Înfloritoarea piaţă a înlocuitorilor de realitate

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 4 martie 2020

Cornel Codiţă

Recunosc şi nu sunt singurul, "realitatea" poate fi un loc incomod. Foarte neplăcut. Nu de puţine ori, de nesuportat. Un iad. O adresă la care ai fi vrut să nu ajungi niciodată, iar dacă ai ajuns, atunci ai vrea cu tot dinadinsul să te muţi de acolo, cît mai degrabă. Pentru multă vreme. Pentru totdeauna, dacă se poate. Unde? Oriunde vezi cu ochii, oriunde e mai bine! Fuga de realitate ca strategie psihologică, evadarea din universul realităţii, incomod sau incompatibil cu sinele, este un subiect tipic al lumii moderne. Rafturi întregi de literatură bună, foarte bună şi de geniu, o deapănă pe toate feţele şi din toate unghiurile, de la Goethe, Suferinţele tînărului Werther, pînă la Celine, Călătorie la capătul nopţii sau J.P. Sartre, Greaţa, Fiinţă şi Neant sau Muştele. Cultura modernităţii păstrează, totuşi, o doză bună de onestitate. De Adevăr. Fuga, evadarea din realitate este posibilă, dar ea are un cost, adesea dramatic, uneori chiar tragic. Pierderea identităţii personale, pierderea totală de sine, izolarea, înstrăinarea, reificarea, rătăcirea fără de sfîrşit într-un deşert al iluziilor sau dimpotrivă al unei aride şi insuportabile lucidităţi, confuzia totală a planurilor şi a valorilor existenţiale, la limită, disperarea.

Spre deosebire de modernitate, soluţiile postmodernităţii sunt radicale şi radical diferite. Fuga de realitate este mai degrabă un eşec. Adevărata eliberare înseamnă ignorarea, izolarea absolută sau distrugerea realităţii care te asupreşte, care te deranjează, care nu îţi convine sau pur şi simplu care nu ţi se potriveşte. În locul ei, oricine poate să îşi procure un înlocuitor de realitate. Mă rog, fiecare după buzunar şi posibilităţi. Ignorarea realităţii nu mai înseamnă doar a băga capul în pămînt, ci acţiune consistentă şi consecventă, ca şi cînd realitatea de care trebuie să te desprinzi, pur şi simplu, nu există. Iar dacă totuşi există, atunci cu atît mai rău pentru ea, nu are alt viitor decît destructurarea, mormanul de moloz. Zidurile ridicate pentru a împlini despărţirea definitivă de realitate, la nivel personal, de grup, de comunitate sau chiar de societate sunt absolute şi de netrecut din orice parte ar încerca cineva să le abordeze. Sunt zidurile excluziunii totale, definitive şi absolute. Nu întîmplător tema zidurilor este una definitorie pentru post-modernităte. Plecată la drum sub stindardul demolării barierelor modernităţii, ea a redescoperit şi a revalorizat mult mai rapid decît s-ar fi aşteptat cineva, valoarea instrinsecă a strategiilor bazate pe ridicarea altor tipuri de obstacole, de data aceasta impenetrabile, ca soluţii de separare radicală faţă de realitate. La limită, trecerea la construcţia de realităţi alternative, virtuale, create ad hoc, pe comandă, pentru nevoile şi preferinţele diferitelor categorii de "spectatori" şi de clienţi. Realităţi manipulabile în anumite limite chiar de către cumpărător, de imaginaţia şi dorinţele clientului. Producerea şi comercializarea acestor "realităţi gonflabile", alternative, reprezintă astăzi piaţa cu dezvoltarea cea mai spectaculoasă, înfloritoare, dramatică prin consecinţe şi cotropitoare, în materie de structurare a universului uman, interior şi social.

În mod vădit, politica lumii post­moderne nu avea cum să scape din orbita acestor tiranice şi dramatice schimbări. Priviţi tabloul în derulare al alegerilor din America. Nici urmă de discuţie sau dezbatere în legătură cu realitatea. Marea confruntare este între cele două realităţi alternative, radical diferite, propuse de Trump şi Sanders sau oricine va fi contracandidatul său democrat. Marea strategie electorală este: cine reuşeşte să vîndă marfa lui, unei părţi mai mari de electorat. Nici o preocupare în legătură cu consecinţele înlocuirii realităţii cu un erzaţ lipsit de orice valoare! Nici o tresărire cu privire la consecinţele pe termen lung ale jocului cu realităţi alternative, altfel imposibil de susţinut pentru prea multă vreme, ori dacă sunt susţinute, atunci eforturile materiale, la nivel social devin nesustenabile, ruinătoare. Ce altceva a fost confruntarea pro/anti brexit în Marea Britanie decît o uriaşă ciocnire a maşinăriilor politice care au vîndut alegătorilor două variante de realitate alternativă, cu urme vagi de referinţă la realitatea de pe teren. Atît cea de la Bruxelles, cît şi cea din Marea Britanie!!! Priviţi politica noii Republici de la Berlin. Sub greutatea ruinătoarelor erori de strategie care marchează perioada post reunificare şi post război rece, realitatea modernă a politicii germane se dizolvă cu rapiditate. Întreaga structură politică cu tot cu instituţiile ei fondatoare. Ce se pregătesc să pună în loc politicienii Germaniei? Acelaşi tablou, două ficţiuni, declarate realităţi alternative. Una care îmbracă hainele mai vechi, tocmai scoase de la "curăţat", frumos călcate şi parfumate, ale izolaţionis­mului, naţionalismului exclusivist, la limită, rasist; cealaltă a unui inconsistent construct multiculturalist, insustenabil şi incongruent. Nicăieri politica nu se mai ocupă de problemele realităţii, ci de vînzarea en gros a realităţilor alternative, cele la care visează nu de puţine ori elucubrant, un electorat infantilizat, redus la reacţii şi umori de moment, obsedat de preferinţe, niciodată pus în situaţia să facă alegeri, păcălit că s-ar mai afla în teritoriul realităţii democratice, prin ritualul punerii unui buletin de vot într-o cutie festiv şi oficial amenajată în acest scop.

Din această perspectivă, România şi politica ei sunt deplin integrate lumii postmoderne. Realitatea şi datele ei nu mai reprezintă de mult subiecte pentru dezbateri sau confruntări electorale. Nu realitatea contează, ci realitatea mea. Guvernul meu. Guvernarea mea. Legile mele. Oamenii mei. Lumea mea. Restul, pur şi simplu, nu există. Iar, dacă există, atunci nu contează, reprezintă ceva fără nici un fel de consecinţe sau urmări pentru lumea noastră, a politicii noastre. Logica ierarhiilor de putere, respectiv a împărţirii beneficiilor şi privilegiilor ce rezultă din strategiile de spoliere, care ţin loc de stragii de guvernare, reprezintă singura logică a vieţii politice de la noi. O realitate în sine, care a trimis de mult realitatea socială a României la coşul de gunoi. Delete şi gata!

Opinia Cititorului ( 8 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Cine hraneste acest fenomen in dezvoltare, de creare de realitati alternative?

    Pe de o parte, avem o parte a societatii, realizatorii, care realizeaza produse care satisfac nevoile oamenilor. Pe de alta parte, avem cealata parte a societatii care creeza iluzii. Si aceasta a doua parte a societatii isi acopera nevoile reale din rezultatele muncii realizatorilor.

    Inseamna ca realizatorii au ajuns la o asemenea productivitate incit reusesc sa acopere nevoile reale ale tuturor membrilor... 

    1. Trăiască lupta pentru pace

      Și berea care ne place! 

      Salomeea are dreptate.

      Așa cum era de așteptat, Coronavirusul este foarte profitabil pentru corporațiile farmaceutice, că te și întrebi dacă toată această psihoză nu este întreținută tocmai spre folosul acestora.Dar, pe baza acestei psihoze întreținute de mass-media, se pot face afaceri uriașe. Iată, politicienii români (ăia care au distrus și furat România de 30 de ani) sunt la un pas de a...

      „Pandemia coronavirusului este fie cea mai mare farsa manipulatorie din istorie, fie cea mai buna oportunitate de a castiga din suferinta, panica si indobitocirea oamenilor.

      Un oficial al OMS anunța săptămâna trecută că remdesivir, vaccin în curs de apariție al companiei americane Moderna, ar putea fi cel mai bun pariu pentru a trata cazurile de coronavirus. Compania Moderna confirma ca are în teste pe subiecți umani acest vaccin.... 

      Concludenta este o Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari.

    Sa fi ajuns domnul Codița la disperare?

    Tragic.  

    1. Make este de vina.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb