Inflaţia a atins maximul din iulie 2008

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 mai 2011

Inflaţia a atins maximul din iulie 2008

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,34%, în luna aprilie, de la 8,01%, în luna martie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Acest nivel nu a mai fost atins din iulie 2008, când rata anuală a inflaţiei a fost de 9,04%.

Datele privind inflaţia au depăşit, pentru a treia lună consecutiv, media aşteptărilor analiştilor financiari-bancari, care estimau un nivel de 8,2%.

Rata lunară a inflaţiei a fost de 0,66%, situându-se peste prognozele analiştilor de 0,5%. Creşterea vine ca urmare a scumpirii energiei electrice, cartofilor, fructelor, zahărului şi ţigărilor.

Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în Româ-nia, a declarat, ieri, că inflaţia va continua să crească, iar Banca Centrală trebuie să fie foarte vigilentă şi să reziste oricăror presiuni inflaţioniste, altele decât şocurile externe.

Andreea Paul Vass, consilierul primului-ministru, a spus, ieri, că inflaţia ridicată vine ca urmare a creşterii rapide a preţurilor: "Dacă vă uitaţi la cel puţin două componente majore, şi anume consumul de produse alimentare şi costurile energetice ale gospodăriilor, veţi observa că orice mişcare a preţurilor în sus, la aceste mărfuri, pune presiune mare pe inflaţia din România".

Domnia sa a adăugat că Guvernul are în vedere împreună cu Banca Centrală şi cu Preşedinţia diminuarea presiunilor inflaţioniste, dar acest lucru nu se poate face peste noapte.

Analiştii: Inflaţia va continua să crească

Ionuţ Dumitru, economistul şef de la Raiffeisen Bank, a declarat, ieri, că presiunile inflaţioniste din ţara noastră vin de la preţurile materiilor prime agricole pe plan internaţional, care au crescut anul trecut aproape dublu, comparativ cu doi- trei ani în urmă.

Domnia sa a precizat că acest lucru se produce "mai ales în contextul în care în România discutăm de o pondere destul de ridicată, poate cea mai ridicată din Europa, a alimentelor în coşul de consum, ceea ce ne creează mari dificultăţi".

Ionuţ Dumitru a adăugat: "Vom vedea probabil începând cu luna iulie scăderea accentuată a ratei anuale a inflaţiei, dar vom închide anul cu o inflaţei cel mai probabil peste ţinta BNR, de 5%, poate chiar 6%.

Domnia sa a precizat că inflaţia de la sfârşitul anului depinde de ajustarea care se va produce la preţurile administrate, la preţurile energiei şi la gaze, dar în orice caz, inflaţia va fi ridicată anul acesta.

Cât despre creşterea preţurilor la alimente, Ionuţ Dumitru a declarat că aceasta se va mai disipa în lunile următoare, adică va exista o creştere ceva mai mică, dar ea va continua să se materializeze. Maximul probabil că îl vom atinge în luna iunie în termeni de inflaţie anuală, potrivit domniei sale.

Lucian Anghel, economistul şef de la Banca Comercială Română, a declarat că se aşteaptă ca inflaţia să mai crească puţin: "Estimez un nivel de 8,5%-8,6%, după aceea inflaţia ar trebui teoretic să se reducă".

În opinia sa, inflaţia ar putea să atingă la sfârşitul anului nivelul de 5%, dar depinde foarte mult de preţurile administrate.

De aceeaşi părere este şi analistul Lucian Isar, care ne-a declarat că inflaţia poate să coboare, dar este puţin probabil să atingă 5,1%.

"Impactul cel mai mare vine din dezancorarea anticipărilor inflaţioniste generată de lipsa de credibiltate a politicilor şi ţintelor asumate", potrivit domniei sale.

Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,6% la 5,1% şi aşteptările pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Banca Centrală estimează că inflaţia anuală va atinge maximul de 8,7% în a doua jumătate a anului.

Mărfurile alimentare - principala presiune pe inflaţie

Presiunile inflaţioniste, în atenţia Europei

Euro, din nou sub 4,1 lei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb