• Şomajul din regiune a ajuns la 10%
Inflaţia din zona euro a accelerat peste aşteptări în luna martie, din cauza preţului petrolului, anunţă Eurostat. Rata inflaţiei din regiune a ajuns la 1,5% în luna martie, de la 0,9% în februarie, potrivit estimărilor preliminare ale Eurostat. Creşterea înregistrată în martie este cea mai mare din decembrie 2008 până în prezent. Economiştii estimau o inflaţie de 1,1% în martie, în zona euro.
Deşi a crescut, inflaţia din luna martie se menţine sub ţinta Băncii Centrale Europene (BCE), de 2%. În aceste condiţii, analiştii anticipează că BCE nu va modifica rata dobânzii de politică monetară până la finele acestui an, ori până în primul trimestru din 2011.
Tot ieri, Eurostat a anunţat că rata şomajului din zona euro a crescut la 10% în februarie, de la 9,9% în luna anterioară, atingând cel mai ridicat nivel de după august 1998. Cifra este conformă estimărilor analiştilor. Cea mai mare rată a şomajului a fost consemnată în Spania (19%). În Germania, şomajul a fost de 7,5%, iar în Franţa - de 10,1%.
Creşterea şomajului şi dificultăţile din sectorul privat afectează cererea din zona euro. În aceste condiţii, este posibil ca redresarea economiei zonei euro să întâmpine dificultăţi. În ultimul trimestru din 2009, creşterea economiei regiunii a fost de numai 0,1%.
"Daimler" şi-ar putea muta unele divizii
"Daimler" AG, al doilea producător mondial de autoturisme de lux, ia în calcul transferul unor divizii cheie din Berlin în sediul din Stüttgart, în vederea reducerii cheltuielilor, anunţă cotidianul Die Welt, care citează reprezentanţi ai sindicatului companiei germane.
Potrivit publicaţiei, măsura priveşte aproximativ 2.000 de locuri de muncă, din care 1.200 de la divizia centrală de vânzări "Mercedes Benz", dar şi 500 de la unitatea de servicii financiare.
Tot ieri, cotidianul german Handelsblatt anunţa, citându-l pe directorul financiar al producătorului de autoturisme de lux, Bodo Uebber, că societatea îşi va reduce în continuare cheltuielile, ca să-şi menţină ţinta de economii de 5 miliarde euro (6,7 miliarde dolari), atinsă anul trecut.