INS: "Exporturile României de produse din tutun au crescut cu peste 140 milioane de euro în 2022"

T.B.
Companii / 16 iunie 2023

INS: "Exporturile României de produse din tutun au crescut cu peste 140 milioane de euro în 2022"

Conform datelor recent publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, precum ţigarete şi consumabile pentru produse din tutun încălzit, a fost de 1,48 de miliarde de euro în 2022, reprezentând o creştere de 140 de milioane de euro faţă de anul anterior. BAT România, cel mai mare jucător de pe piaţa locală a tutunului, exportă circa 70% din volumele produse la Ploieşti, unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului şi unde s-au investit până în prezent peste 500 de milioane de euro.

Valoarea totală a importurilor de tutun brut şi prelucrat în 2022 a fost de circa 375 de milioane euro, menţinând contribuţia pozitivă a sectorului tutunului la balanţa comercială a României la o valoare de peste 1,1 miliarde de euro. De asemenea, BAT România rămâne unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 10,5 miliarde de lei plătiţi în 2022 sub formă de taxe şi accize.

Potrivit datelor publicate de INS, volumul exporturilor produselor din tutun s-a triplat în ultimii 10 ani, evoluând de la 474 milioane de euro în anul 2012 la un volum total de aproape 1,5 miliarde de euro la nivelul anului trecut. De asemenea, datele Institutului Naţional de Statistică indică faptul că, în anul 2022, produsele din tutun au reprezentat circa 43% din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi şi tutun.

Cu o cotă de piaţă de peste 50%, BAT este cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România şi a generat un impact de peste 125 de miliarde de euro în economie în cei 25 de ani de prezenţă pe piaţa locală de până acum. Din această sumă, circa 24 de miliarde de euro reprezintă contribuţie directă la bugetul de stat, sub formă de taxe şi accize. BAT asigură peste 3.000 de locuri de muncă în România şi generează alte 30.000 de locuri de muncă indirect, prin lanţul de distribuţie şi aprovizionare.

BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzeşte, nu arde tutunul. La nivelul grupului BAT, România este prima ţară din Uniunea Europeană în care a fost demarată producţia consumabilelelor din tutun de nouă generaţie, folosite împreuna cu glo, dispozitivul inovator din portofoliul BAT care încalzeşte tutunul. Fabrica BAT din România a fost al treilea centru global de producţie a acestor consumabile şi primul din Europa.

Compania continua sa susţina clar ca ţigarile cauzeaza riscuri majore la adresa sanataţii şi ca singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunţarea la fumat. BAT ii incurajeaza pe cei care continua sa fumeze sa faca trecerea complet la alternative cu risc redus dovedit ştiinţific.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb