INS: Afacerile din comerţul cu autovehicule au crescut cu 14,7%

A.F.
Miscellanea / 19 octombrie 2023

INS: Afacerile din comerţul cu autovehicule au crescut cu 14,7%

Primele opt luni ale acestui an au adus o creştere cu 14,7% a cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2022, conform datelor publicate, azi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Statistica oficială arată că, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2023, în marja acestei creşteri s-au consemnat salturi ale afacerilor în: comerţul cu autovehicule (+25,8%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,9%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+0,8%). În schimb, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 9,3%, de la an la an.

Raportat la intervalul de referinţă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 16,2%.

Totodată, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a consemnat o creştere a cifrei de afaceri atât ca serie brută (+7,5%), cât şi ca serie ajustată (+9,2%), în primele opt luni ale anului în curs, influenţată de rezultatele din: activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+42,5%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+10,1%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+2,9%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+0,9%). Pe de altă parte, activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 0,6%.

Datele INS relevă faptul că, în august 2023 vs august 2022, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au crescut ca serie brută cu 7,1%, dar şi ca serie ajustată, cu 11,7%.

În acelaşi interval, s-au înregistrat scăderi în activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută (-1,2%) şi ca serie ajustată (-2,7%).

Comparativ, de la lună la lună, în august anul curent, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-a diminuat cu 6%, ca serie brută, ca urmare a activităţilor înregistrate la: comerţul cu autovehicule (-9,7%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-9,1%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-0,1%). Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au crescut cu 1,8%.

Ca serie ajustată, cifra de afaceri pe aceleaşi segmente de activitate a scăzut cu 0,7%, ca serie ajustată, în august faţă de iulie 2023.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în perioada analizată, ca serie brută, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o creştere cu 2,5%, datorită activităţilor din hoteluri şi restaurante (+4%), activităţilor de jocuri de noroc şi a altor activităţi recreative (+3,6%) şi la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+0,3%). Scădere au înregistrat activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-9,4%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-0,5%).

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2023, faţă de luna precedentă, s-a majorat cu 1,6%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb