Infracţiunile de corupţie de la Spitalul Clinic "Nicolae Malaxa"

Cristina Radu
Miscellanea / 15 mai 2017

Infracţiunile de corupţie de la Spitalul Clinic "Nicolae Malaxa"

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de Combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, conform unui comunicat de presă trimis Redacţiei de către Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a managerului Spitalului (din cauza săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi luare de mită) şi în stare de libertate a: directorului financiar-contabil, din cauza săvârşirii de infracţiuni de complicitate la delapidare, specialistului IT, din cauza săvârşirii infracţiunilor de complicitate la delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, şefului Serviciului Tehnic - Administrativ, tehnicianului administrativ, din cauza săvârşirii infracţiunilor de complicitate la delapidare şi fals intelectual, administratorilor unor societăţi comerciale, din cauza săvârşirii infracţiunii de complicitate la delapidare, administratorilor unor societăţi comerciale, din cauza săvârşrii infracţiunilor de complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: managerul Spitalului din perioada 1 aprilie 2007 - 29 noiembrie 2016 a aplicat mecanisme prin care şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul spitalului, în cuantum de 9.144.053,4 lei. Acesta a justificat prin achitarea unor bunuri şi servicii livrate/prestate de două societăţi comerciale cu comportament fiscal neadecvat. În realitate, aceste două societăţi comerciale nu au livrat/prestat niciun bun/serviciu spitalului. În perioada 4 mai 2009 - 23 noiembrie 2016, din probatoriul administrat în cauză s-a reţinut că inculpatul şi-a însuşit suma de 1.944.537,45 lei.

Managerul a folosit metode complexe finalizate cu însuşirea, din fondurile spitalului, a unor sume semnificative de bani, sub pretextul achitării altor servicii sau bunuri de care ar fi beneficiat instituţia spitalicească şi care s-au dovedit a fi fictive în totalitate.

La iniţiativa şi sub controlul inculpatului, la nivelul Spitalului au fost create şi utilizate mai multe circuite comerciale fictive de prestări servicii şi livrări de bunuri cu mai multe societăţi comerciale. Pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituţiei publice sumele de bani astfel delapidate, inculpatul a beneficiat de ajutorul celorlalţi inculpaţi, angajaţi ai spitalului, care au avut rol determinant în întocmirea în fals a documentelor de evidenţă contabilă care să justifice banii scoşi fără drept din patrimoniul spitalului, operaţiuni care nu aveau la bază relaţii comerciale reale.

Un alt inculpat, în calitate de asociat şi administrator al unor societăţi comerciale, a facturat în mod fictiv bunuri şi servicii către Spital în sumă de 6.181.863,45 lei, achitată de spital prin virament bancar în conturile bancare ale firmelor sale. Sume în cuantum de 5.155.164,83 lei au fost retrase în numerar de către acesta, după care au fost remise unui alt inculpat. Acesta din urmă a restituit banii beneficiarului final, managerul Spitalului.

Modurile de utilizare a fondurilor băneşti ale spitalului în relaţiile cu societăţile comerciale au ridicat probleme. Deşi sumele de bani achitate acestora au reprezentat contravaloarea unor bunuri si servicii de care a beneficiat managerul, pentru sine sau pentru apropiaţii săi, societăţile comerciale au facturat fictiv către spital, tot la solicitarea expresă a acestuia, livrări de bunuri şi prestări de servicii. Documentele justificative care să creeze aparenţa de legalitate şi realitate a operaţiunilor comerciale respective au fost întocmite fictiv ulterior.

În perioada 20 mai 2011 - 24 noiembrie 2016, pentru a menţine relaţiile contractuale dintre Spital şi o societate comercială care avea calitatea de furnizor de consumabile medicale către unitatea de spital, managerul Spitalului a obţinut de la societatea comercială în cauză foloase care nu i se cuvin, respectiv achitarea contravalorii unui număr total de 754 prestaţii de servicii de turism în valoare de 1.279.402 lei. De pachetele turistice a beneficiat în cea mai mare parte inculpatul, dar şi apropiaţi ai săi, prieteni, membri de familie, medici şi alţi angajaţi ai Spitalului.

Toate pachetele turistice au fost achiziţionate prin intermediul aceleiaşi agenţii de turism, managerul fiind cel care decidea conţinutul pachetului, când şi unde urma a fi efectuată deplasarea, persoanele participante. Serviciile turistice au constat în achiziţionarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, iar destinaţiile au fost variate, atât în ţări din Europa, Statele Unite ale Americii, Canada, Asia, Australia, Noua Zeelandă, dar şi în oraşe din România.

Spitalul Clinic "Nicolae Malaxa" din Bucureşti s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 9.144.053,4 lei. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor: Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb