INTERVIU CU DOMNUL ROBERT REKKERS, DIRECTORUL GENERAL AL AGRICOVER CREDIT IFN: Aşteptăm o creştere sănătoasă a cererii de finanţare în agricultură

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Agricultură / 20 aprilie 2015

Aşteptăm o creştere sănătoasă a cererii de finanţare în agricultură

"Intrarea Greciei în default poate crea valuri în sistemul bancar-financiar din zona Balcanilor"

"Este incredibil ce se întâmplă în România: Bursa de aici este la creştere zero în primul trimestru al anului 2015, într-un an perfect pentru bursele europene"

Agricover Credit IFN preconizează pentru acest an o creştere cu 20% a profitului, faţă de cel de 16,5 milioane lei, pe 2014, potrivit lui Robert Rekkers, directorul general al companiei.

Agricover Credit IFN a contractat, recent, un împrumut de 10 milioane de euro de la International Investment Bank (IIB), cu o perioadă de rambursare de şapte ani, care va fi utilizat pentru capitalul de lucru al fermierilor şi pentru dezvoltarea afacerilor lor.

Domnul Robert Rekkers ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre activitatea Agricover Credit IFN, dar şi despre contextul economic local şi internaţional şi despre perspectivele investiţionale ale românilor.

Robert Rekkers apreciază că şi finanţiştii au o parte din vină, în actuala criză financiară.

Reporter: Anul trecut, spuneaţi că anul acesta va fi mai bun. Vi se pare că este aşa?

Robert Rekkers: Consumul are deja o creştere de peste 6%. Guvernul spune că veniturile la stat sunt mai mari, sunt anunţate deja scăderi de taxe. Observ că, potrivit cifrelor, economia merge mai bine în România.

Reporter: Spuneaţi acum ceva timp că va trece criza datoriilor din Europa.

Robert Rekkers: Şi cine mai vorbeşte despre asta, acum? Credeţi că oamenii din Olanda sau din Germania sunt cu adevărat îngrijoraţi de ce se întâmplă în Grecia? Înainte era o mare tragedie, se spunea că, dacă Grecia intră în faliment, atunci toată zona euro va avea probleme serioase. Dar asta este deja de domeniul trecutului, se observă ameliorari importante în ţări precum Portugalia, Irlanda, Italia, Spania.

Reporter: Şi atunci de ce nu o lasă să intre în faliment?

Robert Rekkers: Dacă ne uităm la ultima informaţie transmisă în presa internaţională, putem spune că există o probabilitate mare în ceea ce priveşte intrarea Greciei în default, care poate crea valuri în sistemul bancar-financiar din zona Balcanilor

Reporter: Dar dacă Austria îi va lua locul Greciei?

Robert Rekkers: Austria nu va fi o problemă, pentru că va fi ajutată mereu de Germania, deşi nemţii sunt cam supăraţi pe austrieci din cauza problemelor Băncii Hypo Alpe Adria, unde guvernul din regiunea Carinthia nu mai respectă integral garanţiile de rambursare.

În schimb, Grecia va fi izolată din ce în ce mai mult, cu acest guvern naţionalist, cu apropierea de Rusia. Ei provoacă pe toată lumea. Şi fac asta intenţionat, iar mai devreme sau mai târziu, li se va închide uşa. Dacă mergi în Grecia, nu există această stare de panică sau stres cum a fost în Cipru, cum a fost în Portugalia.

Rekkers: "În viitor, probabil că vor rămâne doar 4-5 bănci foarte mari pe piaţa românească"

Reporter: Care este noul model bancar pentru România?

Robert Rekkers: Problema în România este că toţi au avut acelaşi model - de bancă universală - cu retail, IMM şi corporate - ca un supermarket cu de toate.

În viitor, probabil că vor rămâne pe piaţă doar 4-5 bănci foarte mari, universale, care au multe produse bancare.

Vorbim probabil de BCR, BRD, Banca Transilvania, Unicredit, Raiffeisen.

Celelalte bănci vor trebui să se specializeze în anumite sectoare, sau să vină cu ceva în plus în termeni de know-how, research, informaţii suplimentare, soluţii bancare virtuale.

România încă este în această perioadă de tranziţie din punct de vedere al schimbării modelului bancar.

Nu văd însă bănci care să se schimbe foarte repede în ceva specializat.

Creditul pentru capital de lucru, 75% din business-ul "Agricover Credit IFN"

Reporter: Ce produs se vinde cel mai bine la Agricover Credit IFN?

Robert Rekkers: Creditul pentru capitalul de lucru.

Avem trei tipuri de credit.

Primul este pentru capitalul de lucru, pe termen scurt, pentru nevoi curente de finanţare, care au legătură cu recolta.

Al doilea este CAPEX-ul, pe termen lung, pentru investiţii, pentru achiziţii de active - terenuri, fermă, echipamente, utilaje pentru irigaţii.

În al treilea rând, oferim facilităţi legate de tranzacţiile cu debitori, de exemplu scontare sau factoring.

Dintre acestea, creditul pentru capitalul de lucru reprezintă cam 75% din business.

Reporter: La ce valoare s-au ridicat creditele acordate anul trecut?

Robert Rekkers: Avem doi indicatori. Unul este producţia de credite (loan production), care anul trecut a fost de 840 milioane lei, un record. Dar, în domeniul agriculturii, creditele se folosesc şi se rambursează rapid, sunt acordate pe termene foarte scurte.

Pe de altă parte, expunerea, anul trecut, mă refer la totalul portofoliului de credite, a fost de aproximativ 570 milioane lei.

Pentru noi, este foarte importantă creşterea expunerii, pentru că acolo se vede cât câştigăm. La finalul trimestrului I din 2015, am ajuns la o expunere de circa 600 milioane lei.

Reporter: Aţi simţit reducerea apetitului companiilor pentru credite, invocată de bănci?

Robert Rekkers: Noi suntem concentraţi pe agricultură, ne interesează doar acest domeniu.

Pentru mine sunt importanţi fermierii, atât cei din domeniul vegetal (cultura cerealelor, legumicultura, pomicultura), cât şi cei din zootehnie.

Da, se vede peste tot că procesul de creditare a cam frânat. Dar şi anul trecut a fost la fel, şi noi totuşi am crescut.

În acest an, aşteptăm creşteri de 15%, ceea ce nu este puţin.

Băncile ar fi mulţumite să nu le scadă creditarea.

Reporter: În cât timp veţi folosi banii de la IIB?

Robert Rekkers: Între trei şi şase luni.

Reporter: Ce profit aţi avut, anul trecut, şi care sunt estimările pentru acest an?

Robert Rekkers: Profitul a fost de 16,5 milioane lei net, în 2014. Sper să crească cu 20%, în 2015. Foarte importantă pentru noi este şi creşterea numărului de clienţi creditaţi cu cel puţin 33%.

Reporter: Cu ce alte instituţii financiare intenţionaţi să mai semnaţi acorduri de finanţare?

Robert Rekkers: Am semnat recent cu Eximbank, am crescut finanţarea de la 70 la 100 milioane lei. Astfel, stăm foarte bine privind sursele de finanţare pentru 2015.

Reporter: Veţi putea să acordaţi finanţări pentru proiectele europene, în programul PNDR 2014-2020. Sunteţi pregătiţi? Veţi avea dobânzi mai mici decât băncile?

Robert Rekkers: Suntem pregătiţi. Avem resurse, produse şi apetit de risc. Nu putem să avem dobânzi mai mici decât băncile, pentru că nu suntem o bancă. Modelul de bancă presupune că populaţia îşi plasează banii în depozite, aceasta va fi mereu cea mai ieftină sursă de finanţare.

Chiar dacă deponenţii nu mai primesc aproape nimic din cauza dobânzilor scăzute, tot merg la bancă, pentru că aceasta este mentalitatea. Există problema acută - unde îşi vor ţine oamenii economiile în viitor, dacă băncile acordă dobânzi tot mai mici iar câştigul este marginal.

Cred că generaţiile următoare vor investi mai mult în acţiuni, titluri de capital. Deci este şansa Bursei.

Reporter: Cum ar trebui să se dezvolte piaţa de capital?

Robert Rekkers: Pentru mine este incredibil ce se întâmplă în România: Bursa de Valori Bucureşti este la creştere zero în trimestrul I din 2015, într-un an aproape perfect pentru ea. Banca Centrală Europeană bagă în fiecare lună 60 miliarde euro în piaţă, iar bursele străine au crescut cu câte 20%. România, zero!

Investitorii merg acolo unde pot să câştige cel mai uşor. Dacă vrei prune, mergi la prunul cel mai apropiat. România are prune bune, dar mai ascunse.

O piaţă de capital are succes dacă există. În România, în piaţa de bază este mai puţină lichiditate, chiar şi acum. Cred că acest lucru trebuie să se schimbe neapărat.

În plus, în termeni de educaţie, trebuie să aibă loc schimbări la nivelul ţării. La şcoală, este nevoie de o educaţie în stil adecvat economiei de piaţă.

Un student la economie trebuie să ştie ce se întâmplă la Bursă, care sunt preţurile, care sunt dobânzile. Din experienţă, vă spun că unii habar nu au de aceşti termeni.

Oamenii nu sunt proşti, sunt foarte inteligenţi aici, dar sunt educaţi pe model vechi.

Rekkers: "Îmi place să stau cu fermierii în natură"

Reporter: Până când mai staţi la Agricover?

Robert Rekkers: Contractul meu se termină la sfârşitul acestui an, dar se poate reînnoi.

Reporter: Doriţi să mai staţi?!

Robert Rekkers: Stau bine.

Reporter: Vă place ce faceţi?

Robert Rekkers: Îmi plac foarte mult trei lucruri.

Îmi place să stau cu fermierii în natură. Când eşti pe câmp cu ei, este altceva decât în birouri. Este o atmosferă plăcută, verde, eco-friendly.

În al doilea rând, treaba merge în acest domeniu. Noi creştem, construim, facem ceva, nu stăm doar să recuperăm credite neperformante din trecut. Poţi să dezvolţi o bancă cu şase mii de angajaţi sau poţi să dezvolţi un business cu şaptezeci, optzeci de angajaţi, dar principiile de bază şi provocările antreprenoriale sunt aceleaşi.

Al treilea motiv este că mă simt foarte bine în echipa de aici - oameni foarte inteligenţi cu o abordare diferită, mai antreprenorială.

Îmi place să lucrez cu oamenii care au o abordare comercial-financiară, dar cu un alt model de business, altă gândire, alte priorităţi. Eu am învăţat foarte mult de la fermieri.

Reporter: Mai aveţi acţiuni şi la alte companii din România în afară de Banca Transilvania?

Robert Rekkers: Sunt acţionar la Romgaz, îmi place politica de dividend de acolo şi, în acest an, îmi oferă dividend atractiv. Sunt şi mic acţionar la cateva firme din zona Transilvania, cum sunt Dafora, Romcab. De asemenea, mai am acţiuni şi la SIF Oltenia.

Aştept să văd ce se va întâmpla cu participaţia SIF Oltenia la BCR.

Mă aştept ca BCR să meargă din ce în ce mai bine, iar decizia de a nu vinde aceste acţiuni să se dovedească una inspirată.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb