"InterAgro" investeşte 140 milioane euro în încercarea de a-şi menţine afacerile

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 iunie 2010

Ioan Niculae

Ioan Niculae

Grupul "InterAgro" încearcă să se apropie de cifra de afaceri de 700 de milioa­ne de euro înregis­trată în 2009, după ce în 2008 a avut afaceri de 1,2 miliarde euro, prin investiţii în agricultură şi în centrale electrice de cogenerare, a declarat Ioan Niculae, proprietarul grupului, citat de Mediafax.

"Dacă în 2008 grupul a avut o cifră de afaceri de 1,2 miliarde euro, în 2009 a scăzut la circa 700 de milioane de euro. În acest an, sper să ne apropiem de rezultatele de anul trecut", a spus Niculae. El a adăugat că "InterAgro" va investi aproximativ 140 de milioane de euro în acest an, mai mult de jumătate din sumă fiind alocată pentru construirea a cinci centrale electrice de cogenerare.

"Am construit deja prima centrală electrică de cogenerare la Zimnicea, cu o capacitate de 12 MW, şi avem în diverse faze de execuţie încă cinci astfel de investiţii, la Turnu Măgurele, Slobozia, Bacău, Piatra Neamţ şi Făgăraş. Valoarea totală a acestora este de circa 80 de milioane de euro", a spus Niculae. El a adăugat că două centrale vor fi puse în funcţiune în acest an, iar celelalte în 2011. "În total, când vor fi gata toate, vor avea o capacitate cumulată de 102 MW", a completat proprietarul "InterAgro".

În plus, grupul va mai investi alte 60 de milioane de euro în acest an în diverse proiecte, dintre care cele mai importante sunt un sistem de irigaţii în valoare de 17 milioane de euro şi un port turistic la Zimnicea, care va costa 28 de milioane de euro.

"Avem peste 20 de proiecte depuse pe fonduri structurale. În acest an am mai cumpărat teren agricol şi nişte active care ţin de agricultură şi de industria alimentară. În schimb, nu vrem să vindem niciun activ", a spus Niculae.

Totodată, omul de afaceri s-a arătat interesat în continuare de achiziţia combinatului chimic Doljchim, aflat în proprietatea "OMV Petrom".

Compania petrolieră a căutat, din 2008, un partener cu care să administreze în comun combinatul chimic, dar fără rezultat.

Deşi grupul "InterAgro" a susţinut că este interesat de preluarea combinatului, la jumătatea lunii aprilie, directorul general al "OMV Petrom", Mariana Gheorghe, a declarat că nu a primit nicio ofertă de la grupul "InterAgro".

"I-am anunţat că vrem să cumpărăm, dar ne-au răspuns că trebuie să le facem o ofertă, ceea ce e anormal, pentru că ei trebuie să ceară un preţ, dacă vor să vândă. Ei vor să mă forţeze să spun un preţ, pentru ca apoi firma cu care discută dezasamblarea combinatului să vină cu un preţ puţin mai mare şi să câştige", a explicat Niculae.

Proprietarul celui mai mare producător agricol intern crede că agricultura va fi afectată grav în acest an atât de criza economică, de eliminarea subvenţiilor, cât şi de faptul că aplicarea taxării inverse la produsele alimentare este amânată intenţionat.

"Din câte ştiu, legea taxării inverse este de două săptămâni la primul ministru, şi s-a blocat acolo. Este o mare bucurie pentru cei din piaţa nea­gră, care vor ca legea să nu fie aplicată în această campanie agricolă", a mai spus Niculae.

Pe de altă parte, omul de afaceri susţine că eliminarea subvenţiilor din agricultură va creşte la 90% rata importurilor în domeniu şi va duce la falimente masive în industrie.

În plus, acesta consideră că taxele şi impozitele vor fi majorate în această toamnă.

"Le vor mări o mie la sută în această toamnă, şi atunci va fi prăpăd. Lunile capitale vor fi septembrie şi octombrie, când este posibil să se producă un colaps economic. Toate ţările care au ieşit din criză nu au făcut-o prin majorarea taxelor ci, dimpotrivă, prin relaxare fiscală", crede Niculae.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb