INEDIT Modă medievală la Muzeul Naţional al Bucovinei

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 14 martie 2022

Sursa foto: facebook / Muzeul de Istorie - History Museum

Sursa foto: facebook / Muzeul de Istorie - History Museum

Istoria şi moda pot oferi un strop de culoare într-o lume gri. O incursiune în lumea fascinantă a modei din perioada medievală, este propunerea cu care Muzeul Naţional al Bucovinei vine începând cu luna martie, în faţa publicului de toate vârstele, prin proiectul de educaţie muzeală "Podoabe şi veşminte în Moldova medievală".

Organizatorii au răspunsuri la mai toate întrebările legate de moda medievală: "Vă invităm la Muzeul de Istorie Suceava, unde, împreună cu specialiştii noştri, veţi auzi poveşti nemaispuse şi veţi admira veşminte şi bijuterii medievale restaurate în Bucovina! Ghidaţi de specialiştii muzeului, participanţii au ocazia să descopere piese vestimentare şi podoabe, specifice perioadei medievale: rochie, cămaşă, marame, bonete, pantofi, brâie, anterie colorate, dar şi ace de păr şi de voal, inele şi cercei, reprezentând importante izvoare istorice care au stat la baza studiilor despre evoluţia vestimentaţiei în Moldova. Piesele vestimentare şi podoabele, parte dintre ele expuse în Muzeul de Istorie, au fost descoperite de-a lungul timpului, în urma cercetărilor arheologice sistematice, în morminte de la bisericile Sf. Ioan Botezătorul din Siret, Biserica Mirăuţi din Suceava, Mănăstirea Probota, Biserica "Sfântul Nicolae" Bălineşti şi se încadrează în doua mari categorii: veşminte, dar şi obiecte ce ţin de ritualul funerar. Veşmintele şi podoabele prezentate sunt încadrate cronologic în perioada secolelor XV-XVII. Proiectul de educaţie muzeală, prezentat faţă în faţă cu obiectul de patrimoniu, îşi propune să-i surprindă pe cei interesaţi cu frumuseţea şi unicitatea pieselor vestimentare care fac parte din colecţia de textile arheologice a Muzeului Naţional al Bucovinei, cu detalii asupra modului în care au fost lucrate şi materialele preţioase folosite la realizarea lor: brocard, mătase, mătase decorată cu fir de argint aurit, dantelă din fir de argint aurit, catifea de mătase broşată cu aur, dar şi tehnicile de coasere şi brodare specifice perioadei medievale".

De asemenea, participanţii se vor bucura de frumuseţea podoabelor medievale, din colecţia de numismatică a Muzeului Naţional al Bucovinei, fiindu-le prezentate materialele utilizate la realizarea lor: aur, argint, cu pietre semipreţioase şi metodele de realizare, specifice perioadei medievale - turnare "a cire perdue", cizelare, gravare, trefilare, granulaţie, ciocănire, sudare, aurire, filigran, decupare. Proiectul de educaţie muzeală se va derula în perioada martie - noiembrie 2022.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb