InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muştar ce se regăsesc pe piaţa din România, arată un comunicat de presă remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, ca urmare a centralizării informaţiilor au rezultat următoarele :
Din punct de vedere al ingredientului principal (boabe de muştar / seminţe de muştar sau făină de muştar) din compoziţie:
Boabe de muştar/seminţe de muştar într-o proporţie cuprinsă între 10 şi 55% din compoziţie
Dintre acestea:
- 0,01 % au 55% boabe de muştar;
-0,01% au 50% boabe de muştar;
- 0,01% au 46% boabe de muştar;
-0,05% au 10% boabe de muştar
Faină de muştar într-o proporţie cuprinsă între 10 şi 20% din compoziţie
Dintre acestea:
-0,27% au 20% făină de muştar;
-0,01% au 10% făină de muştar.
Din punct de vedere al menţionării provenienţei ingredientului principal:
37% nu menţionează provenienţa ingredientului principal.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiţi în mustar:
88% din produse au în compoziţie E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 - 6:
-1% din produse au în compoziţie 6 E-uri;
-9% din produse au în compoziţie 4 E-uri;
-20% din produse au în compoziţie 3 E-uri;
-31% din produse au în compoziţie 2 E-uri;
-27% din produse au în compoziţie 1 aditiv;
-12% din produse nu au în compoziţie E-uri;
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiţi frecvent în muştar situaţia se prezintă astfel:
-59.09% dintre produsele studiate au avut în componenţă caroteni / beta-caroten ( E160a ;
-32.95% dintre produsele studiate au avut în componenţă guma xantan ( E415
-23.86% dintre produsele studiate au avut în componenţă acid citric ( E330 )
-23.86% dintre produsele studiate au avut în componenţă riboflavina ( E101 ).
Din punct de vedere al informaţiilor nutriţionale regăsite în muştar:
-Toate produsele studiate au avut pe etichetă informaţiile nutriţionale per 100g produs.
-Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal şi 290 kcal.
-Cantitatea de grăsimi variază între 2.52g şi 27g.
-Cantitatea acizilor graşi saturaţi este cuprinsă între 0g şi 2.7g. 2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziţie acizi graşi saturaţi.
-Cantitatea de proteină se situează între 1.7g şi 7.5g pentru produsele studiate.
-Cantitatea de glucide se situează între 2.1g şi 36g.
Din punct de vedere al cantităţii de sare şi zaharuri:
-Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.9g şi 34g.
-Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.82g şi 6.5g
-Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
-Aromele regăsite în muştar precum miere, hrean , mărar etc. se regăsesc într-o proporţie cuprinsă între 0.1% şi 15%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 30.01.2023, 11:40)
Toata industria alimentara este o frauda. Ar trebui investigate de stat, dar statul este preocupat cu ucraina. Tot timpul erau alte prioritati, si o sa fie.