ÎNTR-O LUNĂ POATE RĂMÂNE FĂRĂ BANI Ciprul se grăbeşte să ajungă la un acord de finanţare externă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 noiembrie 2012

La finele lunii iunie, Ciprul a cerut un plan de ajutor extern, însă negocierile cu troica creditorilor nu au dus, deocamdată, la un rezultat.

La finele lunii iunie, Ciprul a cerut un plan de ajutor extern, însă negocierile cu troica creditorilor nu au dus, deocamdată, la un rezultat.

Autorităţile cipriote se grăbesc să finalizeze negocierile cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea obţinerii de sprijin financiar, întrucât ţara ar putea rămâne fără bani în următoarele trei - patru săptămâni.

Potrivit unor surse oficiale din Ministerul de Finanţe de la Nicosia, citate de presa internaţională, reprezentanţii UE, BCE şi FMI care negociază cu guvernul cipriot acordarea împrumutului financiar au ajuns la un acord privind indicele de adecvare a capitalului pentru băncile din ţară şi sistemul de supervizare a sectorului bancar. Conform surselor, reprezentanţii UE, BCE şi FMI, care trebuiau să părăsească Ciprul duminică, se pare că vor rămâne pentru negocieri şi săptămâna acesta şi au acceptat în cursul negocierilor ca băncile comerciale şi cooperativele de credit să fie supravegheate de banca centrală de la Nicosia. Anterior, cooperativele de credit erau supravegheate de o autoritate separată.

De asemenea, conform surselor, părţile au stabilit că băncile cipriote trebuie să ajungă la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 9% până la sfârşitul lui 2013 şi de 10% până la finele lui 2014.

Presa străină informează că negocierile dintre Cipru şi troica creditorilor s-au împotmolit din cauza divergenţelor privind suma necesară recapitalizării sistemului bancar, precum şi cererea creditorilor de privatizare a unor active şi de reducere a salariilor şi pensiilor.

Valoarea potenţialului pachet de asistenţă financiară este estimată la peste 10 miliarde de euro.

La finele săptămânii trecute, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service ameninţa că va retrograda din nou Ciprul, în special din cauza prelungirii negocierilor pe care această ţară le poartă cu troica creditorilor internaţionali. Agenţia a plasat sub supraveghere ratingul ţării ("B3"), astfel că acesta ar putea fi redus. Conform Moody's, deficitul bugetar al Ciprului, foarte expus la Grecia, va fi "mult mai mare decât a fost prevăzut".

La începutul lunii octombrie, Moody's a retrogradat cu trei trepte ratingul Ciprului, din cauza dificultăţilor majore din sectorul bancar naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb