ÎNFRÂNGEREA LUI IOHANNIS: 281 - 0 A doua zi după cădere

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 6 octombrie 2021

A doua zi după cădere
Cornel Codiţă

Ridicarea mandatului de guvernare este cea mai gravă dintre penalităţile politice pe care Parlamentul le poate aplica Executivului. Nimic spe­cial, aici. Cînd una dintre puterile-pilon ale structurii democratice de guvernare o ia razna şi iese în arătură, cineva trebuie să poată pune capăt aventurii sale. Definitiv. Aceasta este moţiunea de cenzură! Faptul că o parte din voturile necesare trecerii sale provin de la formaţiuni care au votat iniţial pentru mandatul puterii cenzurate acum şi, eventual, au făcut parte din Executiv nu este cîtuşi de puţin nefiresc. Nici aritmetic, nici politic nu putem avea în Parlament, concomitent, două majorităţi cu compoziţii total disjuncte, una care să susţină guvernul şi alta care să îl cenzureze, la nevoie! Nefirească a fost, în schimb, manevra prin care aceeaşi majoritate PSD a acreditat un guvern al său, l-a picat pe moţiune de cenzură şi a numit ulterior un alt guvern al aceleiaşi majorităţi tot cu un premier PSD. Atunci, procedura moţiunii de cenzură a fost grav abuzată cu largul concurs al unor oameni politici şi parlamentari abulici, lipsiţi de orice respect pentru textul constituţional şi de orice consideraţie pentru acurateţea gestului politic, dar şi cu sprijinul altor două instituţi "fanion" ale puterii democratice, Preşedintele României şi Curtea Constituţională care s-au făcut a nu vedea în ce constă aberaţia şi mai ales cît de nocivă este legitimarea unei astfel de manevre. Ca să fie uşor de înţeles, texte constituţionale cu rădăcini ceva mai adînci în raţionalitatea democraţiei parlamentare consideră moţiunea de cenzură o procedură atît de gravă încît trebuie să angajeze consecinţe extreme nu doar pentru Executiv, ci pentru întreaga structură de guvernare.

Pentru a nu face din moţiunea de cenzură, ca la noi, o jucărie în mîna parlamentarilor, atunci cînd Legislativul trece prin vot majoritar o astfel de moţiune, odată cu căderea guvernului încetează şi mandatul parlamentarilor. Consecinţa inevitabilă: alegeri generale anticipate. Experienţa, din nefericire, arată că această soluţie are şi ea consturile ei.

Nu doar cele prilejuite de organizarea şi desfăşurarea alegerilor, nu doar cele care rezultă din inevitabilele hiatusuri în actul guvernării, ci şi din faptul că, de cele mai multe ori, rezultatele noii consultări electorale nu rezolvă radical competiţia dintre partide. Dimpotrivă, tind să reproducă, adesea cu mare fidelitate, compoziţia politică a parlamentului tocmai dizolvat. Electoratul nu îşi schimbă neapărat opţiunile de dragul politicienilor incapabili să rezolve problemele guvernării. Experienţa recentă a unor ţări cum sunt Israelul, Spania, Italia, mai nou Bulgaria, cu repetarea de cîteva ori a alegerilor într-un sigur an, ilustrează clar această problemă.

Multe vor urma în consecinţa votului de ieri din Parlamentul României. Nu mă îndoiesc, atenţia celor mai mulţi va fi capturată de subiectului gras al "negocierilor", aranjamentelor, intrigilor, lucrăturilor şi "curvăsăriilor politice" secretate în abundenţă de cercurile oficiale şi neoficiale ale puterii, menite să împiedice alunecarea spre alegeri anticipate şi, în principal, să refacă structura de guvernare PNL-URS-Plus-UDMR. Una fără Cîţu la cîrma guvernului, desigur! Sau, cine ştie, cu Cîţu în postura de vice prim-ministru ori ministru de finanţe, ori de Preşedinte al Camerei!!! De ce nu? Orice este posibil în România tuturor aberaţiilor îngăduite de politică. Şi de Constituţie, mai ales cînd textul ei este abuzat fără urmă de consecinţe pentru "făptuitori". Semnificativ, în cel mai înalt grad, însă, pentru dinamica vieţii noastre politice este un fapt asupra căruia nimeni nu va atrage atenţia. TĂCEREA şi UITAREA!

În urma votului de ieri, o lungă pătură ţesută din fire groase de tăcere şi uitare se va aşterne peste România şi viaţa sa politică. Ca prin minune, mîine, poimîine, răspoimîine şi tot aşa înainte pînă la judecata de apoi, nimeni nu va mai fi interesat să spună ceva, ori să îşi aducă aminte ceva despre guvernarea care, tocmai, a fost decapitată. Căci despre o descăpăţînare este vorba şi nu despre o judecată politică largă, cuprinzătoare şi echilibrată asupra actelor acestei guvernări. Moţiunea de cenzură care a trecut este din seria, atît de specifică politicii noastre, "Capul lui Moţoc, vrem!" O procedură care pune în scenă arhetipalul gest sacrificial al "ţapului ispăşitor". De îndată ce sîngele ofrandei a curs pe altarul cauzei, toate celelalte vinovăţii, conivenţe, coparticipări la infamie şi împilare pot, trebuie şi sunt ritualic uitate. Efectiv şi absolut! Suntem din nou la borna zero. Un nou început pentru toată lumea. O lume în care, fiecare în parte şi toţi dimpreună, suntem fără de prihană!

Opinia Cititorului ( 19 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Minunat scor. Bataie la zero.

    Poate cineva sa le spuna parasutelor din imagine ca mastile negre sunt macabre. Sa isi puna FFP2 albe, daca to se agita. Masca neagra este a unui cioclu sau gade. 

    1. Cei doi '"mascați contraCOV'rig"' purtători de măști negre, din imagine, nu sunt ciocli căci nu ei l-au executat/parașutat din palatul Victoriei pe cel cu mască albă(pe Cîâțu Superman second hand).

      Parașute zici?, păi parașutele nu se mai poartă (de la HelenUdrea încoace)... la modă sunt parapantele și pițipoancele din politică.  

      Matzu-Catzu - un asasin economic sinistru, o sluga a vestului trimisa cu sarcini in Romania, copilul corporatiilor din energie. Numai tampitii pot sa regrete un astfel de om.

    se vede clar intentia securitatii de a adduce psd la putere . conservele si acoperitii din presa gen dogioiu sau chiar jigodia de caramitru , au inceput sa vada in psd ceva bun iar in ciolacu un lider cu o inteligenta deosebita . . conform obiceiului , o tura psd o tura pnl , se pregateste un psd cu o conducere otravitoare , formata din un asa zis strateg , un personaj nociv si distrugator , dancu , din , un lider de paie , ciolacu , manipulat de primul , din alt lider care-si schimba...

    1. ideile si principiile dupa o ciorba cu johanis , si la urma 2dose cu pretentii de pontos . asa ca sa ne pregatim de un rafila , un doctoras de birou oms , fara nici o competenta de PM , si o gramada de sponsorizati de producatorii de vaccinuri , pentru continuarea mascaradei covid .daca tot se incearca deratizarea clasei politice , poate scapam si de fosile din presa , gen chireac , care are paturi de dormit prin tv , unde isi face veacul

      de zeci de ani , si este carat cu masina de la una la alta , sau de indivizi mediocri ca pieleanu ce-si zice inginer social ( ptiuuu !!) si produce facaturi masluite de servicii .

    poate rezulta logic si ca

    indiferent ce premier e la butoane nu poate si nu trebuie sa lucreze cu sabotori  

    ( Uniunea Sabotorilor Romaniei exista oficial?)

    daca premierul "concediaza"un ministru , ""uniunea"" trebuia sa "salveze"" coalitia propunand un ALT ministru (nu au avut ""banca de rezerva"") care sa se inteleaga cu cel desemnat prim ministru , nu sa santajeze si sa saboteze tot ca vor ei sa ""toace "" si sa "manance "" toate ministerele cheie ca sa ne... 

    1. ....ca sa ne integreze in saracie absoluta/

      ar fi bine sa

      identificati canibalii politici si sa le garantati drepturile astfel incat sa nu ajungem toti sa ne mancam intre noi 

    Are un sistem de comunicare dincolo de voi, care veti fi suntati! Miscarea anti-restrictii are suport masiv!

    1. un plan rapid de tratare cu zeolit , apa coloidala si stimularea fortata de producere a miieloperoxidazei. Planul ocultei dibbuk este foarte vechi in sine. Tot ce am scris mai sus justifica investitia , efortul si presiune exercitata asupra tuturor de a-i incarca cu nanoparticule de toate tipo-materialele si diferite cantitati periodic si dupa bunul lor plac si interes si diferite in biodiversitatea lor.Era Aquarius este transformata in Era vaccinarii,

    Pe cer dansează lumina şi întunericul ca pereche.

    Perechi de stinse stele îmi arată zboruri ne-ncercate, 

    Pe pământ dansează viaţa şi moartea ca pereche. 

    Dansul mesaj primitiv al creaţiei divine fermecate. 

    Pe coarnele licornilor de pradă, un nou început de stea... 

    gravez pe coamele lor, îmblinziți de fecioare ferecate, 

    zburăm ca porumbeii spre infinita stea, din inima mea.

    Gustăm misterul... 

    1. Zbori spre ale tăcerii stele,

      Mut Soare te-ai transmutat,  

      Mut unda inimii mele  

      In Tăcere te-ai întrupat.  

      Viaţa-i zbor! Aripi de fluturi,  

      Transmut din larvă deodată,  

      Către alte începuturi,  

      Mister ne-nţeles vreodată.  

      Săgeată în zbor de moarte  

      Lume fără de prihană  

      Zborul nostru scurs, prin soarte,

      Tăceri. uitare ni-i prană.! 

      Ca un vis renasc spre voi

      Fluturi albi de sărbătoare,  

      În al luminii şuvoi.  

      Tăcem – stele călătoare.  

      În clepsidră s-a gătat  

      Ciuma nu se mai răzbună  

      Şi de-odată am uitat! 

      Shakti Tăcere adună! 

      Suntem stele căzătoare,  

      Strălucim, ne înălţăm,  

      Fiinţe dragi şi vise scumpe,

      În tăceri, le aşteptăm.  

      Cerul s-a înseninat,

      Soarele după furtună. 

      Doamne, multe am sperat! 

      Recream o Lume bună! 

      Dreptate mereu făceam! 

      Recream o Lume bună! 

       Doar noi doi treziţi urzeam 

      Ciuma, nu Blândă lună 

      Zboru-şi-nalţă cu bine. 

      Valul trece, frică odată 

      Salt spre dreptate  cu tine.

      Mister ne-nţeles vreodată. 

      Violență, pacea moare,

      Doar războaie, criză tare.  

      Slugi vândute din născare 

      Cioclii veacului ce doare,  

      Ne scumpiți și mărăcinii,  

      Sperața de vie moare  

      Însă nu puteți Luminii,  

      Să îi puneți stăvilare!  

      Nu sunteți decât paiațe,  

      Papușarilor ca lupii,  

      Ochii noștri n-au speranțe,

      Săracii nu mai au rupii.  

      Precum hienele și lupii,

      Cioclii veacului ce doare,  

      Săracii nu mai au rupii  

      Coasa, țeapa ne răsare 

      Văd războaie, nimica sfânt  

      Ridicați pe-a noastră jale.  

      Și în fapte și-n cuvânt.  

      A trezirii răzbunare. 

      Ne-ați ucis cu ace tiruri  

      Părinții, bunica de vie,  

      Ne-ați îngenuncheat sub biruri

      Și ne-ați pus sub pază vie.  

    Nimic nu se schimba doar un cap cu un altul la fel de mobilat. Sfantului Ioan pe tipsie!!Nici prin tacere si nici prin uitare lumea nu va fi fara de prihana fara ca sufletul sa ierte. Daca iertam din suflet putem fi fara de prihana., putem avea un nou inceput in Romania.

    S-a bulgarizat si Romania. Doua tari neguvernabile .Oile negre ale UE .E cu premeditare?

    1. Tot circul acesta e facut intentionat ca sa acopere scumpurile peste masura la energie. Exista tehnologii pentru a extrage hidrogenul verde din radiatiile cosmice. Iranul detine tehnologia. Umanitatea ar putea profita de aceste descoperiri ca sa puna capat crizei enrgetice pe terra. O startegie de energie libera oferita umanitatii gratuit ar fi un pas catre echitate pe terra si catre pace in schimbul tehnologiei plasmatice nucleare.

       

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb