INDUSTRIA DE GAMBLING Consiliul Concurenţei recomandă crearea unei autorităţi publice independente în domeniul jocurilor de noroc

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 22 februarie 2012

Consiliul Concurenţei recomandă crearea unei autorităţi publice independente în domeniul jocurilor de noroc
  • document ataşat Situaţia încasărilor de taxe pentru jocurile de noroc realizate în 2011
    apasă aici pentru a descărca.

    Consiliul Concurenţei recomandă Ministerului Finanţelor crearea unui autorităţi publice independente care să reglementeze şi să supervizeze domniul jocurilor de noroc. Autoritatea ar trebui să fie alcătuită, preponderent, din membri din afara domeniului jocurilor de noroc şi ar putea să controleze în mod mai eficient activitatea tuturor întreprinderilor de pe piaţă, într-un domeniu care este supus multor obligaţii şi condiţii.

    Potrivit Consiliului Concurenţei (CC), autoritatea ar putea fi finanţată dintr-o contribuţie prelevată de la operatorii economici din piaţa jocurilor de noroc. Oficialii CC declară: "Este de principiu că, dacă Statul Român, prin Guvern, intenţionează să permită dezvoltarea în continuare, în regim privat, prin licenţiere, a unor activităţi care constituie altminteri, conform legii, monopol de stat, ar trebui să creeze un sistem administrativ şi normativ care să asigure o funcţionare eficientă şi în condiţii de concurenţă a acestora".

    O parte a disfuncţionalităţilor constatate în mod constant în domeniul jocurilor de noroc şi-ar putea avea originea în dubla calitate a Ministerului Finanţelor Publice atât ca acţionar majoritar şi entitate care desemnează membrii consiliului de administraţie al Loteriei Române, cât şi ca reglementator şi structură în subordinea căruia funcţionează Comisia de autorizare a jocurilor de noroc şi care acordă accesul pe piaţă.

    Principiul folosit în astfel de cazuri în ţările din Uniunea Europeană şi în alte ţări cu economie de piaţă este acela al separării celor două poziţii şi al creării unei entităţi independente care să aplice aceleaşi reguli, în mod nediscriminatoriu, tuturor operatorilor economici de pe piaţă şi să medieze eventualele dispute între aceştia.

    Propuneri de modificare a actualului cadru de reglementare al domeniului jocurilor de noroc

    Consiliul Concurenţei a transmis în luna noiembrie 2011 către Ministerul Finanţelor câteva propuneri de modificare a actualului cadru de reglementare al domeniului jocurilor de noroc. Oficialii Consiliul Concurenţei precizează că este necesar ca toţi operatorii existenţi pe o piaţă, indiferent de natura capitalului social (de stat sau privat), să beneficieze de acelaşi tratament din partea statului. În caz contrar, prin aplicarea unui tratament discriminatoriu, se creează avantaje pentru unii în detrimentul celorlalţi, fapt care este interzis de principiul constituţional al dreptului la liberă initiativă şi de cel al liberei concurenţe.

    Unul dintre principalele aspecte care a suscitat interes din partea autorităţii de concurenţă l-a reprezentat tratamentul fiscal favorabil acordat Companiei Naţionale Loteria Română SA pentru acele jocuri de noroc care se desfăşoară pe pieţele deschise concurenţei.

    Prin Decizia nr. 154/2006 privind măsurile de sprijin financiar acordate CN Loteria Română SA, Consiliul Concurenţei a recomandat Ministerului Finanţelor Publice adoptarea de măsuri în sensul eliminării dispoziţiilor legale care instituie un tratament preferenţial Loteriei Române pentru jocurile de noroc pentru care aceasta nu are drepturi exclusive de organizare şi exploatare.

    Consiliul Concurenţei precizează: "În ciuda existenţei acestei decizii, confirmate şi de către instanţele judecătoreşti, odată cu adoptarea noului cadru de reglementare, în anul 2009, o parte din avantajele de care beneficiase Loteria Română până la momentul respectiv au fost păstrate. Ulterior, s-au adăugat altele noi".

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb