INTERVIURI CU VIERMI George Epurescu, protestatar Piaţa Universităţii: Clasa politică este ruptă de realitate

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Politică / 22 martie 2012

George Epurescu, protestatar Piaţa Universităţii: Clasa politică este ruptă de realitate

Protestele din Piaţa Universităţii durează de 70 de zile. Chiar dacă încălzirea vremii nu a scos, încă, mai mulţi nemulţumiţi în stradă, mişcarea de la kilometrul zero al democraţiei româneşti este cea mai lungă din 1990 încoace. Ea este secondată, totodată, de proteste răzleţe, mai mult sau mai puţin consistente, precum cele împotriva exploatării gazelor de şişt, de la Ministerul Economiei, sau cele împotriva proiectului Roşia Montană, de la Ministerul Mediului. Astăzi se anunţă un miting de amploare în Bârlad, unde compania Chevron urmează să exploateze gazele de şist.

Unul dintre protestatarii care vin consecvent în Piaţa Universităţii este George Epurescu, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei-Măgurele. Totodată, ciumpalacul, în vârstă de 37 ani, este preşedintele Asociaţiei "România Fără Ei".

El ne-a declarat: "Clasa politică este ruptă de realitatea ţării. Indiferent de nume, politicienii au origini şi interese comune: provin din vechile structuri securisto-comuniste şi rudele lor, îndeptându-se spre jefuirea totală a ţării de resurse şi îngenucherea oricărei conştiinte civice. Problema este că politicienii au creat legi electorale neconstituţionale, care blochează accesul cetăţenilor la funcţii de reprezentare".

Ciumpalacul este de părere că cetăţenii ar trebui consultaţi, prin referendum, în problemele de importanţă naţională: "Niciodată în istoria din decembrie 1989 încoace nu am avut un moment atât de favorabil pentru a ne înfăptui idealurile. Cetăţenii trebuie să-şi ia ţara înapoi! Nu vrem o ţară administrată de impostori căţăraţi în funcţii prin intimidări şi fraudă! Legea referendumului şi legile electorale trebuie aduse în matca lor constituţională. Deşi, potrivit Constituţiei, cetăţenii pot iniţia un referendum, legea neconstituţională spune că doar preşedintele are acest drept. Situaţia este similară şi în cazul intenţiei cetăţenilor de a participa la alegeri. Condiţiile de participare la alegeri sunt mult mai drastice pentru independenţi decât pentru partide. Viitorii reprezentanţi ai cetăţenilor trebuie să-i reprezinte cu adevărat pe cetăţeni, nu grupuri de interese".

George Epurescu: "Protestele paşnice sunt înăbuşite cu forţa, iar când ceri aprobare pentru miting, nu o primeşti"

George Epurescu este revoltat pentru că, atunci când a cerut aprobare de la Primăria Capitalei pentru un miting de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, pe 10 decembrie 2011, în Piaţa Universităţii, nu primit niciun răspuns oficial de la autorităţi.

El ne povesteşte: "Ziua Internaţională a Drepturilor Omului ar fi fost un moment excelent pentru deşteptarea cetăţenilor din somnul de 22 de ani! Cu intenţia de a organiza un miting paşnic în Piaţa Universităţii, am demarat procedura de notificare a Primăriei în acest sens. Dar, surpriză! Membrii Comisiei, din care face parte şi Jandarmeria, au respins, verbal, locaţia aleasă de noi pentru miting. Ne-au spus că orice adunare publică este interzisă în Piaţa Universităţii".

Protestatarul spune că maiorul Gogu Iulian (asociat de media cu interesele PDL, după ce a fost suprins într-unul din sediile partidului-nr. red.), şeful Comsiei, a părărist întâlnirea, alături de ceilalţi membri.

"Pe 9 decembrie 2011, termenul legal de transmitere a unui refuz privind organizarea adunării a expirat. Procedura legală a înregistrării şi notificării a fost îndeplinită", mai spune George Epurescu.

În absenţa unei reacţii din partea Primăriei, care nu a oferit niciun răspuns, George Epures-cu, alături de alţi protestatari, a ieşit în Piaţa Universităţii, sub protecţia Constituţiei, care stabileşte că "mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără niciun fel de arme".

Cu toate acestea, ajunşi la Universitate, protestatarii au fost urcaţi în dube de un dispozitiv supradimensionat al Jandarmeriei şi conduşi la secţia de Poliţie, pentru a fi amendaţi, spune preşedintele "România Fără Ei", precizând: "Mai multe grupuri de jandarmi au venit să ne alunge, invocând prevederile legii 60/1991, care spune că adunările publice trebuie declarate (prevedere neconstituţională). Noi am fost mai catolici decât papa şi am anunţat Primăria de intenţia noastră, deşi Declaraţia universală a drepturilor omului şi jurisprudenţa CEDO, împreună cu Constituţia, pot desfiinţa legea 60. Eu am fost amendat pentru organizarea unei adunări publice interzise de primarul general (nici pâna în ziua de azi nu am primit vreun răspuns din partea Primariei), iar ceilalţi, pentru "participare la o adunare publica neautorizată", deşi termenul acesta nu există în lege. Prin aceste abuzuri au vrut să ne intimideze, pentru a nu "zgândări" nemulţumirile cetăţenilor, nemulţumiri mocnite, ce în final au explodat în ianuarie."

George Epurescu este de părere că violenţele de la mijlocul lui ianuarie au fost regizate de serviciile secrete, pentru a discredita mişcarea ce tocmai se năştea în Piaţa Universităţii, iar amenzile aplicate de Jandarmerie, cu ocazia protestelor de la Ministerului Economiei şi Ministerul Mediului, în ultimele 30 de zile, sunt menite să descurajeze participarea cetăţenilor la proteste.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ca participant la fenomenul "Piata Universitatii" din 1990, desemnarea acestor penibile zvarcoliri ale unor frustati conjucturali, drept cea mai lunga miscare de protest, ma jignesc. Nu incape nicio comparatie! In primul rand, zecile de mii de protestanti de atunci, prezenti in piata 24 de ore, zilnic, fara intrerupere, nu cereau bani, drepturi, pensii, sau alte chestii materiale. Nu au fost nici un fel de manifestari huliganice, scandari triviale sau violente din partea manifestantilor. Eram cu totii uniti impotriva a ceea ce avea sa se dovedeasca pacatul originar al dezastrului de azi: declararea Frontului Salvarii Nationale drept partid si participarea lui la alegeri. Recomand celor curiosi sau prea tineri ca sa fi putut sa participe atunci sa vada filmul facut de Stere Gulea. Isi vor da seama cat sunt de jalnici acesti epigoni de astazi.

     

    1. foarte adevarat ce zici mai ales ca acum mai mult de jumate din cei prezenti la Piata Universitatii sunt securisti platiti de serviciile secrete pentru a deveni asa numiti ANONYMOUS - grupare creata de serviciile secrete americane pentru a destabiliza gruparea OCCUPY precum si miscarea pe Internet (este deja demonstrat din august 2011 de catre un anume Jester ) ... acuma eu stiu sigur ca gruparile securiste romanesti stiu demult de povestea asta si au incercat o infiltratie ordinara cu ajutorul unor tineri si tinere nevinovate pe care i-au manevrat fara nici o jena pentru a putea defila acuma cu aceasta DEFINITIE NESIMTITA DESPRE PIATA UNIVERSITATII ... nu stiu daca domnul Epurescu are habar despre anumite chestii dar lupta cu morile de vant a fost exemplificata acum nu mai putin de 500 ani de catre Don Quijote in cartile lui Cervantes .. se pare ca romanii chiar si profesori in fizica laserelor inca nu cunosc dedesubturile unor speculatii vechi decand lumea si nu au nici o intentie in a se educa singuri sau de catre altii ..

    Insasi insistenta asta de a-i denumi pe cei cativa protestanti de circumstanta viermi sau ciumpalaci(chiar asa, care e ciumpalac si care e vierme?), este o pastisa a ceea ce s-a intamplat in 1990. Atunci Ion Iliescu care era seful statului i-a numit pe participantii "Pietei Universitatii" "golani". Singura televiziune de atunci, TVR, nu dadea imagini din piata ci arata numai tiganci care vindeau seminte participantilor si alte lucruri marginale. Cand s-au petrecut evenimente remarcabile se spunea ca e ceata (in iunie!) sau ca s-au incalzit aparatele si nu mai functioneaza. Chemarea minerilor si inabusirea in sange a protestelor avea sa ne dea faca nefrecventabili multi ani pentru toate tarile democratice. Asa ca incercarea de acaparare a semnificatiilor "Pietii Universitatii" din 1990 si transpunerea lor la ceea ce se intampla azi este jenanta.

    Ce inteleg eu din articol: nici domnul Epurescu, nici Jandarmeria si nici Primaria Bucuresti nu cunosc sau nu inteleg legea 60/91. Legea nu spune nicaieri de aprobare, iar declararea nu este nicdecum neconstitutionala pentru ca declarare inseamna informare. Aici greseste Epurescu. Cf legii primaria poate totusi sa interzica adunarea publica cf art 10 dar trebuie sa o faca respectand art 11 (sa isi intemeieze motivatia).

    Daca Primaria nu comunica decizia de interzicere inseamna ca manifestatia este aprobata. Aici e vorba de un abuz al autoritatilor, pentru ca nu s-au respectat prevederile legale. Decizia de interzicere nu se face verbal si nici pe motive de genul "nu vrea muschii mei". 

    In articol se mai spune de faptul ca manifestantii au fost amendati in baza unei fapte contraventionale nespecificate nicaieri in nicio lege. Probabil ca asta e o chestie uzuala in Bielorusia, dar din cate imi aduc eu aminte, noi suntem in Romania anului 2012, membru UE. 

    Articolul reuseste sa descrie o realitate tragicomica. Pe de o parte, autoritatile se comporta ca pe vremea cand institutia politiei se numea agie, iar primaria pare ca este si ea tot o dregatorie (cu alta palarie :)). Pe de alta parte, initiativa civica se inscrie si ea in acelasi tipar mental: Epurescu, in loc sa vina cu o propunere concreta, is varsa naduful (intr-un stil amuzant gasesc eu) pe un Gogu Iulian. Nu se pune problema contestarii amenzilor, nu se pune problema unor cai legale de atac, si de ce nu, poate si a unor eventuale despagubiri. Se pune in schimb problema unor scenarii puse in scena de servicii. 

    Ce inteleg eu din comentarii: daca nu traiesti intr-un sistem totalitar, daca nu vin minerii si daca nu se lasa cu sange, manipulare grosolana si cu sedii de partide vandalizate, orice forma de protest nu poate fi altceva decat o penibila zvarcolire a unor jalnici epigoni, o pastisa jenanta ce incearca sa acapareze niste simboluri sacre. 

    Ce nu inteleg eu: interviul se refera la fapte petrecute la inceputul lui decembrie 2011. Articolul e publicat la sfarsitul lui martie 2012. Asa mult dureaza corectura la Bursa?

    Ce inteleg eu din articol: nici domnul Epurescu, nici Jandarmeria si nici Primaria Bucuresti nu cunosc sau nu inteleg legea 60/91. Legea nu spune nicaieri de aprobare, iar declararea nu este nicdecum neconstitutionala pentru ca declarare inseamna informare. Aici greseste Epurescu. Cf legii primaria poate totusi sa interzica adunarea publica cf art 10 dar trebuie sa o faca respectand art 11 (sa isi intemeieze motivatia).

    Daca Primaria nu comunica decizia de interzicere inseamna ca manifestatia este aprobata. Aici e vorba de un abuz al autoritatilor, pentru ca nu s-au respectat prevederile legale. Decizia de interzicere nu se face verbal si nici pe motive de genul "nu vrea muschii mei". 

    In articol se mai spune de faptul ca manifestantii au fost amendati in baza unei fapte contraventionale nespecificate nicaieri in nicio lege. Probabil ca asta e o chestie uzuala in Bielorusia, dar din cate imi aduc eu aminte, noi suntem in Romania anului 2012, membru UE. 

    Articolul reuseste sa descrie o realitate tragicomica. Pe de o parte, autoritatile se comporta ca pe vremea cand institutia politiei se numea agie, iar primaria pare ca este si ea tot o dregatorie (cu alta palarie :)). Pe de alta parte, initiativa civica se inscrie si ea in acelasi tipar mental: Epurescu, in loc sa vina cu o propunere concreta, is varsa naduful (intr-un stil amuzant gasesc eu) pe un Gogu Iulian. Nu se pune problema contestarii amenzilor, nu se pune problema unor cai legale de atac, si de ce nu, poate si a unor eventuale despagubiri. Se pune in schimb problema unor scenarii puse in scena de servicii. 

    Ce inteleg eu din comentarii: daca nu traiesti intr-un sistem totalitar, daca nu vin minerii si daca nu se lasa cu sange, manipulare grosolana si cu sedii de partide vandalizate, orice forma de protest nu poate fi altceva decat o penibila zvarcolire a unor jalnici epigoni, o pastisa jenanta ce incearca sa acapareze niste simboluri sacre. 

    Ce nu inteleg eu: interviul se refera la fapte petrecute la inceputul lui decembrie 2011. Articolul e publicat la sfarsitul lui martie 2012. Asa mult dureaza corectura la Bursa?

    Generatia voastra au luptat PT PNT -PNL si nu pt un ideal ca si acesti tineri ,pe voi va duceau in strada politrucii , iar dupa ce iati pus la putere v au ...in gura pe toti , nu ati mai iesit unu in strada dupa .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb