ÎNCEPÎND DE ANUL VIITOR, 2% din totalul combustibililor consumaţi vor fi biocombustibili

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2006

MEC a propus ca biocombustibilii să fie neaccizaţi

Olanda va achiziţiona de la România drepturi de poluare echivalente cu 10 milioane de tone de dioxid de carbon

l Două companii activează deja pe piaţa energiei eoliene

Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) a dispus ca, de la data de întîi ianuarie 2007, din totalul combustibililor consumaţi, o proporţie de 2% să fie combustibili de tip bio, potrivit ministrului de resort, Codruţ Şereş. Prezent la un seminar pe teme de eficienţă energetică şi energie regenerabilă, domnia sa a precizat că această măsură va fi adoptată conform directivelor europene şi că, pînă în anul 2010, cantitatea de biocombustibili va reprezenta 5% din totalul combustibililor consumaţi. Ministrul Şereş a adăugat că ministerul de resort a propus ca, în viitorul cod fiscal, aceşti biocombustibili să nu fie accizaţi.

În ceea ce priveşte energia regenerabilă, oficialul MEC a subliniat necesitatea utilizării pe scară mai largă a resurselor regenerabile, afirmînd că, pe piaţa energiei eoliene, deja activează două companii, alte şase-şapte proiecte aflîndu-se în stadiul de studii de fezabilitate. Acestea vizează, în special, zona Portului Constanţa, de la Marea Neagră, unul dintre proiecte urmînd să se deruleze la Tulcea.

Codruţ Şereş a precizat, de asemenea, că, pînă în anul 2050, trebuie să reducem cu 40% intensitatea energetică. Potrivit strategiei de eficienţă energetică, intensitatea energetică poate fi micşorată cu 2% pe an. Ministrul de resort apreciază că, pentru realizarea acestor lucruri, este nevoie de scăderea consumului de energie în industrie şi trans-porturi. În acest an, a menţionat domnia sa, va fi implementat un program de reducere a costurilor energiei pentru populaţie. În acest sens, există fonduri de circa 15 milioane de euro.

Laurens Jan Brinkhorst, vicepremierul Olandei şi minis-trul afacerilor economice din această ţară a precizat, la rîndul său, că a semnat o scrisoare de intenţie cu Ministerul Mediului, referitoare la emisiunile de noxe. Domnia sa a adăugat că Olanda va cumpăra de la ţara noastră, pînă în 2012, drepturi de poluare echivalente cu 10 mili-oane de tone de dioxid de carbon. Oficialul olandez consideră că, în acest sector este nevoie de angajamente pe termen lung, un mandat guvernamental fiind insu-ficient în acest sens.

Referindu-se tot la eficienţa energetică, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului, a adăugat că 58% din cele 4,8 milioane de blocuri de locuinţe construite la noi în ţară au nevoie de reabilitare şi izolare, din acest punct de vedere. Domnia sa a menţionat că, în perioada imediat următoare, vor fi refăcute 330 de construcţii, în vederea eficienţei energetice.

Ministerul Economiei şi Comerţului lansează în dezbatere publică documentul "Cartea Verde - o strategie europeană pentru energie durabilă, com-petitivă şi sigură", document elaborat de Comisia Europeană în luna martie. Potrivit unui co-municat de la MEC, Cartea Verde identifică modalitatea prin care Politica Energetică Europeană poate realiza cele trei obiective energetice: dezvoltare durabilă, competitivitate şi securitatea aprovizionării. Ministerul Economiei şi Comerţului susţine pe deplin necesitatea unei politici energetice integrate la nivel european şi consideră Cartea Verde drept punct de pornire a dezbaterii comunitare în domeniul energetic.

Guvernul a adoptat proiectul de Lege privind ratificarea Tratatului de constituire a Comunităţii Energetice, tratat care pune bazele unei pieţe interne de energie între Comunitatea Europeană şi statele nemembre UE din regiunea balcanică, precizează un comunicat remis redacţiei.

Documentul include acordarea de asistenţă mutuală şi face posibilă o politică comună de tranzacţionare a energiei. Tratatul de constituire a Comunităţii Energetice oferă posibilitatea înfiinţării unui cadru stabil de reglementare, capabil să atragă investiţii în reţelele de energie şi care să permită o funcţionare eficientă a pieţelor de energie din regiune. Totodată Tratatul asigură implementarea acquis-ului comunitar pentru energie, mediu, concurenţă şi resurse regenerabile, pentru statele nemembre UE din zonă.

Potrivit comunicatului, implementarea prevederilor acestui Tratat va atrage investiţii prin crearea unui cadru de piaţă şi de reglementare stabil. De asemenea, sprijină îmbunătăţirea situaţiei mediului înconjurător aferent sectoarelor de electricitate şi gaz şi promovează eficienţa economică şi resursele regenerabile de energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb