Interes sporit pentru reactivarea Remin şi Romplumb

Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 18 septembrie 2012

Perspectiva reactivării economice a Companiei Naţionale Miniere Remin şi a Uzinei Romplumb Baia Mare intră în atenţia administraţiei judeţene Maramureş în termenii profitabilităţii într-un parteneriat public-privat. Ministrul delegat pentru Dialog Social Liviu Marian Pop a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la Baia Mare, că există posibilitatea practică a reînceperii activităţilor economice la Remin şi Romplumb.

Domnia sa a precizat: "Compania minieră se află în plin proces de insolvenţă, iar creditorii au în vedere reorganizarea activităţilor prin valorificarea concentratelor de minereu aflate pe haldele din judeţ. Consider că e un pas optim şi trebuie să-l facem în termeni profitabili. În privinţa Uzinei Romplumb, o investiţie de aproximativ 2 milioane euro ar putea duce la repornirea activităţilor industriale, însă acolo avem o problemă cu Casa de Insolvenţă Transilvania care trebuie cât mai repede clarificată. Repornirea activităţilor la Romplumb ar putea însemna locuri de muncă pentru câteva sute de oameni, însă trebuie să vedem cum putem organiza activităţile pe platforma industrială".

Pe de altă parte, Prefectura judeţului Maramureş l-a informat într-o notă scrisă pe primul ministru Victor Ponta, încă din luna august, că Remin deţine în stoc o cantitate importantă de produs finit de pirită auriferă cu conţinut de arsen, ce poate fi valorificat printr-o licitaţie publică internaţională competitivă prin metode specifice pieţei. Specialiştii din domeniul minier estimează că valoarea piritei aurifere este de aproximativ 53 milioane de dolari.

De asemenea, Compania Naţională Minieră Remin Baia Mare este titulara autorizaţiilor, licenţelor de concesiune a minereurilor pe diferite perimetre miniere şi este singurul operator care poate efectua lucrări de închidere a minelor şi ecologizare cu menţinerea în siguranţă a iazurilor de decantare din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa- Năsăud.

Reactivarea industriei miniere închisă în anul 2007 prin valorificarea celor peste 500.000 de tone de minereu cu conţinut de aurifer şi alte metale neferoase este în interesul statului român, dar şi al autorităţilor locale prin formarea unui parteneriat public-privat apt să inducă profit, dar şi locuri de muncă.

Din anul 2009, momentul declanşării procedurii de insolvenţă la Remin, până la finalizarea tabelului creanţelor, în august 2012, Remin nu a acumulat datorii operaţionale şi a achitat toate datoriile faţă de terţi, inclusiv faţă de bugetul statului.

Ministrul delegat pentru Dialog Social Liviu Marian Pop a mai precizat că exis­tă un interes din partea Ministerului Transporturilor pentru construcţia unui tunel pe sub Munţii Gutâi, ce ar putea face legătura cu podul rutier peste râul Tisa, ce leagă România de Ucraina, cât şi pentru construcţia unui nou pod peste râul Tisa. Aceste investiţi în sumă de 90 milioane euro ar putea fi prinse la bugetare în anul 2013.

CITR: "Ne-am reafirmat intenţia şi sprijinul pentru o reluare a activităţii în orice formă"

Oficialii CITR ne-au declarat: "Constatăm cu regret că informaţiile primite de autorităţi sunt altele decât cele de la sursă, ceea ce poate duce la concluzii eronate. Dorim să reafirmăm faptul că ne-am exprimat sprijinul pentru o eventuală reorganizare încă din momentul preluării societăţii Romplumb, iar demersurile noastre sunt în continuare în această direcţie. Mai mult decât atât, la momentul intrării în insolvenţă, acţionarii societăţii oscilau între lichidare voluntară (care însemna un pas definitiv către închiderea societăţii) şi insolvenţă. Casa de Insolvenţă Transilvania a fost cea care a pledat în favoarea deschiderii procedurii insolvenţei, întrucât aceasta, spre deosebire de lichidarea voluntară, oferea şi posibilitatea propunerii unui plan de reorganizare.

La data la care noi am preluat societatea, activitatea Romplumb era oprită şi fuseseră făcuţi paşii pregătitori pentru disponibilizareapersonalului. CITR a depus toate eforturile pentru ca salariaţii disponibilizaţi să-şi primească drepturile salariale de la fondul de garantare cât mai urgent posibil, pentru a mai atenua problema socială cauzată de disponibilizări.

Până în acest moment, CITR a făcut toate demersurile necesare conservării patrimoniului societăţii, negociind cu paza şi furnizorul de electricitate neîntreruperea furnizării acestor servicii. În toate ocaziile, ne-am reafirmat intenţia şi sprijinul pentru o reluare a activităţii în orice formă. Ne bucură faptul că instituţiile statului manifestă interes în aceeaşi direcţie, întrucât cu sprijinul

şi interesul acestora, cu siguranţă, şansele de redresare sunt mult mai mari. De asemenea, am fi onoraţi dacă domnul Minis­tru Liviu Pop ne-ar invita la o discuţie pentru a lămuri atât problemele cu CITR la care face referire, cât şi intenţia noastră clară şi sprijinul pentru repornirea fabricii şi crearea de noi locuri de muncă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb