• One United Properties şi Transport Trade Services vor intra în coşul de acţiuni, începând cu 20 septembrie
• Adrian Tănase: "Includerea acţiunilor ONE şi TTS susţine o mai bună reprezentare a sectoarelor de pe bursă în indicii BET şi BET-TR"
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) include companiile One United Properties (ONE) şi Transport Trade Services (TTS) în BET, indicele principal al pieţei, şi BET-TR, indicele care include şi dividendele acordate de companiile din BET, extinzând astfel numărul companiilor ce fac parte din cei doi indici. Decizia a fost aprobată de Comisia Indicilor în şedinţa din 9 septembrie, iar modificările vor intra în vigoare începând cu dată de 20 septembrie, a anunţat operatorul pieţei noastre de capital.
Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti, a declarat: "Includerea acţiunilor ONE şi TTS susţine o mai bună reprezentare a sectoarelor de pe bursă în indicii BET şi BET-TR. Diversificarea sectorială este un element esenţial în strategia investiţională atât pentru investitorii instituţionali, cât şi pentru cei de retail, întrucât oferă o mai bună performanţă ajustată la risc. Extinderea indicelui este oportună şi în contextul în care tot mai multe companii aleg să se listeze şi să se finanţeze prin piaţa de capital, atrăgând astfel tot mai mulţi investitori spre bursă".
Acţiunile dezvoltatorului imobiliar One United Properties au intrat la tranzacţionare la bursă pe 12 iulie în acest an, în urma unei oferte publice iniţiale primare prin care compania a atras finanţare de 260 de milioane de lei. Compania are o capitalizare bursieră de 2,7 miliarde lei (560,7 milioane euro).
Victor Căpitanu, cofondator al One United Properties, spune: "Suntem încântaţi de includerea acţiunilor ONE în BET şi de faptul că de acum înainte companiile antreprenoriale româneşti vor avea o pondere mai ridicată în acest indice. Acţiunile One United Properties oferă diversificare investitorilor prin expunerea la un sector extrem de dinamic, despre care estimăm că va continua să crească într-un ritm accelerat în următorii ani. De-a lungul procesului de IPO, am subliniat că obiectivul nostru principal este de a fi un emitent lichid, deschis investitorilor noi, pregătit să beneficieze de oportunităţile de pe piaţa de capital locală. Anunţul de astăzi marchează prima realizare în acest sens".
Petru Ştefănuţ, Directorul General al Transport Trade Services, a declarat: "Includerea în indicele principal BET la scurt timp de la listare ne bucură şi ne oferă încredere în alegerile pe care le facem în beneficiul acţionarilor. Totodată, răspunde interesului în creştere pe care l-am remarcat din partea investitorilor pentru companie".
Acţiunile companiei TTS, unul dintre cei mai mari transportatori de mărfuri din bazinul Dunării, au intrat la tranzacţionare la bursă în 14 iunie acest an, în urma unei oferte publice iniţiale secundare prin care acţionarii societăţii au vândut 50% din acţiuni, pentru 288 milioane lei (58,5 milioane euro). Compania are o capitalizare bursieră de 609 milioane lei (123 milioane de euro).
Ponderile simbolurilor din componenţa indicilor BET şi BET-TR vor fi determinate pe baza numărului de acţiuni şi a preţurilor de închidere înregistrate la finalul şedinţei de tranzacţionare de astăzi. Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anunţate la finalul acestei zile şi vor intra în vigoare începând cu şedinţa de tranzacţionare din data de 20 septembrie 2021. De asemenea, acţiunile ONE şi TTS au fost incluse şi în indicii BET-XT, BET-XT-TR, BET-BK, BET Plus.
1. Fonduri
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2021, 08:58)
Acum o serie de fonduri nu vor avea de ales decat sa cumpere astea 2. Mai ales ONE e o greseala.
BVB se grabeste sa extinda BET cu fiecare listare.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Investitor în data de 10.09.2021, 11:40)
De ce e o greseala cu One? La ce proiecte are in plina dezvoltare, consider ca aceasta companie va evolua destul de bine in urmatorii 2-3 ani. Dupa, mai vedem. Exista reticienta ca piata imobiliara din Bucuresti este deja intr-o bula. Foarte posibil, insa daca va veti face un research, veti vedea ca mai este loc de crestere sustinuta in urmatorii ani. Pretul mp in zona de nord a Bucurestiului, in special in zona Aurel Vlaicu-Pipera-Baneasa a depasit 3000 euro si va ajunge la peste 4000. O sa radeti, dar inca exista f mult cash in Romania, sunt firme care cumpara 10-14 apartamente inca din faza de proiect.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de antonim în data de 10.09.2021, 15:59)
De principiu, proiectele aduc costuri in prima faza!
Iar costurile, daca faci un research, se cam umfla, vrei - nu vrei, in perioada asta. Preturile materialelor de constructii sunt actualizate la prima ora, in fiece zi. Costuri electricitate, gaz, de-asemenea...
Da, poate ajunge la peste 4k/mp, poate chiar la 8k, de ce nu!? Dar cine va mai cumpara la pretul ala? Nu rad, intreb! (Probabil Dinesh?)
Compania One probabil o va duce bine in urmatorii 2-3 ani, dar ne referim aici la "fundatori" (care vor "multiple"), nu la un Investitor de rand!