INSPECTORII EUROPENI REVIN PE PLAIURILE MIORITICE: Noi misiuni de audit. Fiori la APIA, APDRP şi ANSVSA

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 10 septembrie 2008

Noi misiuni de audit. Fiori la APIA, APDRP şi ANSVSA

După SAPARD urmează plăţile directe şi PNDR-ul

Salariaţii APIA pregătesc conducerii o surpriză de proporţii: grevă înainte de audit!

Misiunile de audit ale oficialilor europeni la agenţiile de plăţi din agricultură se înmulţesc. După ce auditul din luna iulie, de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), ne-a lăsat fără finanţare din fonduri europene pe SAPARD, ca urmare a neregulilor descoperite de evaluatori, peste aceeaşi agenţie va veni, în scurt timp, o nouă misiune de audit, de această dată pentru a examina evoluţia PNDR-ului.

Directorul agenţiei, Laszlo Klarik, ne-a confirmat că oficialii europeni pregătesc un control pe PNDR şi a precizat că misiunea va avea loc în perioada 23 octombrie -1 noiembrie.

Şi în legătură cu PNDR reprezentanţii organizaţiilor de profil ne-au semnalat o serie de nereguli, cei mai mulţi fermieri fiind extrem de nemulţumiţi de modul în care este gestionat programul care ar trebui să ne aducă în agricultură, până în 2013, fonduri europene de peste opt miliarde de euro. Daniel Botanoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), ne-a explicat situaţia PNDR-ului: "Fermierii sunt nemulţumiţi deoarece au depus proiecte în conformitate cu PNDR, însă realizarea investiţiilor nu a fost posibilă. Au fost, şi sunt, fermieri care au depus proiecte eligibile pentru achiziţia de combine, utilaje agricole pe care încă le aşteaptă".

Sunt voci care susţin că, în urma noii misiuni de audit, s-ar putea să asistăm chiar şi la sancţiuni pe PNDR.

Referitor la SAPARD, Klarik ne-a declarat că reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cei ai Ministerului de Finanţe au purtat, ieri, noi discuţii pentru reluarea plăţilor din fonduri de la bugetul de stat. Directorul APDRP nu a putut să precizeze când vor fi reluate plăţile, mingea fiind acum în terenul celor de la Finanţe, şi nici dacă vom obţine o nouă derogare pe SAPARD pentru 2009.

Tot în această toamnă va veni şi rândul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA).

Directorul general adjunct al agenţiei, Mariana Drăghici, ne-a declarat că la APIA vor avea loc două misiuni de audit. Prima va avea loc în perioada 15-19 septembrie, pe reconversia viţei de vie, în timp ce cea de-a doua, în perioada 29 septembrie - 3 octombrie, pe plăţi directe şi criterii de acreditare. Reprezentanţii APIA ne-au precizat că instituţia funcţionează în baza unei acreditări permanente din data de 15 decembrie 2007, rolul controlului fiind acela de a trage primele concluzii faţă de activitatea agenţiei la finalul primului an de activitate financiară.

Deşi în decursul acestui an problemele s-au ţinut scai de APIA, fermierii fiind nemulţumiţi de întârzierile la plată subvenţiilor la hectar, asupra agenţiei, chiar înainte de auditul pe problemele de acreditare, s-ar putea abate încă o problemă de proporţii care ar compromite şi mai mult imaginea instituţiei, de această dată în faţa oficialilor de la Bruxelles: greva sindicatului.

Şi asta în condiţiile în care atât FNPAR cât şi Ministerul Agriculturii fac lobby la Bruxelles pentru creşterea subvenţiei la hectar din fonduri europene.

Mihail Vasilescu, preşedintele Sindicatului Naţional APIA, ne-a declarat că salariaţii au anunţat, încă de acum două săptămâni, conducerea instituţiei că angajaţii sunt nemulţumiţi de salarizare şi de volumul de muncă.

Vasilescu ne-a spus că sindicaliştii sunt decişi să intre în grevă generală exact înainte de auditul pe criterii de acreditare, tocmai pentru a semnala oficialilor de la Bruxelles condiţiile în care muncesc: 88 de ore suplimentare la trei luni, în timp ce legislaţia prevede 38, plus neplata acestor ore.

De fiorii "reci" ai auditului nu a scăpat nici Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului (ANSVSA).

Vicepreşedintele ANSVSA, Laszlo Csutak ne-a declarat că, săptămâna trecută, la autoritate a avut loc un audit al oficialilor europeni pe probleme de ecarisaj. Csutak ne-a precizat că în 20 de zile ANSVSA va primi un răspuns oficial din partea Bruxelles-ului faţă de problemele sectorului, precum şi o serie de recomandări.

Ne aşteaptă astfel o toamnă plină de surprize.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. super tare d-le!

    ce tip de ziar sunteti de faceti astfel de calendar

    pacat de articole -ca se munceste! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb