Iniţiativele Clubului Fermierilor Români salutate de Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

S.B.
Miscellanea / 13 decembrie 2021

Iniţiativele Clubului Fermierilor Români salutate de Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat joi, 9 decembrie, la şedinţa Consiliului Director al Clubul Fermierilor Români, în care au fost prezentate Raportul de Bilanţ pentru 2021 şi Planul de Acţiuni pentru 2022, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

În aceeaşi zi, Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu fermierii participanţi la programele "Antreprenor în Agricultura 4.0" şi "Tineri Lideri pentru Agricultură"derulate de Club în scopul pregătirii fermierilor pentru ridicarea nivelului de competenţe manageriale şi profesionale aleacestora, dezvoltarea propriilor afaceri agricole şi creşterea competitivităţii şi profitabilităţii fermelor din România.

Şedinţa Consiliului Director al Clubul Fermierilor Români

Ministrul Agriculturii a participat la şedinţa Consiliului Director în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele asociaţiei în anul curent şi planurile de acţiune pentru anul 2022.Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului, a anunţat că asociaţia are reprezentare naţională şi capacitatea de promovare a intereselor fermierilor pentru asigurarea competitivităţii şi rezilienţei fermelor. Organizaţia se focusează pe serviciile de consultanţă care creează valoarea adăugată pentru fermieri precum managementul riscului în ferme (asigurări agricole), valorificarea producţiei agricole (comerţ cu cereale) şi optimizarea investiţiei în tehnologizarea fermelor (consultanţă utilaje agricole). Clubul continuă să dezvolte programele de pregătire profesională şi activităţile de reprezentare şi informare-comunicare pentru fermieri, şi vizează pe termen mediu-lung să devină un Think Tank specializat pe agriculturăşi să ofere input relevant, strategic pentru Guvern şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Dan Hurduc, Preşedintele în exerciţiu, a evidenţiat implicarea activă, susţinută a Clubului în elaborarea PNS prin participarea la grupurile de lucru de la nivelul ministerului agriculturii şi a organizării grupurilor de lucru regionale pentru consultarea fermierilor în elaborarea propunerilor de eco-scheme. Clubul a transmis în noiembrie o propunere fundamentată de eco-scheme către MADR, pentru preluare în PNS, propunere care ţine cont de specificul regiunilor agricole din ţară noastră şi factorii limitativi pentru producţia agricolă (apa, calitatea solurilor şi schimbările climatice).

Laszlo Becsek, care va prelua mandatul de Preşedinte al Clubului începând cu 1 ianuarie 2022, a menţionat că sunt necesare mai multe programe pentru dezvoltarea sectoarelor din agricultură, implementarea Strategiei integrate la nivel naţional privind gestionarea apei pentru agricultură (propunere lansată de Club privind finanţarea refacerii şi modernizării sistemelor de irigaţii) şi a scos în evidenţă nevoia fermierilor ca Ministerul Agriculturii să elaboreze planuri pe mai mulţi ani pentru predictibilitatea şi stabilitatea afacerilor agricole şi identificarea soluţiilor optime de dezvoltare pentru fermele din România.

Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii,a salutat iniţiativele Clubului Fermierilor Români şi a apreciat implicarea asociaţiei şi rezultatele obţinute până acum în avantajul fermierilor. Ministrul consideră că propunerile mediului asociativ trebuie să se regăsească în politicile şi programele ministerului şi a anunţat că PNS se va finaliza până la sfârşitul lunii decembrie 2021. Ministrul consideră că mecanismele pentru investiţii trebuie să fie legate de performanţă, care să vizeze acoperirea deficitului de balanţă comercială, politicile publice trebuie adaptate pentru a răspunde acestei nevoi, iar raportarea trebuie facutăţinând cont de specificitatea domeniilor din agricultură.

Ministrul Agriculturiiaabordat câteva subiecte de interes major pentru fermieri, precum: identificarea soluţiilor pentru finanţarea irigaţiilor;lansarea unor programe şi politicipentru atragerea tinerilor în agricultură şi ridicarea gradului de cunoştinţe şi specializare a forţei de muncă active în acest domeniu; necesitatea unor politici şi programe aliniate la nevoile fermierilor, care să vizeze creşterea competitivităţii la nivel european a agricultorilor din ţara noastră; dezvoltarea activităţilor de procesare a materiei prime; posibilitatea şi necesitatea ca România să deschidă pieţe noi externe; subvenţiile pentru anumite culturi şi inputuri; debirocratizarea şi cooperarea inter-ministerială pentru eficientizarea interacţiunilor cu fermierii; implementarea şi extinderea soluţiilor de digitalizare a instituţiilor responsabile pentru agricultură, pentru a veni în sprijinul fermierilor; reglementări necesare privind inputurile pentru agricultură (utilizare fertilizanţi, acces la pesticide).

Ministrul Agriculturii a evidenţiat în intervenţia domniei sale în şedinţa Consiliului Director al Clubului că este necesară punerea în prim-plan a competitivităţii afacerilor agricole: rezultatele şi viabilitatea afacerilor agricole trebuie să fie în centrul programelor de finanţare a investiţiilor, raportarea să fie făcută la modele multiperformanţă, cu accent pe competenţe, pregătirea şi disponibilitatea forţei de muncă specializată în agricultură.

Programul "Antreprenor în Agricultura 4.0"

Clubul Fermierilor Români a marcat prima săptămânăde cursuri din programulde perfecţionare managerială "Antreprenor în Agricultura 4.0",care se adresează fermierilor interesaţi să cunoască şi să aplice noi modele de afaceri, capabile să asigure rezilienţa şi competitivitatea fermelor, şi a adus laolaltă 21 de participanţi provenind din toate regiunile ţării.

Ministrul Agriculturii a salutat iniţiativa organizării programului "Antreprenor în Agricultura 4.0", exprimându-şi încrederea că fermierii antreprenori reprezintă parteneri alături de care autorităţile din România pot perfecţiona şi armoniza politicile publice, într-o abordare pragmatică şi eficientă. În timpul întâlnirii dintre Ministrul Agriculturii şi fermierii antreprenori au fost dezbătute subiecte precumviabilitatea sistemelor de irigaţii, situaţia subvenţiilor pentru grâu şi îngrăşământ, recomandările Uniunii Europene privind reducerea utilizării de fertilizanţi în agricultură, dar şi reglementarea accesului la pesticide.

"Suntem onoraţi să îl avem alături de noi pe domnul Ministru Adrian Chesnoiu la debutul acestui program şi salutăm interesul manifestat de domnia sa cu privire la iniţiativele Clubului Fermierilor Români. Programul "Antreprenor în Agricultura 4.0" este unul dintre proiectele importante ale asociaţiei noastre, misiunea noastră fiind aceea de a susţine creşterea competenţelor antreprenoriale ale fermierilor care conduc afaceri agricole în România - şi, implicit, creşterea performanţei lor", a declarat Dan HURDUC, Preşedinte Clubul Fermierilor Români.

"Programul "Antreprenor în Agricultura 4.0" se aliniază obiectivelor pe care Ministerul Agriculturii le conturează în ceea ce priveşte dezvoltarea şi digitalizarea acestui sector şi, de aceea, propunerea noastră este de a conecta în permanenţă afacerile cu comunitatea decidentă politică şi administrativă.Sunt convins că în urma acestui program, fermierii vor pleca cu o încredere mai mare în posibilitatea lor de a performa şi de atinge indicatorii de performanţă pe care i-au stabilit pentru afacerile lor", a declarat Florian CIOLACU, Director Executiv Clubul Fermierilor Români.

Programul "Antreprenor în Agricultura 4.0" îşi propune să sprijine fermierii antreprenori să îşi creeze un plan de dezvoltare sustenabilă a propriei afaceri agricole şi pune la dispoziţia acestora studii de caz aplicate, concomitent cu oferirea unui set de instrumente de management care să le ofere posibilitatea de a-şi alinia propriile afaceri la tendinţele actuale din agricultură. Acest aspect vizează includerea digitalizării şi a reglementărilor de mediu precum Pactul Ecologic European, Strategia Biodiversitate şi Farm to Fork la nivelul fermelor europene competitive. Acest program de perfecţionare managerială se desfăşoară în perioada decembrie 2021 - februarie 2022.

Programul "Tineri Lideri pentru Agricultură"

În cadrul întâlnirii de joi, 9 decembrie, Ministrul Agriculturii a interacţionat cu tinerii fermieri participanţi la programul "Tineri Lideri în Agricultură", organizat de Clubul Fermierilor Români şi aflat la a treia ediţie anulacesta.

Adrian Chesnoiu a subliniat faptul că ar dori ca la nivelul ministerului pe care îl conduce să fie abordate direcţiile identificate de tinerii antreprenori pentru dezvoltarea agriculturii din România, astfel încât împreună cu aceştia să fie găsite acele soluţii care pot transforma riscurile în oportunităţi în agricultură. În opinia domniei sale, tinerii au puterea de a schimba percepţia asupra agriculturii, şi de aceea este nevoie ca ei să fie la curent cu direcţiile şi schimbările trasate la nivel global, astfel încât să poată asigura o mai bună reprezentare la nivel european şi determina schimbarea.Ministrul Agriculturii a salutat tinerii fermieri din Republica Moldova şi a îndemnat paticipanţii din program să facă schimb de idei şi bune practici pentru valorificarea oportunităţilor şi potenţialului agriculturii din cele douăţări, pentru a consolida puntea de legătură dintre cele două ţări.

Ministrul Adrian Chesnoiu consideră că tinerii sunt resursa de care România are nevoie, în condiţiile în care forţa de muncă din agricultură este îmbătrânită.Printre subiectele discutate cu fermierii participanţi laprogramul "Tineri Lideri pentru Agricultură" s-au numărat problema forţei de muncă din fermele zootehnice, condiţiile trasate în cadrul programelor de finanţare, respectiv problema actualizării preţurilorşi necesitatea diversificării producţiei agricole din România.În încheiere, ministrul şi-a exprimat încrederea că tinerii înţeleg mecanismele care conduc spre schimbare la nivel global şi se vor implica activ în această schimbare.

Programul "Tineri Lideri pentru Agricultură" are ca scop pregătirea generaţiilor viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider în propriile afaceri şi în comunitate, dar şi pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesională a fermierilor în structurile administraţiei publice din România şi de la Bruxelles.Seria 2021-2022 a programului numără 60 de participanţi provenind atât din România, cât şi din Republica Moldova.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb