Industria de componente auto din SUA ar putea cere bani de la stat

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 februarie 2009

Industria componentelor auto din SUA are nevoie de sprijin financiar.

Industria componentelor auto din SUA are nevoie de sprijin financiar.

Furnizorii de componente auto din SUA, care se confruntă cu pierderi din cauza declinului vânzărilor, ar putea solicita până la 25,5 miliarde de dolari sprijin de la guvern, ca să prevină colapsul industriei de profil.

În acest sens, Asociaţia Producătorilor de Motoare şi Echipamente din SUA ar putea lansa trei propuneri guvernului federal. Cea mai costisitoare dintre soluţii presupune un sprijin de 10,5 miliarde de dolari. Asociaţia a prezentat un document Trezoreriei, însă nu a lansat o cerere oficială. Producătorii nu au indicat dacă ar utiliza toate soluţiile propuse, care însumează 25,5 miliarde de dolari.

Apelul la sprijin din partea statului vine în condiţiile în care piaţa de profil din SUA a scăzut până la cel mai redus nivel de după anii "80. Producătorii de autoturisme "General Motors" Corp. (GM) şi "Chrysler" LLC sunt în proces de restructurare, încercând să evite falimentul cu sprijinul de 17,4 miliarde de dolari primit de la guvern. Cei doi producători trebuie să demonstreze, până la data de 17 februarie, că sunt două societăţi viabile.

Documentul amintit nu face referire la nicio companie din domeniu. Asociaţia reprezintă firme precum "Lear" Corp. sau "American Axle & Manufacturing Holdings" Inc., care au raportat, împreună, pierderi de 800,3 milioane de dolari în ultimul trimestru din 2008, din cauza declinului producţiei auto din America de Nord.

"American Axle" şi-a oprit activitatea vreme de trei luni anul trecut, situaţie care a determinat GM să reducă sau să oprească producţia la 33 de uzine din America de Nord, ceea ce i-a generat costuri estimate la aproape 2,6 miliarde de dolari.

Constructorii auto din SUA se aprovizionează, în mare parte, de la aceiaşi furnizori de componente. Mai bine de jumătate din societăţile de profil cu care lucrează GM, sunt şi furnizori pentru "Chrysler" şi "Ford Motor" Co. Alte companii îşi distribuie produsele în Asia şi Europa, pieţe care au, de asemenea, probleme pe segmentul auto.

În 2008, circa 40 de furnizori americani de componente auto au intrat în faliment, potrivit documentului Asociaţiei Producătorilor de Motoare şi Echipamente.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb