INDUSTRIA FARMACEUTICĂ: APMGR vrea măsuri concrete de eliminare a barierelor sectoriale

V.B.
Companii / 4 septembrie 2014

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) salută anunţul Ministerului Economiei privind lansarea în dezbatere publică a Strategiei Naţionale pentru Competitivitate 2014-2020 şi recunoaşterea, în premieră, a sectorului farmaceutic ca domeniu strategic pentru economia României, dar solicită autorităţilor măsuri concrete de eliminare a barierelor sectoriale.

"În Uniunea Europeană, ţările cu industrie farmaceutică colectează între 5 şi 10% din PIB din acest sector şi, deloc întâmplător, aceste ţări sunt dispuse să creeze cele mai bune facilităţi fiscale pentru ca fabricile să-şi păstreze atât potenţialul de valoare adaugată cât şi pe cel de multiplicare a locurilor de muncă. În România, lipsa de viziune a autorităţilor şi de voinţă în a identifica acest sector ca fiind unul strategic pentru economia naţională, întârzierea începerii programelor de reforme structurale în domeniul sanitar din România, precum şi cadrul legislativ discriminatoriu pentru producătorii locali, au generat pierderi de peste 1 miliard lei/an la venitul de stat, în ultimii 5 ani, şi au dus la închiderea unei fabrici producătoare de vaccinuri (Institutul Naţional Cantacuzino - n.r.) şi descurajarea mai multor investitori", se arată în comunicat.

Dragoş Damian, preşedintele APMGR, a declarat: "Este pentru prima dată când autorităţile publice recunosc contribuţia semnificativă la economia românească a industriei farmaceutice locale. Sperăm că acesta va fi primul pas dintr-un demers mai amplu de reindustrializare a României şi de îmbunătăţire a cadrului legislativ care blochează sau întârzie dezvoltarea economică în sectoarele identificate ca fiind prioritare pentru România".

În contextul lansării în dezbatere publică a Strategiei Naţionale pentru Competitivitate 2014-2020, APMGR aminteşte Guvernului propunerile industriei farmaceutice locale privind corectarea actualului cadru de reglementare fiscală şi operaţională, astfel încât să permită deblocarea investiţiilor în facilităţi de producţie locale şi creşterea stabilităţii mediului de afaceri, în acest sector.

Astfel, APMGR solicită aplicarea unui calcul diferenţiat de calcul al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporţii de maximum 65% în calculul procentajului "p" din formulă, astfel încât impunerea fiscală să reflecte sistemul actual de stabilire a preţului pentru medicamente generice (maximum 65% din preţul medicamentului inovator).

Altă măsură cerută de APMGR este introducerea prescrierii pe denumire comercială, pentru a asigura că tratamentele acordate pacienţilor respectă recomandările medicilor, eliminând astfel posibilitatea schimbării medicamentelor în farmacii. Mai mult, costul terapiei va fi previzibil pentru pacient, neexistând riscul ca farmacia să îi ofere medicamente mai scumpe decât cele recomandate iniţial de medic, susţine asociaţia.

De asemenea, Asociaţia vrea reglementarea reducerilor excesive aplicate producătorilor de medicamente generice, despre care susţine că blochează accesul acestor produse în farmacii.

"Sperăm că, odată cu lansarea acestei strategii, autorităţile vor ţine cont de măsurile propuse, în repetate rânduri, de industria farmaceutică locală, care vizează creşterea gradului de predictibilitate legislativă şi eliminarea prevederilor discriminatorii cu care se confruntă producătorii de medicamente generice. Doar astfel demersul iniţiat de Ministerul Economiei va putea avea un impact concret şi pozitiv asupra economiei româneşti", a mai spus Dragoş Damian.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din ţara noastră: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva. APMGR este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association), organizaţia reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice şi biosimilare din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb