Piaţa românească de capital este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor administrative şi a celor de tranzacţionare percepute atât de BVB, cât şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară, a declarat însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher la Bursa de Valori Bucureşti, cu ocazia aniversării a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea.
"Fondul, Bursa de Valori şi succesul ofertelor publice iniţiale (IPO) şi al ofertelor publice secundare (SPO) de acţiuni la companii energetice de stat au demonstrat că există oportunităţi de investiţii atractive în România. Iar investitorii, atât străini, cât şi români, atât cei instituţionali, cât şi cei individuali, sunt în mod evident interesaţi să investească în România. Cu toate acestea, piaţa românească de capital este în continuare în urma pieţelor de capital din alte state membre UE: capitalizarea bursieră a BVB reprezintă doar 1,27% din cea a Bursei germane de valori şi 12% din cea a Bursei de Valori de la Varşovia", a menţionat domnia sa, conform unui comunicat remis redacţiei.
Oficialul american consideră că pentru a putea valorifica întregul potenţial al pieţei sale de capital, România trebuie să mai realizeze progrese în modernizarea structurii sale financiare de reglementare, care ar face-o mai atrăgătoare atât pentru investitori, cât şi pentru emitenţii de acţiuni.
"Accesul la piaţa de capital din România rămâne dificil. Conform unui studiu recent, deschiderea unui cont de tranzacţionare în România poate dura până la şase luni, în timp ce în cele mai multe dintre ţările dezvoltate din Europa Centrală şi de Est durează doar câteva ore. În plus, piaţa românească de capital este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor administrative şi a celor de tranzacţionare percepute atât de BVB, cât şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară", a mai declarat Duane Butcher.
Oficialul american a amintit că, în 2014, România intenţionează să lanseze noi oferte publice iniţiale pentru companii din sectorul energetic şi să organizeze o nouă rundă de licitaţii pentru licenţe în domeniul petrolier şi al gazelor. "Realizate corespunzător, aceste acţiuni ar avea o influenţă benefică asupra creşterii economice a României şi încurajăm guvernul să continue aceşti paşi. Însă este posibil ca interesul investitorilor să scadă dacă România îşi elaborează strategia energetică într-un mod netransparent, dacă nu aplică eficient codul de guvernare corporativă în toate companiile sale de stat şi dacă nu organizează consultări transparente şi nu realizează studii de impact al modificării sistemului de redevenţe", a precizat domnia sa.
Ambasada SUA susţine ferm o mai mare transparenţă şi consultarea guvernului cu toate părţile implicate, inclusiv cu companiile şi reprezentanţii societăţii civile, în privinţa aspectelor legate de taxare şi reglementare, inclusiv cu privire la modificarea sistemului de redevenţe pentru petrol şi gaze, plănuită de guvern, potrivit sursei citate.