Institutul Naţional de Statistică (INS) informează că, în luna martie 2015, câştigul salarial mediu nominal brut a crescut cu 5,6% faţă de luna precedentă, ajungând la suma de 2.529 lei, arată un comunicat transmis redacţiei.
Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%.
În acelaşi timp, câştigul salarial mediu nominal net a urcat cu 5,7%, la 1.829 lei, faţă de luna februarie 2015. Creşterea se datorează acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (5.799 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (995 lei).
Cea mai semnificativă creştere a câştigului salarial mediu net a fost de 19% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice. Pe locul doi, cu o creştere între 12 şi 16% s-a situat fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, industria metalurgică, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.
În sectorul bugetar, învăţământul a înregistrat, în martie 2015, creşteri cu 6,1% ale câştigului salarial mediu net faţă de luna februarie 2015.
Pe de altă parte, cea mai semnificativă scădere a salariului mediu net a fost de -8,6% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, urmată de prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută cu o scădere de -4,3%.
Indicele câştigului salarial real a fost de 105,3% pentru luna martie 2015 faţă de luna precedentă. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 135,1% cu 6,8 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2015.
Indicele câştigului salarial real se calculează ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Amarasteanul în data de 07.05.2015, 12:32)
Prapastie mare intre randasi/nevoiasi si "clasa medie"; ce sa mai zicem de potentate, asta explica divizarea societatii romanesti.