• Petre Pavel Szel: SIF "Muntenia" se află în divorţ cu "Erste", dar este unul civilizat
• Celelalte SIF-uri sunt încă în negocieri
"Erste Bank" nu va intra în posesia pachetului de 3,7% din BCR pentru care a semnat, joi, o înţelegere cu SIF "Muntenia", până la Adunarea Generală de la BCR care are pe ordinea de zi majorarea capitalului băncii autohtone.
"Până pe 14 noiembrie (n.r. data AGA) nu se vor încheia toate formalităţile prin care să preluăm chiar şi parţial participaţia SIF Muntenia", ne-au declarat, vineri, oficialii băncii.
SIF "Muntenia" este prima care a ajuns la un acord final cu "Erste Bank" privind lichidizarea participaţiei la BCR, celelalte SIF-uri fiind încă în negocieri, astfel că niciun schimb nu va putea fi realizat efectiv până pe 14 noiembrie.
Preşedinţii SIF-urilor se feresc să spună în clar dacă vor contribui sau nu cu aportul lor la capitalul BCR. Reprezentanţii "Erste" spun că banca austriacă este pregătită să subscrie singură la capitalul filialei sale: "Aşteptăm ca şi celelate SIF-uri să-şi finalizeze procedurile interne şi ne aşteptăm să ajungem la acelaşi rezultat precum în cazul SIF < Muntenia >. Nu vedem nicio problemă în cazul în care ceilalţi acţionari nu vor subscrie la majorarea capitalului BCR. Această situaţie este prevăzută în convocator prin faptul că se menţionează o sumă maximă pentru majorarea capitalului BCR. Erste va subscrie la majorarea capitalului social al BCR conform deţinerii de acum, 69,4%".
Acţionarii BCR au fost convocaţi, pe 14 noiembrie, să se pronunţe asupra unei noi infuzii de capital la bancă, după ce, în primăvară, au aprobat majorarea capitalului cu circa 55 de milioane de lei, prin incorporarea profitului net din 2010.
De data aceasta, Comitetul executiv al BCR a propus capitalizarea băncii cu 644 de milioane de lei (circa 150 de milioane de euro), în urma emiterii unui număr de 6,18 miliarde acţiuni noi, cu valoarea nominală de 0,1 lei/titlu.
Oficialii "Erste" au precizat recent că operaţiunea de majorare a capitalului are în vedere în principal menţinerea la un nivel optim a ratei de acoperire a creditelor neperformante.
• Petre Pavel Szel, SIF4: Nu cred că vom participa la majorarea BCR
Petre Pavel Szel, preşedintele SAI "Muntenia", care administrează SIF4 "Muntenia", ne-a declarat, vineri, că nu crede că va participa la majorarea capitalului BCR: "Nu are sens să scot bani din buzunar şi să bag în BCR". Szel a adăugat, totuşi, că este posibil să se răzgândească.
Petre Pavel Szel a mai spus că SIF "Muntenia" se află în divorţ cu "Erste", dar este unul civilizat, iar societatea pe care o conduce va păstra relaţiile pe viitor: "Ei (n.r. "Erste") ne-au oferit o soluţie care ne convine şi lor şi nouă. Este o soluţie prin care ne lichidizăm portofoliul".
Pentru 0,78% din titlurile BCR, SIF4 va primi 70,1 milioane lei (16,2 milioane euro), iar pentru un pachet de 3%, va primi titluri "Erste" evaluate la 43 milioane euro în funcţie de cea mai recentă cotaţie de la bursa din Viena.
Pentru restul de acţuni BCR pe care le deţine, SIF "Muntenia" a încheiat un contract de opţiune vânzare/aport, opţiune ce poate fi exercitată în 2012 şi 2013, în aceleaşi condiţii.
Ca urmare a tranzacţiei, SIF "Muntenia" va renunţa la solicitarea listării BCR, precum şi la dreptul de a cere dividende reprezentând minim 40% din profitul net înregistrat de BCR conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS).
• Costel Ceocea, SIF "Moldova": "Nu mai putem cere listarea"
Acodul SIF4 cu acţionarul majoritar al BCR nu mai lasă loc posibilităţii ca SIF-urile să solicite listarea BCR, prevăzută în contractul de privatizare. Potrivit înţelegerii semnate în 2009, listarea BCR era obligatorie pentru Erste dacă operaţiunea era cerută concomitent de toate cele cinci SIF.
"Teoretic nu mai putem cere listarea", ne-a declarat, vineri, Costel Ceocea, preşedintele SIF2 "Moldova", societatea cea mai vocală în privinţa cererii cotării băncii, care nu a luat parte la acordul încheiat de "Erste" cu celealte SIF-uri, pe 14 septembrie, pentru preluarea a 24% din BCR, contra bani şi acţiuni EBS.
Conducerea SIF "Moldova" a fost împuternicită să ceară, în principal, iniţierea demersurilor pentru listarea BCR şi, pe plan secund, să negocieze alte modalităţi de valorificare a deţinerii, aceasta rămânând acum singura opţiune.
"Tot timpul am fost în negocieri cu Erste pentru lichidizarea participaţiei", ne-a spus domnul Ceocea, adăugând: "Am avut parte de deschidere pentru discuţii din partea Erste. Nu ştiu când vor fi finalizate negocierile, dacă se va întâmpla înainte de AGA de la BCR sau după. Este adevărat că această convocare a AGA creează un anumit reper de care trebuie să ţinem cont".
Şi conducerea SIF "Oltenia" are mandat să discute ieşirea din BCR, însă negocierile nu au ajuns la final. " Urmează să luăm o decizie în cadrul unei şedinţe de CA care va fi convocată săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta) sau cealaltă (n.r. săptămâna viitoare)", ne-a declarat Tudor Ciurezu, preşedintele SIF "Oltenia".
Domnia sa a adăugat: "Nu ne-am hotărât dacă participăm la majorarea capitalului BCR. Aşteptăm să vedem care sunt argumentele celor care au propus majorarea, deoarece este o sumă importantă cu care ar trebui să venim".
Cu siguranţă şi SIF "Oltenia" va rămâne cu acţiuni BCR, întrucât legea pieţei de capital nu permite SIF-urilor să înstrăineze sau să schimbe activele a căror valoare depaşeşte 20% din totalul activelor imobilizate, mai putin creanţele, fără aprobarea Adunarii Generale Extraordinare a Acţionarilor.
Întrunirea unei AGEA la SIF-uri, cu excepţia SIF "Transilvania", este foarte greu de realizat întrucât condiţiile minime de cvorum sunt mai ridicate decât la o adunare ordinară.
Pentru convocarea AGEA la SIF-uri este nevoie de un cvorum de 75% la prima convocare, iar la a doua de 50% +1.
"Singurii care au posibilitatea să vândă toată participaţia sunt cei de la SIF "Transilvania", deoarece ei au convocat AGEA, unde trebuie să fie îndeplinit cvorum de 20%. Toate celelalte SIF-uri trebuie să îndeplinească cvorum de 50%", ne-a declarat Tudor Ciurezu.
SIF "Transilvania" are AGA programată la finele acestei luni, iar SIF "Banat-Crişana" pe 3 noiembrie, ambele Adunări având pe Ordinea de zi subiectul deţinerii la BCR.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2011, 00:24)
ERSTE=Gaura neagra.Singura problema arominilor , ramine aceea care sa clarifice, de ce playboyul Vladescu, nu a rascumparrat actiunile de la institutiile financiare, la drept de preferinta? Eu cred ca a bagat bani in buzunarul propriu.Nu inteleg de ce DNA nu a facut nimic pana acum.Sunt bani din buzunarul fiecarui rOMAN.sAU dna ESTE UN SRL Austriac?
2. Mult zgomot pt nimic
(mesaj trimis de un bizon în data de 17.10.2011, 08:33)
Iubiti conducatori de la sife,
Nu va mai vaicariti degeaba. Faceti ce ati hotarat ca aveti de facut acum doi ani (cand ati semnat acordul). Ca doar nu le-ati dat degeaba celor de la Erste acele conditii pt listare.
Succesuri!
3. SPAGA
(mesaj trimis de Theraflu în data de 17.10.2011, 09:52)
SPAGA, SPAGA, SPAGA, .........SPAGA !
Daca si ala de munca cerea spaga asa direct cat e spaga aici la SIF4 si celelalte sifuri unde sa negociat "divortul"?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2011, 13:28)
SIF-urile au tacut si au facut...orice dar sa castige cei care trebuie. Ar trebui o investigatie amanuntita cu privire la modul in care au actionat SIF-urile in raport cu Erste si sa se vada interesul cui l-au aparat administratorii SIF-urilor.
4.1. Comisie parlamentara (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 17.10.2011, 16:27)
Eu propun o comisie comuna CNVM-Parlament sa ancheteze cazul si sa ne spuna si noua adevarul.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de bizon 2 în data de 17.10.2011, 18:38)
si care crezi ca ar fi rezultatul cu un CNVM caruia ii platesc sif-urile facturile cand are conturile blocate (si salariile) si un Parlament care blocheaza ridicarea pragului ca sa nu-i deranjeze pe sefii sif-urilor