Începerea urmăririi penale a lui Năstase, suspendată din lipsă de cvorum

CRISTINA MIHALAŞCU
Ziarul BURSA #Politică / 17 iunie 2009

Adrian Năstase: "Nu cred că procurorul general a solicitat de la sine putere urmărirea penală. Totul a pornit de la Cotroceni".

Adrian Năstase: "Nu cred că procurorul general a solicitat de la sine putere urmărirea penală. Totul a pornit de la Cotroceni".

Spirite încinse la şedinţa de ieri, din plenul Camerei Deputaţilor, în cadrul căreia trebuia să se dezbată şi să se voteze cererea de începere a urmăririi penale a fostului prim-ministru Adrian Năstase în dosarul Zambaccian 1, iniţiată de către procurorul general Laura Codruţa Kovesi.

În acest dosar, Adrian Năstase este acuzat de infracţiuni precum luare de mită şi trafic de influenţă.

Grupurile parlamentare PNL, UDMR şi PSD, formând fără intenţie o coaliţie, au decis să părăsească Plenul, consternaţi de decizia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care a intrat pe procedură şi a dat citire scrisorii trimise de procuror către Parlament, fără acceptul deputaţilor prezenţi.

Conform regulamentului, deputaţii prezenţi trebuiau să-şi dea acceptul prin vot pentru ca Roberta Anastase să dea citire scrisorii, iar, în consecinţă, şedinţa Camerei Deputaţilor a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Social-democratul Viorel Hrebenciuc, liberalul Eugen Nicolăescu şi udemeristul Marton Arpad au anunţat că deputaţii pe care îi reprezintă decid să părăsească şedinţa pentru că o astfel de acţiune este o încălcare gravă de regulament.

"Nu vreau să participăm la aberaţia juridică pe care actualul procuror general al României o impune Parlamentului, cu toţii ştim adevărul, numai că unii dintre noi refuză să-l recunoască, de aceea considerăm că singurul lucru bun este să părăsim sala de şedinţe", a declarat deputatul Viorel Hrebenciuc.

În apărarea sa, preşedintele Roberta Anastase a replicat că ordinea de zi, în forma în care apare acum, a fost votată de către liderii grupurilor parlamentare în şedinţa Biroului Permanent în urmă cu o zi, deci nu reprezintă nicio noutate.

"Consider că raţiunea părăsirii Plenului de către anumite grupuri parlamentare ascunde o intenţie uşor de depistat, anume aceea de a-l ajuta pe Adrian Năstase, comportament care mi se pare inadmisibil pentru că îngreunăm munca instanţelor de judecată", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Potrivit viceliderului PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, pe ordinea de zi trebuia adusă în discuţie nu solicitarea de începere a urmăririi penale, ci decizia Comisiei pentru Regulament care a hotărât în unanimitate că solicitarea este inadmisibilă.

"În Comisia pentru regulament s-a votat cu patru voturi pentru şi unul împotrivă pentru declararea cererii făcute de procurorul general drept inadmisibilă, pentru că începerea urmăririi a fost votată în trecut, pe 13 august 2008", a declarat deputatul PSD+PC.

Adrian Năstase consideră, în deplin acord cu viceliderul PSD+PC, că votul dat în august este valabil şi că refacerea sa nu are sens, în special prin invocarea lipsei de cvorum.

Fostul prim-ministru a declarat: "Mi-e teamă că ni s-a întins o capcană. Cred că şi un om de bun simţ, care a terminat o şcoală de tinichigii, înţelege că cererea procurorului este inadmisibilă, pentru că nu poate solicita aplicarea retroactivă a CCR de la 1 octombrie 2008, de a reface votul dat regulamentar de către Parlament în 13 august 2008. Eu nu am o problemă cu Justiţia, între timp am învăţat şi chestiuni de procedură penală, tocmai de aceea susţin că dezbaterea nu are fundament şi că scopul său este altul. Nu cred că procurorul general a solicitat de la sine putere urmărirea penală. Totul a pornit de la Cotroceni".

Pentru a rupe tăcerea instalată de la bun început de PNL, care nu declarase nimic pe acest subiect, Eugen Nicolăescu a comentat că tot ce s-a întâmplat în şedinţă este de fapt un război în cadrul coaliţiei de la guver­nare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb