Înrobitoarea obsesie a războiului

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 4 august 2017

CORNEL CODIŢĂ

Ca orice cuvînt, şi acesta, război, articulează o profeţie; vorbeşte despre ceva ce poate căpăta materialitate şi stăpîni asupra realităţii. Anticii credeau, de aceea, că anumite cuvinte nici nu trebuie pronunţate, niciodată, sau numai foarte rar, şi atunci doar în şoaptă, nu pentru urechea celuilalt, ci pentru sine. Chiar dacă societatea modernă a transformat cuvintele în "mărfuri" pe care aproape le-a golit de orice valoare, prin supra-folosirea intensivă şi multiplicare la scară de masă, ele nu şi-au pierdut nicidecum puterea. Fenomenul a fost pus în evidenţă de studiul serios, ştiinţific, a ceea ce, în teoria sistemică a acţiunii sociale, se numeşte "profeţie cu capacitate de auto-realizare" (self fulfilling prophecy). Iar, dintre toate profeţiile care inundă spaţiul politic şi al comunicării publice, în ultima perioadă, "războiul" ar trebui să ne preocupe şi să ne îngrijoreze cel mai mult.

În comunicarea publică, termenul de război şi expresii asociate cu acesta, au devenit loc comun. Este imposibil să accesezi o pagină de media în România, fără să afli că cineva a "aruncat bomba", a "aruncat în aer", "a luat cu asalt", ori "a distrus complet", ca după război, ceva! Vedetele, ori paţachinele lumii de sclipici, a "show"-ului, nu se mai întrec, nu mai concurează, ci sunt într-un război neîntrerupt. Un serial de documentare, altfel interesante pentru cine vrea să ştie cum se mai pot face bani pe lumea aceasta, înfăţişează licitaţii, deci competiţii, pentru a intra în posesia unor bunuri uitate sau abandonate de proprietari prin depozite închiriate; se numeşte "Războiul depozitelor". Concurenţa comercială este şi ea înfăţişată, nu de ieri de astăzi, ca un anume tip de război. În România, cel puţin, nu miră pe nimeni faptul că instituţiile guvernării sunt în război: vezi DNA-Guvern, SRI-Justiţie, Preşedinte-Parlament sau Preşedinte-Guvern etc. Nu puţine materiale documentare, care acoperă zeci de ore de difuzare către un public larg şi divers ca vîrstă, educaţie sau interes, vorbesc despre viaţa animalelor în termeni de război, deşi este vorba de cu totul alte tipuri de interacţiuni care, este adevărat, conţin violenţa, dar nu sunt nici pe departe compatibile cu definiţia activităţilor umane numite "război". Nu încape nici o îndoială, războiul este la modă! În comunicare, dar nu numai!

Prin urmare, nu mai miră pe nimeni faptul că şi spaţiul politic a fost invadat de cuvîntul "război". Iar, aici, îngrijorarea nu mai este deloc suficientă! Oamenii ar trebui să înţeleagă că cei din vîrful piramidei puterii, cei care au acces şi controlează mijloacele instituţionale, legale şi nelegale, de a face aproape tot ceea ce vor cu viaţa celorlalţi, au devenit captivaţi, unii chiar subjugaţi, de fascinaţia cuvîntului război, pe care nu se sfiesc să îl folosească, ca şi cînd ar vorbi despre următoarea lor participare la vreo conferinţă internaţională, vreo tăiere de panglică festivă, ori de vreo altă lege pe care se pregătesc să o pună în lucru. Mai zilele trecute, Putin ne-a făcut lectura relaţiilor ruso-americane anunţînd că noile sancţiuni economice decise de Congresul SUA şi intrate în vigoare sub autoritatea semnăturii Preşedintelui, reprezintă un adevărat război... comercial, desigur. Din gura marelui supravieţuitor al "puciului care nu a mai avut loc", din Turcia, supărat pe atitudinea europenilor care nu vor să-i măsoare statura politică cu unităţile etalon ale propriei megalomanii, ne-a anunţat că, dacă pleacă suficient de dimineaţă la drum, armata Turciei îşi poate organiza bivuacul de seară tocmai la Roma sau, de ce nu, la Berlin, transformînd din nou Europa în paşalîc. În tot felul de crize internaţionale, cum este cea creată de acţiunile Coreei de Nord, auzim aproape zilnic de la cei desemnaţi generic drept "lideri ai lumii libere" că toate opţiunile sunt pe masă, inclusiv cele care implică acţiuni militare şi de război. Reciproc, ameninţările cu acţiuni de război, la adresa Statelor Unite, din partea Coreei de Nord, fac parte din vocabularul zilnic al comunicării şi acţiunii politice. Avem şi războaie tipice lumii globalizate, cum este cel împotriva drogurilor, sau războiul împotriva terorismului, unii vor să organizeze un război împotriva migraţiei, ca să nu mai vorbim despre războiul împotriva poluării, ori de cel dus împotriva diferiţilor agenţi naturali (ţînţari, şobolani etc.!!) ai răspîndirii maladiilor cu potenţial de a crea mega-epidemii.

De unde provine pericolul?

Prima sursă ţine de faptul că cei mai mulţi dintre liderii actualei generaţii de politicieni din Europa, cît şi din America şi Asia, nu cunosc fenomenul război decît din filme şi cărţi. În consecinţă, sunt nu doar tentaţi, ci şi liberi să îl trateze ca atare, doar ca pe un fenomen "livresc", artificial, fără a purta în memorie (mai ales cea afectivă) greutatea consecinţelor pe care le-ar fi suferit direct, ei sau familiile lor, de pe urma războiului. Asociat atît de puternic doar lumii ficţiunilor cu care operăm pentru a ne reprezenta realitatea şi lucra asupra ei, absorbţia emoţional psihologică a consecinţelor unui război este inevitabil şi sever limitată. În consecinţă, atunci cînd este vorba de a lua în calcul, de a pregăti, sau chiar de a folosi acţiuni militare, de tip război, în deciziile şi acţiunile lor politice, reprezentările politicienilor despre război nu acţionează ca factor inhibitor, decît foarte... foarte slab. Aceasta este o generaţie de politicieni pentru care cuvintele din Preambulul Cartei Naţiunilor Unite nu mai însemnă nimic, decît nişte alte cuvinte risipite pe un document internaţional rămas aproape fără nici o valoare, pentru că nu mai are puterea de a crea obligaţii, de care liderii lumii se simt, se consideră, legaţi, sub puterea legii internaţionale: "Noi, popoarele Naţiunilor Unite hotărîte să salvăm generaţiile următoare de nenorocirile războiului care, de două ori în timpul vieţii noastre, a adus nespusă suferinţă umanităţii... ne vom uni puterile pentru a menţine pacea şi securitatea internaţională... vom asigura ca, prin acceptarea principiilor şi a instituţiilor (chartei), forţa militară să nu fie folosită, decît în interesul comun". Lumea în care aceste cuvinte au putere de lege, ori a murit de mult, ori nu a apucat să se nască, niciodată!

A doua sursă principală a pericolului vine tot din partea unei ficţiuni: iluzia controlului asupra dinamicii evenimentelor şi a reversibilităţii lor. De la "istoricii militari", la "teoreticienii războiului" şi de aici la majoritatea zdrobitoare a celor care articulează diferite tipuri de scrieri de ficţiune despre război, nu există pagină care să nu cultive iluzia că, într-un fel sau altul, cei care decid asupra războiului, politicieni şi militari, fiecare din postura specifică, ţin sub control, dacă nu tot timpul, cu siguranţă, în momentele cheie, dinamica evenimentelor. Realitatea, însă, ţipă din toţi bojocii că lucrurile nu stau nici pe departe astfel! Anticii o ştiau, cel puţin de la Sun Tzu încoace şi aveau curajul să o spună, să recunoască. Doar că, lumea hiper-idelogizată, "îndrăgostită", "subjugată" de război, în care trăim, nu are nici interes, nici chef şi nici curaj să lase realitatea să depene povestea despre războaie. Ultimul care a avut curajul să articuleze acest mesaj, în crucea modernităţii, a fost Clausewitz: "Nu există nici o activitate umană care să se afle atît de constant şi de general în contact cu hazardul, ca războiul. Odată cu hazardul, însă, întîmplătorul şi, cu el, norocul, ocupă un loc mare în război". Oamenii politici, însă, vor să creadă şi să ne convingă şi pe noi, ceilalţi, că se află în control! Că, războiul este doar un alt fel de "afacere", ori "instituţie" care poate fi "condusă", "strunită", folosită "raţional", într-un mediu, dacă nu în totalitate, atunci în cea mai mare parte, controlat! Aceast tip de iluzie, cu care s-au hrănit atunci, deopotrivă, marii decidenţi politicii şi militari ai celor două alianţe competitoare, a contribuit decisiv la prăbuşirea Europei în iadul primului război mondial; în orice caz, mult mai mult decît jocul "intereselor", sau "competiţia pentru putere", care sunt invocate în "analizele" oficiale ale evenimentelor, chiar şi astăzi, la o sută de ani de la producerea catastrofei.

În locul atîtor aşa zise "manifestări sărbătoreşti", pentru care Guvernul României se pregăteşte să arunce miliarde de lei pe fereastră, poate acum, la o sută de ani de la acel uriaş şi colectiv dezastru politic, diplomatic, militar, cultural şi, în general, uman, poate că ar fi mai nimerit să deschidem măcar o portiţă pentru dezbateri ceva mai serioase, nu arogant şi imbecil patriotrade, cu privire la ceea ce a fost, este şi ar putea fi războiul în viaţa unor societăţi atît de fragile, cum este cea a României de astăzi şi, mai general, a lumii post-moderne, traversată de atîtea fracturi, destructurări şi improvizaţii în materie de management al viitorului.

Opinia Cititorului ( 45 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Natura umana asa functioneaza.E o caracteristica.Cineva spunea ca, dupa un razboi ,a treia sau a patra generatie,va purta din nou razboi cu alte popoare, ca ''a uitat '' de precedentul sau,mai bine zis,nu a participat la el si nu a experimentat atrocitatile care il insotesc.Acest comportament e prezent si in presa tabloida,asa cum bine ati remarcat,cu vedete care sunt in razboi cu toata lumea,mai putin cu prostia care le caracterizeaza,subcultura,chia r lipsa de...

    1. Autorul mi-a facut cel mai frumos cadou de ziua numelui, sfanta Salomeea, voit sau nu, a scris despre pace indirect. Numele meu inseamna pace.

      Multumesc bunului Dumnezeu ca m-am nascut intr-o familie care mi-a dat o educatie bahai, a nonviolentei, a pacii. cateva milioane de bahai pe Terra au adoptata mesajul de pace al religiei bahai si incearca sa creeze o pace durabila pe Terra, de 1000 ani. 

      Sa nu uitam ca natura umana este una nonconflictuala, armonioasa, echilibrata!

      Legea... 

      Pacea este posiblă

      Într-o lume copleșită de conflicte și discordie, nevoia de pace devine tot mai urgentă. Oricât de mari ar fi “durerile creșterii” cu care lumea trebuie să se confrunte, baha’ii cred că, în cele din urmă, pacea este la îndemâna națiunilor. Totuși, atingerea acestui țel necesita o “modificare organică în structura societății”, renunțarea la presupuneri învechite, și înțelegerea faptului ca... 

      “This commitment to representative global governance is grounded in the Bahá’í principle of the oneness of humanity, which implies the establishment of a world commonwealth in which all nations, races, creeds and classes are closely and permanently united, and in which the autonomy of its state members and personal freedom and initiative of the individuals that compose them are definitely and completely safeguarded.”

      –Ce ntury of Light, Universal House of Justice 

      Egalitatea raselor

      Bahá’íi consideră că rasismul este o problemă vitală și provocatoare. Bahá’u’lláh, Profetul-fondator al Credinței Bahá'í,... 

      Relaţii interconfesionale 

      Bahá'íi cred că religia are un rol crucial în construirea unei lumi pașnice și rezolvarea conflictelor. Încă de la... 

      Bahá'íi şi Organizaţia Națiunile Unite

      Pacea este posiblă Într-o lume copleșită de conflicte și discordie, nevoia de pace devine tot mai... 

      Bahá'íi lucrează la clădirea unei comunități și la sprijinirea proceselor ce conduc spre pace în întreaga lume. Ne angajăm să creăm o civilizație mondială prosperă și pașnică, bazată pe dreptate şi care să ofere tuturor oamenilor posibilitatea de a-și dezvolta și exprima capacitățile. 

      Aceste eforturi au două ramuri principale:

      -- Proiectele de dezvoltare din rândurile comunității locale, ce se adresează nevoilor materiale și spirituale... 

      Bahá'íi cred că religia are un rol crucial în construirea unei lumi pașnice și rezolvarea conflictelor. Încă de la mijlocul anilor 1800 bahá'íi s-au implicat activ în promovarea dialogului interconfesional și bunei înțelegeri.

      Învăț ăturile bahá'í afirmă că toate religiile principale ale lumii sunt etape valide și progresive în evoluția relației omenirii cu Dumnezeu. În acord cu chemarea lui Bahá'u'lláh de "a ne însoți cu... 

      Eforturile de promovare a dezvoltării sociale și economice joacă un rol important la nivelurile locale și naționale ale Comunității Baha’i. Majoritatea acestora sunt proiecte la scară mică în domenii precum educația, sănătatea, economia și protecția mediului.  

      Proiectele variază de la simple școli de tutorial schools până la cursuri de nivel universitar, de la proiecte de educație în agricultură și sănătate la sate până la... 

      Natura ca incredintare divina

      De mai bine de 20 de ani, Comunitatea Bahá'í a lucrat, alături de ceilalți, pentru progresul conștientizării ecologice și a dezvoltării durabile. O mare parte din inspirația pentru activitățile întreprinse provine din Scrierile Sacre Bahá'í, care sunt pătrunse de respectul profund pentru natură și interconexiunea dintre toate lucrurile existente. Pentru bahá'í, natura reprezintă o confirmare divină care reflectă... 

      Bahá'íi consideră egalitatea dintre sexe și participarea totală a femeilor în toate domeniile drept elemente esențiale pentru pacea și progresul omenirii. 

      Inegalitatea dintre sexe întârzie nu numai evoluția dar și însuși progresul civilizației.

      Scrierile Bahá'í afirmă că: “Atâta timp cât femeile sunt impiedicate să atingă potențialul lor cel mai înalt, bărbații vor fi incapabili să atingă mareția care poate fi a lor.”... 

      Învățăturile Bahá'í afirmă că există o singură familie umană și că toți oamenii împărtășesc aceleași drepturi universale ale omului. Acest angajament al drepturilor omului se bazează pe recunoașterea demnității ființei umane ca o creație a lui Dumnezeu.

      Bahá'íi depun constant eforturi pentru a contribui la crearea unei societăți în care drepturile omului săfie respectate și protejate. În propria viață de comunitate precum... 

    Da! Daca tot timpul ne invartim in jurul cozii, sport national, de ce sa nu incepem sa aratam si adevarata "fata" a problemelor cu care ne confruntam. Scopul adevarat al celui mai mic conflict dintre doi oameni, popoare, natiuni, este lupta pentru energie. Energia este "combustibilul" vital cu care se poate functiona la orice nivel al existentei. In spatele acestor decizii al oricarui 'presupus ' razboi este nevoia de control, numit- putere asupra altuia. Jocul este fascinant pentru...

    1. NU am inteles nimic din ce scrieti doamna! Vreti sa repetatii mai inteligibil?

      Totul in cosmos, in natura e energie! Exista in univers energia doar trebuie sa o luam!..sa invatam sa o luam singuri cum ne invata Tesla.

      Nu intelege pe ce lume traieste si isi da cu parerea.

    alegeri intelepte!

    Avem nevoie de alt tip de scoli pentru lideri spirituiali ai lumii, pentru dascali intelepti iubitori de pace si armonie, de media necontrolata de geniul raului...este posibil trebuie doar sa ne dorim sa schimbam raul in bine! 

    1. mesaj

      Am scris un mesaj mai mare dar a aparut un altul in locul lui, frant!

      Cred ca gelozia este sursa conflictului, asa cum ne povestea si domnul profesor Codita la cursuri. Oamenii care populeaza natiunile sunt gelosi pe reursele altora indirefent de natura! lor..dar si lacomia. 

      NU stiam de ce il admir pe domnul proefsor, pentru ca dansul gandeste ca mine, ca toti bahaii, doreste binele, pacea, armonia! Toata stima!

      a mai decazut si omenirea.Caci ce moarte este mai frumoasa,ce pe unpat de spital acoperit de dejectii,sau in mod eroic cu pusca in mana.sau ma rog cu baioneta daca ai termenat cartusile_?

      a mai decazut si omenirea.Caci ce moarte este mai frumoasa,ce pe unpat de spital acoperit de dejectii,sau in mod eroic cu pusca in mana.sau ma rog cu baioneta daca ai termenat cartusile_?

      Bahman Rhamatian, secretarul executiv al Adunării Spirituale Naţionale a Bahá'í, explică: „Bahá'u'lláh ne învaţă - credinţa e cea mai importantă dimensiune a unui individ. Credinţa modelează viaţa omului, felul în care el vorbeşte, gândeşte, scrie, se comportă, de aceea e interzis ca religia să fie impusă. - Unde ajunge un bahá'í după ce moare? Nu există rai şi iad în sensul creştin. Credinţa Bahá'ílor este că evoluăm şi spiritual. Aceasta, de aici, e doar prima...

      Bahá’u’lláh a declarat limpede şi în repetate rânduri că El este mult aşteptatul educator şi învăţător al tuturor popoarelor, aducătorul unui Har minunat care avea să întreacă toate revărsările de Har de până acum şi în care se vor îmbina laolaltă toate formele de religii de până acum, cum se îmbină în ocean râurile. El a durat o temelie ce alcătuieşte un reazem neclintit pentru o Înfrăţire a lumii întregi şi inaugurarea minunatului veac al păcii pe pământ, al bunei învoiri... 

      Foarte buna propunere! macar sa o ia in seama cei ce le stiu pe toate!

      Misiunea Lui

      Misiunea lui Bahá’u’lláh lume este să aducă Unirea - Unirea întregii omeniri în Dumnezeu şi prin Dumnezeu. El spune: 

      "În arborele ştiinţei, rodul cel mai strălucitor este acest cuvânt înălţător: Vio sunteţi toţi roadele aceluiaşi pom şi frunzele aceleeaşi ramuri. Să nu se mândrească un om pentru că îşi iubeşte ţara, ci mai bine să se mândrească pentru că iubeşte neamul omenesc." 

      Profeţii de demult au prevestit un veac al păcii pe pământ, al bunei învoiri... 

      Penelope e dusa cu pluta.

      Iar te joci?...se numeste Salomeea...si nu vorbeste urat despre nimeni. Un bahai nu are una stfel de limbaj...

      Salomeea-Samoleea este tot aia, femeia-i dusa cu pluta.

      Penelope sau Salomeea? Tu esti necivilizat, nu poti intelege valorile unei comunitati care si-a stabilit ideal de viata, pacea!

      Daca cu totii am integra acest concept de pace in viata noastra lumea ar fi mai mult mai buna si frumoasa!

      Toata admiratia pentru comunitatea bahai. Tu esti nepregatit sa primesti un asemena mesaj pentru ca esti limitat si mai ales prost educat! 

      Samoleea semneaza si SR. Nu este bahai ci face pe ne.b.u.n.a.

      Nu ai fost atent, Silvia a scris despre religia bahai si Salomeea, nu Penelope. Mai bine ai studia religiile mai bine, nici macar nu ti-ai terminat doctoratul inceput in istoria religiilor....pacat!

      Eu sunt Marea Preuteasă Bahai'lulu!

      La bahai nu exista preoti!, adica nu avem cler! Relatia cu divinotatea este directa, nu prin intermediari!

      Te-am invitata mereu la activitati bahai dar ai refuzat sa vii. Cum poti vorbi despre ceva ce nu cunosti? 

      Marea Preoteasa reprezinta pe deasupra o semnificatie ascutita a capacitatii noastre de judecata morala, prin intermediul careia deosebim binele de rau, precum si o profunda experienta religioasa, de natura sa ne schimbe intregul curs al vietii.

      Marele Preot ne arata calea spre etica si virtute si reprezinta principiile noastre personale, izvorate din valorile morale fundamentale. Cautarea continuturilor profunde, a sarcinilor care sa ne confere implinirea, a adevaratei chemari.Marele Preot se refera atat la increderea in noi insine, cat si la increderea intr-un sens profund al vietii noastre personale si la increderea privind viitorul, care izvoraste din ea.

      Marea Preoteasă reprezintă intuiția, forțele noastre subconștiente, simțurile sensibile, capacitatea noastră de a presimții lucruri și evenimente cu certitudine, deși uneori acestea par inprobabile iar presimțireile noastre aparent sunt inexplicabil. Este simbol al echilibrului și al fertilității, femeia în toată splendoarea ei, cu toate bunele și relele sale.Marea Preoteasă este ideea din spatele tuturor formelor, respectiv cauza din...

      Samolaia, Silvioaia și cu anonimul, treceți la tratament!

      Bahaismul este o înșelătorie împotriva bisericii strămoșești. 

      Jenant ca și articolul.

      Articol fff bun...

      Reprezinta modernizarea religiei! Accepta toate religiile.O religie care dezbina omenirea, mai bibe sa nu existe spune Abdul Baha.

      Analfabeta opinie

      O sa te blesteme Bahalulah si vei coace pe tigaie in lumea cealalta. Noi bahaii stim asta. N-o s-ati mearga si mai bine te faci bahai.

      Iar scrii in locul meu: esti incurabil. Doar ti-am spus ca noi nu credem in pedepse pe lumea cealalta...schimba si tu stilul, nu mai scrie in numele altora! E plictisitor!

      Mai bine sa nu existe.

      Salomeea si Silvia sunt bahai. Am fost si eu invitat de ele la activitatile lor bahai. Si mama si bunica Salomeei au fost bahai...pentru ca regina Maria a fost bahai iar bunica ei a lucrat cu regina, asa a aflat despre existenta acestei religii.

      Stii bine ca sunt de religie bahai....dar ne porti sambetele si domnului Codita pentru ca esti gelos.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb