Înfiorătoarea, îngrozitoarea şi oribila crimă a lui Jupîn Dumitrache contra junelui R.Vent

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 4 aprilie 2012

Cornel Codiţă

Umblă, printre şcolerii şi dascălii "de şcoală nouă", prejudecata, doar pe neghiobie întemeiată, că lumea lui Caragiale este una căreia îi suntem superiori, chiar dacă, pe ici pe colo, prin părţile esenţiale, cele două se aseamănă. În numele acestei pretinse superiorităţi, copiii, încă de la cele mai fragede vîrste şcolare, învaţă că se cade să rîdem de personajele lui Caragiale (chiar şi numai cu jumătate de gură!), să le luăm în zeflemea, să ne amuzăm pe seama lor sau să le "înfierăm" viciile, slăbiciunile şi şubreda morală după care îşi călăuzesc acţiunile. Realitatea este cu totul alta şi anume... viceversa!

Lumea noastră ne oferă, la zi, exemplul de care avem nevoie pentru demonstraţiunea cuvenită. Junele Cristian Preda a fost asasinat, politic vorbind, de Silviu Prigoană, un jupîn Dumitrache scos cu tot cu sabia de căpitan în Garda Civică, din paginile Nopţii Furtunoase. Deosebirea dintre realitatea de astăzi şi cea a lui Caragiale este una singură, crima nu s-a produs în strada Uranus, ca în textul caragialian din care am împrumutat titlul articolului de astăzi, ci în Aleea Modrogan.

Ce reprezintă în piesa lui Caragiale, cele două personaje? Ca să folosim terminologia maestrului, unul este "Trecutul", iar celălalt "Venitorele" unei politici construite pe înţelesul, pe gustul şi în beneficiul periferiei, al lumii de mahala (de nişă!, într-un sens mai larg), cu care cei doi sunt deplin congruenţi. Ca în orice situaţie paradigmatică, Trecutul şi Viitorul sunt predestinate unei înfruntări "pe viaţă şi pe moarte". Caragiale alege un motiv cît se poate de credibil şi de uman pentru această confruntare, "onoarea de familist". Prea puţin contează că, în piesa lui, situaţiile sunt furtunos ros-togolite de o nevinovată eroare a binagiului care se ocupa de meremetul caselor cherestegiului. Onoarea de familist este o valoare socială fundamentală a mahalalei, pe care mulţi dintre cei mutaţi între timp în centru, ori în campusurile "noii periferii" urbane, nu doar că nu o mai respectă, dar nici măcar nu o înţeleg, la nivelul lui Jupîn Dumitrache!

Cum se termină confruntarea? Cu victoria Viitorului şi distrugerea Trecutului? NU! Lumea lui Caragiale este mult mai subtilă. Finalul este unul în care trecutul, jupîn Dumitrache, acceptă de bunăvoie, ba chiar îmbrăţişează cu speranţă şi respect viitorul, adică pe Rică Venturiano, bucuros să şi-l aproprie, prin căsătoria Ziţii, cumnată-sa, a cărei uniune matrimonială cu tînărul de mare viitor, studinte-n drept şi publicist, unul care vorbeşte bine!, o blagosloveşte cu ceremonioasă şi paternală atenţie!

Nu încape nicio îndoială, Prigoană şi Preda reprezintă exact aceleaşi personaje: trecutul şi viitorul politicii noastre, coborîtă de mult în logica, gustul şi beneficiul periferiei sociale. Motivul nu mai ţine de valori, ci de "ciolaniadă", aşa zisa luptă politică. Miza: o nominalizare importantă, candidatura la înaltul cin de Primar al Bucureştilor. O funcţie care în România, pe modelul utilizat în Franţa, Rusia şi pe alte meleaguri, a născut fie eşecuri usturătoare, fie cariere la cel mai înalt nivel. În ambele cazuri, a generat "resurse" semnificative şi pe termen lung pentru ocupanţii funcţiei cu pricina, precum şi pentru cei care i-au sprijinit direct şi personal, ori prin intermediul maşinăriilor de partid.

Cum a rezolvat politica de la noi conflictul, am spune, inevitabil dintre trecut şi viitor? Printr-o crimă! Prin uciderea Viitorului! Dincolo de oribilul situaţiei, ceea ce trebuie să vă dea fiori de groază este mesajul ei: "Viitorul nostru politic este unul fără Viitor!" Ei, şi ce-i rău în asta?, ar putea întreba cineva.

Deschideţi doar un pic unghiul de focalizare şi priviţi în jur. Politica românească este scena unei competiţii între partidele celor două soluţii ruinătoare: "Viitor fără viitor" şi "Viitor fără trecut". Prima creează citadelele stagnării absolute, care nu mai pot fi dislocate din calea istoriei decît de şuvoaiele cele mari ale revoltei în masă, încheiată cu o nouă întemeiere politică şi socială. Un preţ pe care nu cred că România şi-l mai poate permite, curînd. Pur şi simplu nu mai are resurse pentru aşa ceva în această generaţie şi mă îndoiesc foarte tare că ele vor putea fi create de prima dintre cele care ne vor urma. A doua soluţie, "Viitorul fără trecut", este în plină ascensiune la noi şi este reprezentată într-o formă destul de radicală de Partidul Poporului. Ea a născut, nu doar la noi, ci peste tot unde a fost încercată... şi a fost încercată obsesiv, pe tot parcursul secolului XX!, varietatea nesfîrşită a soluţiilor totalitare. O altă fundătură istorică plină ochi de cadavre şi resurse sociale irosite!

Orice mi-ar spune cineva, este evident pentru orice om de bună credinţă, că lumea lui Caragiale ne este net superioară. Ea are şi Trecut şi Viitor, în timp ce noi ne străduim din răsputeri să le ucidem pe amîndouă!

Opinia Cititorului ( 15 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Cititi cartea Un ospiciu numit Romania, e relevanta din pacate.

    1. Multumesc Salomeea

      Cartea a fost distribuita si parlamentarilor romani.

    o a treia varianta

    Trecutul fara viitor, tot mai posibila se apre. 

    Nu ar fi bine sa-l insriem din nou la gradinita, pe autor?.

    Poate un nou suflu ......??. 

    1. cine sunteti dv de inscrieti oameni la gradinita sunteti parinti vitregi, pardon insrieti

      Tara se vinde si cetatenii la fel, pe bani putini.

      Daca nesimtirea s-ar valorifica cred ca Romania ar deveni bogata peste noapte. 

      Nu te apuci de un business nou?; iti dau niste ochelari cu dioptrii mari. 

      Sfatul lui Jim Rogers -articol in ZF, poate va ajuta: si pe autor si pe ajutoare.

      *Toată lumea este pesimistă, toată lumea crede că este o recesiune în România. Cred că, de fapt, România este într-o poziţie economică mai bună decât cred românii că este.  

      *Totuşi, pot să spun că sunt îngrijorat de restul lumii mai degrabă pentru 2013 si 2014. Probabil că România va fi afectată, dacă tot restul lumii va avea probleme; 

      * România are o lungă istorie de ţară agricolă, de minierit, de... 

      Deci; Romania ar putea fi unul dintre craii de la Rasarit!. 

      Romania are reusrse pe care le vinde ieftin, la fel mana de lucru ieftina si piata de desfacere eventual...un crai bun de stors de catre multinationalele care incaseaza profitul si nu Romania, la bugetul de stat sau in buzunarele cetatenilor sau firmelor privatye romanesti. Povesti de adormit copii de gradinita!

      Cum spunea Chomski, lume a treia de la rasarit, nu craiul de la rasarit. Pe mine nu ma convingeti cu asemenea sfaturi.

      Statul roman ar fi putut deveni exportator de energie si si-ar... 

      Pai, unde e baietii destepti? parca tocmai prin energie misunau! de ce nu fac ei ce trebuie pentru tara/pentru romani ?. 

      Cred ca raspunsul este simplu:fac, dar pentru ei.

      Nu degeaba a trebuit sa vina in tara dinastia Hohenzollern ca sa modernizeze Romania. 

      Sub cuvantul modernizare se ascunde un altul exploatare. Liberalizarea trece din mainile multora in maiinile unuia sau unora putini la numar, pe scurt concentrarea bogatiei. Noi Romanii ne multumim cu un os, cum primea si Bastus saracul.

      Dinastia Hohenzollern e in tara lor si aceea nu e Romania. Iar ei au spus cat se paote de clar acest lcuru. In Romania e dinastia Duda de Romania, ceea ce Romania nu are si nici nu are nevoie! A lesser Du Da!

      Nu voi putea fi vreodata om de afaceri si sa-mi insusec plusvaloarea muncii altora...sa exploatez pe altii, nu intra in axa mea de valori, din fericire sau din pacate.De aceea nu sunt de acord cu acest sistem in care exploatarea semenului reprezinta o virtute, cei care o fac sunt de succes, exemple de urmat.Daca nu esti la fel de nesimtit ca ei esti ironizat. Exista si etica in afaceri, consultati Bahai Business Forum, in in faza embrionara.

      Normal ...ca ocupatia de Coana Joitica nu lasa timp si pentru lucruri normale si productive in mod real.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb