ÎNCEPÂND CU 2010, Contribuţia la Pilonul II va fi majorată la 2,5% din venitul brut

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 aprilie 2009

Contribuţia lunară la fondurile de pensii private va ajunge la 6% din venitul brut, în decurs de opt ani.

Contribuţia lunară la fondurile de pensii private va ajunge la 6% din venitul brut, în decurs de opt ani.

Contribuţia virată lunar în conturile participanţilor la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va fi majorată, începând cu 2010, la 2,5% din venitul brut, a declarat Ion Giurescu, vicepre­şedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"În mod sigur va fi 2,5% începând cu anul viitor. Se va ajunge la 6% tot în decurs de opt ani, urmând ca menţinerea contribuţiei din 2009 la 2%, în loc de 2,5% să fie recuperată într-un an de creştere economică. Nu cred că această recuperare va avea loc în 2010, pentru că nu va fi un an de creştere economică", a precizat vicepreşedintele CSSPP.

Guvernul a modificat, la începutul acestui an, legea potrivit căreia contribuţia virată lunar în conturile participanţilor la fondurile de pensii private obligatorii ar fi crescut de la 2 la 2,5% din venitul brut începând cu acest an, pe fondul constrângerilor bugetare din acest an şi deficitului la bugetul public de pensii.

Mircea Oancea, preşedintele CSSPP, a mai informat că, în acest moment, niciun administrator de fonduri de pensii private nu se situea­ză sub marja de solvabilitate impusă de lege, potrivit analizelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Ponderea obligaţiunilor corporative în investuiţiile fondurilor de pensii, în creştere

La Pilonul II de pensii, în luna martie a acestui an, 55% din structura investiţiilor era reprezentată de titluri de stat, procent în uşoară scădere faţă de luna anterioară, potrivit informaţiilor furnizate de CSSPP.

Ponderea obligaţiunilor corporative au avut o creştere constantă în primul trimestru al acestui an, de la aproximativ 17% în primul trimestru al anului 2008, la aproximativ 31% în aceeaşi perioadă din acest an.

Aceeaşi tendinţă se menţine şi la Pilonul III de pensii (pensiile facultative), ponderea obligaţiunilor corporative atingând, în trimestrul I al acestui an, aproximativ 18,6% din structura investiţiilor. Ponderea cea mai mare în structura de plasamente a acestora este deţinută de titlurile de stat şi obligaţiunile municipale (64%), aceasta menţinându-se constantă pe parcursul ultimelor trei trimestre, potrivit CSSPP.

În luna martie a acestui an, participanţii Pilonului II erau în număr de 4,240 milioane de participanti, în creştere cu 31% faţă de luna mai 2008, reprezentând 90% din efectivul total al salariaţilor din ţara noastră, informează Comisia.

Activele nete aferente celor 14 fonduri de pensii administrate privat au fost de 1,2 miliarde de lei (284 milioane euro), cu 11,68% mai mari faţă de luna februarie 2009 şi de aproximativ trei ori mai mari decât în luna mai 2008. În luna martie au fost virate contribuţii în valoare de 109 milioane de lei (aproximativ 26 milioane euro) pentru aproape 3,4 milioane de participanţi, contribuţia medie fiind de 32 lei (raportată la numărul de participanţi pentru care s-au virat contribuţii în luna martie).

Primul loc în topul fondurilor de pensii private este ocupat de ING, cu peste 1,4 milioane de clienţi şi active nete de peste 468,1 milioane de lei, fiind urmat de fondurile deţinute de Allianz, cu peste 1,08 milioane participanţi şi 281,3 milioane de lei în active, respectiv Generali, cu peste 390 de mii de participanţi şi active nete de peste 96 milioane de lei.

Pe Pilonul III, la finalul lunii martie contribuiau la zece fonduri de pensii administrate de opt administratori, peste 162 de mii de participanţi, menţinându-se trendul ascendent al creşterii numărului de participanţi de la începutul funcţionării sistemului. Numărul de participanţi a crescut în primul trimestru al anului cu 7,61% faţă de trimestrul IV 2008, fiind de 2,5 ori mai mare faţă de trimestrul I 2008, potrivit CSSPP.

Activele nete pe acest Pilon au înregistrat o creştere constantă, ajungând, în martie, la 110 milioane de lei (aproximativ 26 milioane euro), cu 10,24% mai mari faţă de februarie 2009 şi de 3,45 ori mai mari decât în luna martie 2008, se mai precizeză în comunicatul Comisiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb