Indicele de investiţii ASEBUSS: Unu din trei manageri români va face noi angajări în 2023

F.D.
Companii / 16 mai 2023

Ovidiu Dîmbean-Creţa, rectorul ASEBUSS

Ovidiu Dîmbean-Creţa, rectorul ASEBUSS

Unu din trei (34%) manageri şi antreprenori din România va creşte numărul de angajaţi cu un procent cuprins între 5 şi 10% anul acesta, după ce majoritatea liderilor din companiile din România şi-au majorat bugetele de investiţii din acest an, arată rezultatele sondajului "Indicele de investiţii al ASEBUSS", o cercetare trimestrială care oferă o imagine complexă asupra climatului investiţional din companiile din România, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"Liderii din companiile din România au un comportament mai rezervat faţă de anii de dinainte de pandemie când vine vorba de creşterea numărului de angajaţi. Obişnuiţi să trăiască într-o perioadă de criză continuă, 44% dintre manageri au spus că nu vor face schimbări privind numărul de angajaţi, pe când 18% au menţionat că îşi vor reduce personalul cu un procent cuprins între 5 şi 10%. Anii de pandemie, creştere preţurilor şi, implicit, a bugetelor alocate salariilor au mai "mâncat" din bugetele de investiţii, iar acest lucru se reflectă şi în planurile de angajare, care sunt mai precaute", a declarat prof. Ovidiu Dîmbean-Creţa, rectorul ASEBUSS.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru investiţiile din acest an, managerii şi antreprenorii români susţin că folosesc un mix de capital provenit din profitul reinvestit, împrumuturi bancare şi fonduri europene. Un procent de 79% dintre lideri au menţionat profitul reinvestit ca principala sursă de finanţare a investiţiilor, pe când împrumuturile bancare sunt o opţiune doar pentru 36% dintre respondenţi, arată sursa citată.

"Creşterea dobânzilor la credite, precum şi dificultăţile întâmpinate în accesarea fondurilor europene i-au determinat pe manageri şi pe antreprenori apeleze la profiturile obţinute în anii trecuţi, adică la rezultatele reportate, pentru derularea investiţiilor, strategie care reflectă, din nou, o atitudine prudentă a acestora. Această strategie arată că managerii şi antreprenorii români ştiu să facă business din ce în ce mai bine, iar experienţele anterioare, dar şi anii de educaţie managerială, îşi arată roadele", a mai spus prof. Ovidiu Dîmbean-Creţa.

Din totalul managerilor şi antreprenorilor care au răspuns chestionarului ASEBUSS, 54% au declarat că au fost afectaţi în mică măsură sau în foarte mică măsură de turbulenţele bancare de pe plan extern anunţate în acest an. Totuşi, 18% dintre aceştia au declarat că au fost afectaţi în mare măsură sau în foarte mare măsură, mulţi dintre aceştia având investiţii în acţiuni ale companiilor listate pe bursele externe, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb