Inteligenţa Artificială reduce costurile proiectelor imobiliare şi săptămâna de lucru

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 1 septembrie 2023

Virgil Profeanu

Virgil Profeanu

Compania românească VEGO Holdings va lansa în curând platforma RENDA, ce va automatiza prin intermediul AI o gamă largă de procese Prin automatizarea proceselor din cadrul companiei, angajaţii VEGO trec, de astăzi, la săptămâna de lucru de patru zile

English Version

Costurile unui proiect imobiliar pot fi mai mici cu 10% până la 15%, dacă în întreg procesul de proiectare şi execuţie sunt utilizate instrumente software ce înglobează Inteligenţă Artificială (AI), roboţi software şi algoritmi, a afirmat, ieri, Virgil Profeanu, în baza experienţei acumulate în ultimii 20 de ani de VEGO Holdings (Virtual Environment Generation & Optimization), una dintre cele mai mari companii de tehnologie şi proiectare în construcţii, de la urbanism, arhitectură, structură, la infrastructură şi instalaţii din România.

Declaraţia fondatorului companiei Vego Holdings a fost făcută cu prilejul pre-lansării platformei Renda, ce reprezintă o soluţie inovatoare de inteligenţă artificială dezvoltată pentru a eficientiza procesele de afaceri şi a îmbunătăţi performanţa operaţională.

"Folosind tehnologii moderne, cum ar fi boţii AI, Renda imită comportamentul uman în interacţiunea cu experţii, permiţând automatizarea unei game largi de procese, de la evaluarea performanţei şi optimizarea fluxului de lucru până la identificarea tendinţelor şi prognozarea afacerii. Renda utilizează tehnologii de ultimă generaţie, care, pe lângă automatizarea proceselor, reduc timpul şi costurile asociate activităţilor umane. Platforma va putea fi accesată de pe orice dispozitiv conectat la internet, interfaţa ei fiind uşor de utilizat, fără a necesita cunoştinţe avansate de programare sau tehnologie. Sistemul poate fi personalizat pentru a se adapta nevoilor şi cerinţelor specifice fiecărui client, oferind soluţii personalizate pentru a satisface nevoile acestuia. Platforma poate ajuta clienţii să îşi îmbunătăţească performanţa şi să îşi maximizeze profitabilitatea prin identificarea tendinţelor şi previziunilor de afaceri şi prin oferirea de servicii rapide şi eficiente. Mai mult, Renda reduce gradul de erori umane asociate cu prelucrarea informaţiilor şi activităţi manuale, asigurând acurateţea şi consistenţa datelor", a mai spus Virgil Profeanu, fondatorul şi CEO Vego Holdings.

De altfel, implementarea automatizării proceselor în activitatea desfăşurată de cei 172 de angajaţi ai companiei, a dus la reducerea săptămânii de muncă la numai patru zile, reducere ce va fi operată începând de astăzi, 1 septembrie.

"Pentru toţi angajaţii noştri, săptămâna de lucru va fi doar de patru zile, iar a cincea zi va fi liberă, drept bonus pentru s-au integrat în acest proces de automatizare a anumitor activităţi. Astfel acordăm mai mult timp liber pentru relaxarea angajaţilor. Dacă lucrurile vor evolua, eu mi-aş dori să avem săptămâna de lucru de trei zile. Menţionez că automatizarea anumitor procese şi reducerea săptămânii de lucru nu înseamnă disponibilizarea personalului şi nici venituri salariale mai mici. Vom lucra cu acelaşi număr de angajaţi, numai că activităţile companiei sunt realizate în timp mult mai scurt, doar patru zile din săptămână, ceea ce le permite colegilor noştri să aibă timp mai mult pentru a se reface după zilele de muncă", a precizat Virgil Profeanu.

În ceea ce priveşte platforma Renda care va fi lansată oficial în decembrie 2023, fondatorul companiei Vego Holdings a menţionat că angajaţii firmei lucrează la acest proiect de pest 10 ani, că ultimii doi ani au fost pentru ca Renda să înţeleagă şi să proceseze datele introduse, inclusiv legislaţia din domeniul construcţiilor imobiliare, date pe care le corelează, după care boţii Inteligenţei Artificiale procesează cerinţele, le verifică şi oferă exact răspunsul cerut de utilizator.

"Renda e un sistem expert, nu generalist, se duce foarte specific pe ceea ce îl înveţi efectiv să facă. În patru zile asimilează conţinutul a 1000 de cărţi, structurează informaţiile în idei esenţiale, gestionând datele pe baza mai multor algoritmi. (...) Am reuşit să facem o cogniţie, o cunoaştere aprofundată, pe care Renda şi-o implementează permanent. E o cogniţie similară cele umane, foarte precisă ce ne oferă cu acurateţe informaţiile necesare. De aceea, consider că poate fi folosită cu succes şi în alte domenii, inclusiv în codificarea legislaţiei, dar şi în corelarea unor texte legislative care se opun oferind cu privire la acestea propunerea legislativă pentru îndreptarea erorilor strecurate în procesul uman de legiferare. Renda elimină singură informaţiile care nu îi sunt utile, şlefuieşte informaţiile necesare, înţelege bine 100 de limbi şi comunică în 50 de limbi. Putem spune că sistemul lucrează în două etape: în prima face tot ce i se solicită, iar în a doua etapă boţii AI verifică ce a lucrat sistemul şi abia apoi livrează rezultatul. De aceea vorbim despre un sistem expert şi nu generalist", a spus Virgil Profeanu.

De altfel, în urma automatizărilor intervenite în cadrul companiei Vego, nivelul de programare a crescut pe anumite zone de 10 şi chiar de 30 de ori, fapt ce înlesneşte activitatea derulată până acum de arhitecţi, care vor avea timp să se ocupe doar de crearea altor proiecte imobiliare.

"Influenţa automatizării proceselor cu ajutorul Inteligenţei Artificiale se vede şi în rezultatele financiare ale companiei. 20% din cifra de afaceri din cadrul Vego anul acesta pe primele opt luni este realizată cu AI, iar până la 31 decembrie estimăm că va creşte la 30% şi ne aşteptăm ca anul viitor cifra de afaceri generată de AI să fie mult mai mare", a spus Virgil Profeanu.

Vego este o companie românească ce oferă servicii de arhitectură, urbanism, structură, ingineri, project management, consultanţă în afaceri şi dezvoltare software. În domeniul imobiliar, Vego are proiectaţi de-a lungul anilor 8,27 milioane metri pătraţi, investiţii proiectate de 3,55 miliarde euro, 46.800 hectare urbanizate, 18 obiective construite, 446 de proiecte în derulare, 190 de proiecte implementate construite cu fonduri nerambursabile, 61 aplicaţii software dezvoltate şi a obţinut pentru clienţii săi 885 autorizaţii de construire şi 27.040 de avize şi 155 documentaţii urbanistice.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. In viitor pentru gulerele albe adică munca de birou de toate felurile,in câțiva ani 40 la sută dintre ei vor fi șomeri siguri,trebuie sa fii total cretin ca patron sa lucrezi cu aceeași număr de angajați dacă robotul face treaba sau sa reduci săptămână de lucru și sa dai aceeași salariu fără să reduci numărul de angajați sa fim serioși, gulerele albastre adică meseriașii de toate felurile nu vor fi robotizați in curând plus și salariile lor vor crește se vede asta în SUA,deci va fi foarte rentabil să înveți o meserie,acest AI va face revoluție pe piata muncii in maxim 15 ani,in Romania procesul va fi mai lent decât în Occident ,a face o facultate nu va mai fi așa de rentabil numai in câteva domenii

    1. Daca faci o facultate ca sa fie rentabil, atunci ajungi sa scrii comentarii ca ale tale.

      Da, ai dreptate. Munca intelectuala, cea de birou va fi prima suplinită de AI.

      Intră pe Youtube și caută în engleză filmulețe despre AI și șomajul care va apărea în industria IT in următorii zece ani, și aceste comentarii sunt făcute de experți IT din silicon Valley,crede mă va fi dezastru in aceste domenii corporatiste,pur și simplu aceste corporații nu vor mai avea nevoie de cel puțin 40 la sută din angajați, mă refer in condițiile creșterii economice actuale evident dacă creșterea economică s ar dubla atunci ar fi mai ok dar asta e puțin probabil, creșterea economică înseamnă mai multe firme cerere mai mare deci șomaj minim

    ma jucam si eu cu ea.. doamna AI…

    are ceva hibe si eroei grave… 

    am pus-o sa imi dea capraturi chirii vanzari acuale volum vanzare .. etc pe regiuni…  

    a trebuit unele sa le corectez cu datele locale… 

    tabele face bine… calcul face… 

    sta prost inca la date dinamice din piata… are lag zdravan… cam de la ultimul termen in care o informatie a fost postata in online despre subiectul respectiv… cum stim ca sunt informatii ce nu sunt merwu in online… si mai mareu in local sau out of web… da ceva rateuri AIul… 

    s c c r e t 

    1. uitam sa spun…

      cateodata … mai mereu … in functie de ce ii lipseste … minte … 

      s c c r e t 

    un alt exemplu bun…

    AIul sata inca prost la citire pdfeuri in online … 

    pe parte de imobiliare… a dat rateu la steucturare tabel pe regiuni cu dosare in executare si pret final adjudecat.. 

    s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb