Intel a raportat o scădere cu 90% a profitului net din al patrulea trimestru

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 19 ianuarie 2009

Intel Corp, cel mai mare producător de semiconductori din lume, a anunţat că profitul din al patrulea trimestru a scăzut cu 90%, în contextul în care recesiunea a dus la scăderea cererii pe piaţa de profil, scrie Bloomberg.

Profitul net al companiei a scăzut la 234 milioane dolari, sau 4 cenţi/acţiune, de la 2,27 miliarde dolari, sau 38 cenţi/acţiune, în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui comunicat al companiei.

Veniturile au scăzut cu 23%, la 8,23 miliarde, în conformitate cu un raport preliminar emis săptămâna trecută. Compania se confruntă cu cea mai gravă perioadă din 2001, în condiţiile în care cererea pentru calculatoare personale a scăzut, iar producătorii folosesc chip-urile aflate pe stoc, decât să comande unele noi.

Titlurile Intel, ce are sediul în Santa Clara (California), se scumpiseră până la 13,61 dolari spre finalul şedinţei, însă au închis la 13,29 dolari/acţiune, pe piaţa Nasdaq. Acţiunile companiei au pierdut 45% din valoare în 2008.

Rezultate financiare anuale şi rapoarte Intel pentru al patrulea trimestru

Venitul pe al patrulea trimestru a fost de 8,2 miliarde de dolari, în scădere 19 procente consecutiv

Marja brută a fost de 53 la sută, în scădere cu 6 puncte consecutiv

Venitul operaţional a fost de 1,5 miliarde de dolari, în scădere cu 50 de procente consecutiv

Venit net 234 de milioane, CPA a fost de 4 cenţi

Veniturile din 2008 au fost de 37,6 miliarde de dolari, în scădere cu 2% în comparaţie cu veniturile de anul trecut

Marja brută a fost de 55 la sută, în creştere cu 3,5 puncte în comparaţie cu valoarea de anul trecut

Venitul operaţional a fost de 9 miliarde de dolari, în creştere cu 9 la sută faţă de valoarea de anul trecut

Venitul anual net a fost de 5,3 miliarde de dolari; CPA a fost de 92 cenţi.

Intel Corporation a raportat venitul pe al patrulea trimestru de 8,2 miliarde de dolari, venituri operaţionale de 1,5 miliarde de dolari, venit net de 234 milioane de dolari şi câştiguri pe acţiune (CPA) de 4 cenţi. Rezultatele includ şi un miliard de dolari reprezentat de impactul negativ al reducerii valorii investiţiilor în compania Clearwire.

Pentru 2008, Intel a declarat un venit de 37,6 miliarde de dolari, venituri operaţionale de 9 miliarde de dolari, un venit net de 5,3 miliarde de dolari şi CPA de 92 de cenţi. Intel a înregistrat aproximativ 11 miliarde de dolari în numerar din operaţiuni, a plătit dividende în numerar în sumă de 3,1 miliarde de dolari şi a folosit 7,1 miliarde de dolari pentru reachiziţionarea a 324 milioane părţi sociale din capitalul iniţial.

"Economia şi industria se află în plin proces de reaşezare din care vor rezulta creşteri," a precizat Paul Otellini, Preşedinte şi Director General Intel."Cu toate că situaţia este incertă, strategia noastră de business este mai concentrată ca niciodată. Intel va continua să dezvolte produse inovative, să se dezvolte pe pieţe noi şi să implementeze activităţile de eficientizare care au înglobat deja costuri de peste 3 miliarde de dolari din 2006. Intel s-a mai confruntat cu situaţii dificile în trecut şi ştim ce avem de făcut pentru a avea succes şi în continuare. Noile noastre tehnologii şi produse ne vor ajuta să înregistrăm o creştere a cotei de piaţă şi să prosperăm atunci când economia îşi va reveni".

Informaţii financiare cheie (secvenţial)

Rezultatele înregistrate în urma vânzării de unităţi chipset şi microprocesoare au fost în mod considerabil reduse în comparaţie cu cele din al treilea trimestru.

Venitul din chipseturile şi microprocesoarele Intel Atom a fost de 300 milioane dolari, în creştere cu 50 procente.

Preţul mediu de vânzare (PMV) total al microprocesoare a stagnat.

Excluzând transporturile de microprocesoare Intel Atom, PMV a fost mai mare.

Marja brută de 53,1 procente a fost mai mică de cea 58,9 procente din al treilea trimestru. Scăderea înregistrată a fost generată iniţial de costurile mai mari pentru utilizarea sub capacitatea normală, amortizări mai mari şi un venit mai scăzut din microprocesoare, compensare parţială prin PMV-uri mai mari.

Cheltuielile au însumat 2,6 miliarde de dolari, mai mici decât cheltuielile de 2,9 miliarde de dolari în al treilea trimestru generate de cheltuielile legate de venit - şi profit scăzute împreună cu reducerea planificată a cheltuielilor.

Pierderile nete din investiţii în acţiuni şi dobândă şi alte acţiuni au fost de 1,1 miliarde de dolari, mai mari decât pierderile prevăzute de 50 milioane de dolari, iniţial din cauza unei reduceri de miliarde de dolari în valoarea contabilă a investiţiilor companiei în Clearwire.

Impozitul real a fost de 36,6 procente, mai mare decât cel preconizat de aproximativ 29 procente.

Informaţii financiare cheie (anual)

Veniturile au scăzut cu două procente în comparaţie cu valorile de anul trecut.

Intel a înregistrat venituri record din microprocesoare, servere şi microprocesoare mobile.

Produsele de tip chipset şi pentru conectivitate wireless au înregistrat noi recorduri de vânzări.

Marja brută a fost de 55,5 la sută, în creştere cu 52 % în comparaţie cu 2007.

Intel a redus în 2008 peste 800 de milioane de dolari din costurile companiei, în urma unui program de structurare şi eficientizare lansat în 2006. Cumularea reducerii cheltuielilor în urma acestui program de la implementare depăşeşte 3 miliarde de dolari.

Perspective economice

Perspectivele economice ale Intel nu includ potenţialul impact al unor fuziuni, achiziţii, transferuri de titluri sau alte combinări care ar putea fi definitivate după 14 Ian. Din cauza neîncrederii actuale în condiţiile economice globale este destul de dificil să se preconizeze cererea de produse şi alte chestiuni conexe şi este foarte probabil ca rezultatele prezente ale Intel să difere din punct de vedere material de cele preconizate. În consecinţă, compania furnizează mai puţine indicaţii privind cantitatea decât în trimestrele precedente.

Q1 2009:

Din cauza incertitudinii economice şi vizibilităţii reduse, Intel nu oferă o perspectivă economică în acest moment. Pentru uz intern, compania preconizează venituri în jur de 7 miliarde de dolari.

Marjă brută: se preconizează că procentul va scădea la 40, în primul rând din cauza cheltuieli mai mari de utilizare sub capacitatea normală şi costuri iniţiale pentru chipurile pe 32nm. Marja brută poate suferi modificări legate de cerere şi preţ care ar putea avea un impact asupra amortizării inventarului şi costurilor, cu posibilitatea de a crea câteva puncte suplimentare la variabilitatea marjei.

Cheltuieli (R&D plus MG&A): Aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Costuri de restructurare şi deprecierede bunuri: Aproximativ 160 milioane de dolari.

Pierderi nete din investiţii în acţiuni şi dobânzi şi altele: Aproximativ 130 milioane de dolari.

Depreciere: Aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Anul 2009:

Cheltuieli (R&D plus MG&A): Între 10,4 miliarde de dolari şi 10,6 miliarde de dolari.

R&D: Aproximativ 5,4 miliarde de dolari.

Cheltuieli de capital: Se preconizează să fie reduse în comparaţie cu 2008.

Depreciere: 4,8 miliarde de dolari, plus sau minus 100 milioane de dolari.

Impozit: Aproximativ 27 procente.

Situaţia perspectivelor economice

Pe durata trimestrului, reprezentanţii Intel pot reitera perspectivele economice în cursul întâlnirilor cu investitorii, analiştii de investiţii, media şi cu alte persoane. De la închiderea anului financiar în 27 februarie şi până la publicarea declaraţiei de venit a companiei pentru primul trimestru, Intel va păstra "Quiet Period" pe durata căreia perspectivele economice declarate în comunicatele de presă ale companiei şi în declaraţiile depuse la SEC vor fi considerate a fi depăşite, referindu-se doar la perioada precedentă "Quiet Period" şi nefiind actualizate de către companie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb