• Sorin Constantinescu: "Băncile închid conturile operatorilor de jocuri online nejustificat"
Deşi legislaţia din domeniul gamblingului obligă operatorii de jocuri online să aibă conturile jucătorilor de la noi deschise în România, această reglementare este posibil să nu mai poată fi aplicată, ca urmare a reticenţei băncilor de a colabora cu firmele din sector, este de părere Odeta Nestor, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor Jocurilor de Noroc la Distanţă. Domnia-sa a menţionat, ieri, în cadrul unei dezbateri pe subiect: "Există obligaţia prin lege ca toţi banii jucătorilor din România să se afle în conturile băncilor din România, dar băncile refuză colaborarea cu operatorii de jocuri de noroc. Niciodată nu au dat motivul pentru acest refuz, doar au avansat o perioadă de două săptămâni în care operatorul respectiv să-şi retragă banii din cont. Trebuie menţionat că domeniul jocurilor online este extrem de reglementat".
Doamna Nestor consideră că este nevoie de un dialog între reprezentanţii din domeniul gamblingului şi cei din bănci, subliniind că operatorii jocurilor de noroc s-au gândit să apeleze în primul rând la băncile româneşti.
Doru Gheorghiu, directorul executiv al Romanian Bookmakers, a subliniat că problema pe care companiile din sector o au cu băncile este "foarte pregnantă": "Interesul nostru este să lucrăm cu instituţiile financiare care au acoperire pe acest domeniu. Ne-ar fi de folos o întâlnire şi un dialog cu reprezentanţii băncilor, pentru că la solicitările noastre nu am primit niciun răspuns".
Băncile închid conturile firmelor de jocuri nejustificat, deşi acestea desfăşoară o activitate legală, ne-a spus Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR). Domnia sa ne-a explicat: "Legea prevede ca toate conturile jucătorilor din România să fie deschise în România, pentru că majoritatea operatorilor de jocuri online nu au sediu în ţara noastră şi dacă unul dintre operatori fuge cu banii, nu mai poţi recupera fondurile jucătorilor, aceştia având posibilitatea să îşi ţină banii în depozite la operator. Acum, de circa un an de zile, diferite bănci notifică firmele de jocuri să-şi închidă conturile".
Singura explicaţie a unora dintre bănci în cadrul notificărilor transmise operatorilor online a fost gradul mare de risc al banilor care provin de la jucători, a completat Cristian Pascu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România (AOPJNR).
În replică, Rodica Tuchilă, director executiv în cadrul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a menţionat, ieri, că, deşi a încercat să identifice problemele băncilor legate de acest aspect, nu a obţinut prea multe informaţii. "Nu există reglementări legale care să împiedice aplicarea legii", a spus domnia-sa, precizând că este vorba despre strategia şi politica de riscuri a băncilor. Lucrurile trebuie tratate de la caz la caz, de la bancă la companie, potrivit doamnei Tuchilă, care consideră utilă o mai bună comunicare între cele două părţi.