INTERVIU CU DAN CRISTIAN POPESCU, CANDIDAT PNL LA PRIMĂRIA SECTORULUI 2: "Intenţionez să verific toate retrocedările din Sectorul 2, din ultimii 16 ani"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Politică / 20 mai 2016

"Intenţionez să verific toate retrocedările din Sectorul 2, din ultimii 16 ani"

"Cel mai mare furt din România s-a făcut prin legea retrocedărilor"

"Relaţia mea cu Alina Petre nu are vreo legătură cu denunţurile pe care le face ea"

"Nu am nici o legătură cu Dragoş Dobrescu liderul mişcării Monaco"

Dan Cristian Popescu, candidatul PNL la Primăria Sectorului 2, are ca obiectiv controlul tuturor dosarelor de retrocedare din sector, din ultimii şase ani, în contextul în care şi procurorii au în derulare mai multe anchete pe această temă, inclusiv Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu fiind anchetat într-un astfel de dosar.

Lui Dan Cristian Popescu i se spune "deputatul milionar", întrucât, în declaraţia sa de avere, sunt trecute mai multe proprietăţi (două chiar la Hollywood, SUA), peste 10 milioane de lei în conturi, dar şi bijuterii de peste 200.000 de euro.

În ultima vreme, domnia sa a intrat în atenţia presei şi prin prisma relaţiei cu Alina Petre (fostă Măgureanu), care a făcut denunţuri la DNA contra unor personaje celebre din scena politică şi financiară.

Dan Cristian Popescu ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre obiectivele sale la Primăria Sectorului 2, dar şi despre relaţia cu Alina Petre.

Reporter: În ultima vreme, presa a vehiculat mai multe informaţii despre dumneavoastră, în contextul în care sunteţi candidat la Primăria Sectorului 2, în vizor fiind luată relaţia dumneavoastră cu Alina Petre (fostă Măgureanu). Presa a scris că dumneavoastră aţi influenţat-o pe Alina Petre să facă denunţuri la DNA contra unor personaje celebre din scena politică şi financiară.

Dan Cristian Popescu: Nu am influenţat nici un martor, iar relaţia mea de prietenie cu Alina Petre nu are vreo legătură cu denunţurile pe care le face ea.

Reporter: Cum aţi caracteriza relaţia cu Alina Petre?

Dan Cristian Popescu: Pe Alina Petre o cunosc de 25 de ani şi am o relaţie foarte bună cu ea. Nu am avut niciodată afaceri cu ea.

Reporter: Marian Mugureanu (fostul soţ al Alinei Petre) a susţinut că denunţurile dânsei sunt parte din campania pentru a vă ajuta să câştigaţi Primăria Sectorului 2.

Dan Cristian Popescu: Nu am influenţat niciodată un martor pentru că asta ar însemna infracţiune, iar eu nu fac infracţiuni. Dacă cineva are vreo probă în privinţa acestui lucru, l-am rugat public să depună aceste dovezi la procuratură.

Reporter: Îl cunoasteţi pe Marian Mugureanu?

Dan Cristian Popescu: L-am cunoscut o dată, dar nu avem relaţii de prietenie.

Reporter: În presă au mai apărut informaţii că aţi fi prieten cu Dragoş Dobrescu, care face parte din "Gruparea Monaco". Care este relaţia dumneavoastră cu Dragoş Dobrescu?

Dan Cristian Popescu: Nu l-am văzut de mai mult de două ori în viaţa mea. Nu am nici o legătură cu Dragoş Dobrescu. Chiar vreau să ştiu cine face aceste afirmaţii pentru a-l da în judecată!

Reporter: De ce candidaţi pentru funcţia de primar al Sectorului 2?

Dan Cristian Popescu: Pentru că locuiesc în Sectorul 2 şi nu sunt mulţumit de prestaţia administraţiei locale. Iar eu ştiu sigur că pot face mult bine pentru acest sector şi locuitorii lui.

Reporter: Vă puteţi muta...

Dan Cristian Popescu: Am stat foarte mult timp să mă gândesc dacă să mă mut din ţară sau să rămân aici şi să încerc să fac ceva. Am ales să rămân şi să lupt pentru ca ţara mea să ajungă la nivelul altor state occidentale. Şi am să încep cu sectorul 2.

Reporter: Vă este frică că aţi putea păţi ca domnul Neculai Onţanu (n.r. arestat preventiv pentru retrocedări ilegale de terenuri)?

Dan Cristian Popescu: Nu, deloc, din moment ce nu fac nimic ilegal nu cred ca aş putea păţi ca el.

Nu îmi este frică de DNA pentru că nu am avut niciodată o înţelegere sau afacere ilegală ori cu Guvernul.

Reporter: Cinci primari de sector şi fostul primar general au probleme cu legea. Credeţi că postura de primar duce la probleme cu justiţia?

Dan Cristian Popescu: Problemele cu justiţia nu au legătură cu funcţia de primar, ci cu acţiunile anumitor persoane ce au fost în această postură.

Reporter: Potrivit declaraţiei de avere sunteţi cel mai bogat politician din România.

Dan Cristian Popescu: Chiar dacă sunt declarat al doilea cel mai bogat parlamentar, eu faţă de alţii, mi-am câştigat corect tot ce am şi am declarat corect tot ce am.

Reporter: Mai investiţi la Bursa de Valori?

Dan Cristian Popescu: Mai am titluri într-un fond de investiţii, dar nu prea m-am mai ocupat de investiţie şi a scăzut foarte mult.

Reporter: Cu cine aţi dori să lucraţi ca primar al Capitalei?

Dan Cristian Popescu: Bineînţeles că aş prefera să lucrez cu domnul Cătălin Predoiu.

Reporter: Este vreun candidat care vi se pare credibil?

Dan Cristian Popescu: Din ce am văzut până acum, Predoiu mi se pare cel mai bun candidat.

Reporter: Cum apreciaţi activitatea domnului Onţanu la Primăria Sectorului 2?

Dan Cristian Popescu: Am să încep prin a preciza că taxele colectate în sectoarele Capitalei sunt la nivelul celor din Europa de Vest. Sectorul 2 a cheltuit, în 16 ani, 4 miliarde de euro.

Dar, nu am văzut foarte mari schimbări în Sector. În afară de câteva fântâni sau părculeţe, nu s-au schimbat foarte multe lucruri şi totuşi s-au tocat foarte mulţi bani. Să nu mai vorbim de retrocedările care s-au făcut şi pe care intenţionez să le iau la control.

Cea mai mare furăciune din România s-a făcut prin introducerea unui singur cuvânt în legea retrocedărilor. În 2001 cand a venit PSD la putere, au adăugat un singur cuvânt în lege, dând posibilitatea beneficiarilor să îşi ia terenuri oriunde. În loc de "terenul se dă în acelaşi loc", legea a stipulat că "terenul se dă, de regulă, în acelaşi loc". Aşa au putut să ia terenuri unde au vrut. Un partid din România a fost ţinut exclusiv din banii sectorului doi.

Reporter: În aceste condiţii, ce vreţi să faceţi cu spaţiile verzi din sector?

Dan Cristian Popescu: Vreau să declar de utilitate publică toate spaţiile verzi din Sectorul 2 pentru a împiedica retrocedările. Vă dau exemplul Parcului Verdi care a fost retrocedat şi au rămas 600 mp din 11.000. Înţeleg dezvoltarea imobiliară, necesitatea construirii de locuinţe sau spaţii de birouri într-o capitală europeană dar asta nu înseamnă că trebuie sa renunţăm la spaţiile verzi. Asta este inconştienţă şi lipsă de responsabilitate faţă de generaţiile viitoare.

Reporter: Aţi văzut bugetul de venituri şi cheltuieli al primăriei?

Dan Cristian Popescu: Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor, ca şi bugetul Primăriei, sunt date confidenţiale aşa că nu am putut avea acces la aceste informaţii.

Reporter: Ce faceţi dacă aflaţi că Sectorul 2 este în faliment?

Dan Cristian Popescu: Ştiu că sunt nişte credite în derulare. Din această cauză facem un audit să vedem care este situaţia. O să ne descurcăm.

Reporter: Domnul Onţanu a avut vreo tentativă de comunicare cu dumneavoastră?

Dan Cristian Popescu: Nu şi nici nu cred că ar avea cum având în vedere că încă este arestat preventiv sau cel puţin aşa cred.

Reporter: La ce sumă se ridică retrocedările din Sectorul 2?

Dan Cristian Popescu: Estimez o sumă de ordinul sutelor de milioane de euro. Asta numai pe baza dezvăluirilor din presă şi din ce mi-au povestit cetăţenii din sector. Cred că sunt sute de hectare, cele mai multe retrocedări din ultimii ani s-au făcut în Sectorul 2. O să vă pot da cifre concrete după 5 iunie când o să ajung în primărie şi o să încep reanalizarea tuturor dosarelor.

Reporter: Aţi cumpărat vreodată drepturi litigioase?

Dan Cristian Popescu: Nu, niciodată, am evitat orice tranzacţie cu drepturi litigioase, n-am avut niciodată un contract cu Guvernul României sau cu autorităţi locale.

Reporter: Care sunt obiectivele dumneavoastră, dacă ajungeţi primar al sectorului 2?

Dan Cristian Popescu: Obiectivele mele sunt: - Reanalizarea tuturor dosarelor de restituire acordate de Primăria Sectorului 2 în ultimii 16 ani;

-Reanalizarea tuturor avizelor de urbanism pentru a depista eventualele nereguli;

-Accesibilizarea site-urilor Primăriei şi instituţiilor din subordine. Acestea trebuie să fie special făcute pentru a putea fi foarte uşor de folosit şi de către persoanele cu diferite grade de dizabilitate;

-Crearea unui canal de comunicare on-line pentru cetăţenii Sectorului 2, accesibil în orice moment. Voi implementa un program open source accesibil locuitorilor din Sectorul 2. Şedinţele vor fi transmise în timp real, astfel veţi putea lua la cunoştinţă toate aspectele legate de hotărârile Consiliului Local. De asemenea, vom adopta, la nivelul Consiliul Local Sector 2, o hotărâre prin care toate contractele de achiziţie publică încheiate atât la nivelul Primăriei Sector 2, cât şi la nivelul instituţiilor subordonate Consiliului Local Sector 2 şi toate cheltuielile, să fie publicate pe site-ul/site-urile acestora. Este singura cale prin care putem să eliminăm corupţia si să aducem decizia înapoi la cetăţean;

- Alocarea, pentru început, a 5% din bugetul de investiţii al Primăriei pentru proiecte care să fie propuse şi apoi votate on-line, direct de către locuitorii sectorului.

Voi exploata, de asemenea, şi capacitatea de dezvoltare economică a Sectorului 2, cea mai mare din Bucureşti. Spre deosebire de alte zone, aici putem atrage activităţi economice productive, fiind un sector localizat mare parte în zona centrală a Capitalei.

Reporter: Împotriva cui candidaţi?

Dan Cristian Popescu: Nu candidez împotriva nimănui, eu candidez pentru oamenii care locuiesc în Sectorul 2. Principalul meu oponent este Mihai Toader, primarul interimar din partea PSD. Domnia sa spune că vrea să continue munca domnului Neculai Onţanu, inclusiv managementul banilor vrea să fie făcut la fel. Acum, hotărâţi dumneavoastră dacă asta e de bine sau nu.

Reporter: Cum vedeţi o fărămiţare a sectorului în administraţii mai mici?

Dan Cristian Popescu: Aş modifica legea electorală în aşa fel încât consilierii să fie aleşi uninominal. Aş împărţi sectorul în 27 de cartiere şi fiecare cartier să îşi aleagă un consilier uninominal. Ar fi zone foarte mici şi reprezentarea ar fi mai bună.

Acum ai voie să candidezi chiar dacă nu stai în acel sector ceea ce nu mi se pare normal. Nu mai spun că partidul MP a adus un candidat din Sălaj.

Reporter: Aţi fost acuzat că doriţi mutarea Gării de Est, în vederea unui tun imobiliar. Cum comentaţi?

Dan Cristian Popescu: Noi ţinem, în centrul Oborului, o zonă total nefolosită. Trebuie să transformăm partea industrială în parc sau în ce îşi doreşte lumea. Depinde ce vrea şi CFR pentru că ei deţin terenul şi trebuie să facem parteneriat cu ei.

O variantă este să investim în gară, să o legăm de metrou, să o facem mai fiabilă pentru oameni.

O altă opţiune este să mutăm gara în Pantelimon.

Treaba cu tunul imobiliar este o invenţie grosolană a celorlalţi candidaţi, nici nu ştiu exact cine a scornit aşa ceva.

Reporter: Ce se va întâmpla cu parcul Circului?

Dan Cristian Popescu: Chiar dacă parcul Circului ţine de Capitală, aş vrea să îl iau la sector pentru a-l proteja. Într-o perioadă, voiau să îl micşoreze din cauza proiectelor imobiliare.

Reporter: Dar în parcul Tei?

Dan Cristian Popescu: În parcul Tei, este un restaurant, unde patron este un fost director din primărie, era şeful administraţiei şcolilor. El a înregistrat la OSIM numele de President, iar cand a plecat din Primărie a preluat restaurantul. Tot el a făcut un parc de distracţii de 16 milioane de euro, din care 10 milioane de euro bani publici, 4 milioane din bani europeni şi 2 milioane de la Guvern. Oamenii din zonă mi s-au plâns de ce se întâmplă acolo. Trebuie verificate toate avizele, formalităţile şi văzut dacă funcţionează în parametri legali.

Reporter: Mai este de actualitate proiectul cu telegondole?

Dan Cristian Popescu: Am în proiect curăţarea parcurilor de agrement şi crearea unui circuit. Proiectul telegondolelor este de actualitate, însă eu le văd mai mult ca parte a sistemului de transport în comun.

Reporter: Aţi vorbit despre potenţialul economic al Sectorului 2. Ce proiecte aveţi în vedere pentru încurajarea mediului de afaceri?

Dan Cristian Popescu: Am în plan dezvoltarea unui parc tehnologic.

În vederea valorificării potenţialului uman şi material al Sectorului 2, consider necesară crearea unui parc tehnologic care să ofere condiţii optime pentru investitori. Prin acest parc voi reuşi să creez un motor economic stabil pentru sector, dar şi condiţii eficiente pentru dezvoltarea mediului de afaceri. O primă variantă ar fi zona care se află în partea de est a Sectorului 2. Are o suprafaţă de 40 ha şi este delimitată la vest de Şoseaua Colentina, la nord de Şoseaua Doamna Ghica, la est de strada Baicului, la sud de Şoseaua Pantelimon şi strada Ritmului, iar la sud-vest de Şoseaua Mihai Bravu. Este un spaţiu accesibil atât spre centrul Bucureştiului, cât şi spre ieşirea din oraş. Dacă această locaţie nu se va dovedi fezabilă, voi lua în considerare şi alte variante.

Problema identificată este constituită de stagnarea şi declinul zonelor nefuncţionale din jurul Gării Obor. Aceasta poate deveni o poartă de intrare în oraş şi reprezintă o sursă uriaşă de teren disponibil. Acest proiect va fi realizat în parteneriat cu SNCFR şi PMB, după o largă consultare a cetăţenilor.

De asemenea, voi avea în vedere valorificarea deschiderilor către lacul Colentina.

Reporter: În strategia dumneavoastră faceţi referire la un proiect pentru start-up-uri.

Dan Cristian Popescu: Intenţionez iniţierea unui proiect pilot ce constă în dezvoltarea spaţiilor de birouri pentru firmele nou înfiinţate, în zona tehnologiei şi cercetării, acestea beneficiind gratuit de toate facilităţile aferente unui spaţiu de birouri, pentru primul an. Din ce în ce mai mulţi tineri, după definitivarea studiilor, doresc să înceapă o afacere, dar acest program nu le este destinat exclusiv lor. Orice locuitor al Sectorului 2 va putea beneficia de programul "Start-Up Pentru 2".

Reporter: Aveţi în vedere încurajarea stilului de viaţă sănătos?

Dan Cristian Popescu: Vreau să măresc numărul locurilor unde poţi face sport, între blocuri. Vreau să pun o masă de ping pong, o tablă de şah, aparate de fitness pentru exterior ori un coş de baschet. Doresc să fac asta prin parteneriat cu firme private, care, din an în an, să aranjeze spaţiile. Companiile respective îşi pot afişa numele la spaţiul respectiv şi în schimbul reclamei să acopere cheltuielile de administrare.

Reporter: Cum rezolvaţi problema parcărilor?

Dan Cristian Popescu: Pentru intrările în oraş din Pantelimon şi Colentina vreau să fac două parcări gratuite, unde cetăţenii să îşi lase automobilele în siguranţă. În faza a doua, parcările vor fi supraetajate.

Vreau să fac parteneriate cu toate marile magazine, mall-uri sau hipermarketuri, care să ne lase locurile de parcare seara, în schimbul unor beneficii.

Reporter: O problemă pe care o vedem în tot Bucureştiul este înlocuirea florilor extrem de des, în schimbul unor sume enorme.

Dan Cristian Popescu: Vreau să tai bugetul de flori, care este undeva la 20-30 de milioane de euro pe an.

În schimb, vreau să fac un lucru care nu mă costă bani sau mă costă foarte puţini bani, care să compenseze lipsa de flori. Vreau să pun în toate spaţiile publice arbuşti şi iarbă, iar terenurile de lângă blocuri le punem în grjia administraţiilor. La final de an, facem un concurs şi dăm un premiu substanţial pentru cea mai frumoasă grădină.

În felul acesta, obţinem un număr mare de grădini foarte frumoase, antrenăm oamenii în exerciţii sociale şi de comunitate şi aşa avem şi siguranţa că vor păstra grădinile respective.

De asemenea, am în plan înfiinţarea unei Burse de flori, în parteneriat public-privat. Aceasta va avea ca rezultat dezvoltarea economică a sectorului, crearea unor noi locuri de muncă şi va reprezenta un punct de atracţie. Investiţia se va întinde pe o suprafaţă de 3000 mp şi va cuprinde camere frigorifice, depozite, birouri pentru recepţie.

Îmi propun să fac între blocuri pieţe volante, doar sâmbăta, care să dureze 4-5 ore. Mergem în comunele de lângă Bucureşti, le oferim oamenilor nişte carduri cu care pot sa vină şi să îşi vândă marfa în oraş. În felul acesta toate produsele noastre naturale vor fi la îndemâna tuturor locuitorilor sectorului 2.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pe langa acest personaj Tipatescu pare un naiv. La vremuri noi-oameni noi, Quo Vadis Domine ?

    Pe langa acest personaj Tipatescu pare un naiv. La vremuri noi-oameni noi, Quo Vadis Domine ?

    de unde are individul asta atatia bani?

    o sa faci si tu ce au facut ceilalti care au fost inaintea ta,in rest nimic nou

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb