Îngrăşămintele produse de combinatele noastre chimice numai cu gaz din producţia internă ajung, în marea lor majoritate, la export, pentru că agricultorii autohtoni nu au bani să le cumpere. Agricultorii susţin că nu au primit plata subvenţiilor la timp şi că numai o treime din suprafeţele însămânţate în această toamnă au beneficiat de îngrăşăminte. Ei sunt revoltaţi că îngrăşămintele "subvenţionate" special pentru agricultura autohtonă ajung pe pieţele externe.
Atunci se pune întrebarea dacă anul viitor mai are vreun sens instituirea măsurii temporare ca toţi consumatorii interuptibili să poată achiziţiona, vara, numai gaz din producţia internă, la jumătate de preţ faţă de cel importat. Părerile sunt împărţite. Preşedintele InterAgro, Ioan Niculae, susţine că măsura temporară luată de Guvern trebuie repetată anul viitor şi să fie neapărat completată cu acordarea de subvenţii agricultorilor special pentru achiziţia de îngrăşăminte. Măsura care a funcţionat în acest an a fost benefică numai pentru industria chimică pentru că a menţinut mii de locuri de muncă.
Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR), ne-a declarat: "Sigur că este multă revoltă în rândul agricultorilor din cauza imposibilităţii achiziţiei de îngrăşăminte ieftine. Unii spun că
Tudor Dorobanţu, secretarul general al Agrostar, este mai radical şi cere tranşarea urgentă a problemei
Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), susţine că subvenţiile eficiente în energie sunt cele acordate direct numai consumatorilor care au nevoie de sprijin. După părerea domniei sale, dacă autorităţile ar fi subvenţionat agricultorii pentru achiziţia de îngrăşăminte, atunci nici producţia nu mai avea nevoie de alte măsuri de sprijin. Ori subvenţionarea industriei fără grija protejării consumatorului final a dat greş. Domnul Voinea ne-a explicat: "Peste tot în lume subvenţia categoriilor vulnerabile de consumatori, în diverse ramuri, a venit în contextul unor pieţe liberalizate. Practic, preţul se formează liber, iar guvernele se asigură că protejează direct pe acei consumatori care au nevoie de sprijin. Orice intervenţie de alt tip a distorsionat pieţele".
Toate combinatele de îngrăşăminte chimice au lucrat, în această vară, datorită măsurii temporare luată de Guvern pentru consumatorii interuptibili, de a cumpăra gaze numai din producţia internă timp de şase luni. Conform declaraţiilor recente ale preşedintelui InterAgro, Ioan Niculae, tona de uree se vindea, anul trecut, cu 850 de dolari. Domnia sa susţine că, în prezent, preţul tonei de uree a coborât la 250 de dolari şi nici în aceste condiţii producătorii nu reuşesc să vândă îngrăşămintele chimice agricultorilor din ţară.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, ieri, că petrochimia nu poate fi resuscitată fără ajutor de stat. Domnia sa consideră că, în 2010, Guvernul va trebui să trateze cu maximă seriozitate politica ajutorului de stat, care este una din puţinele pârghii prin care poate interveni în economie: "Fără un stimul care se poate da în momentul de faţă, mă tem că nu putem realiza dezvoltarea, resuscitarea sectorului petrochimiei. Este o pârghie care, în opinia mea, va trebui utilizată cu maximă eficienţă".
1. uree
(mesaj trimis de SC. PRISER CONSTRUCT SRL în data de 23.11.2009, 23:18)
unde putem vedea si noi preturile de vanzare uree la dumneavoastra?