Intră în vigoare certificatul digital

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 1 iulie 2021

Intră în vigoare certificatul digital

Certificatele digitale privind Covid-19 solicitate de mai multe state membre pentru facilitarea călătoriilor şi înlesnirea activităţii turistice în timpul pandemiei intră de astăzi în vigoare pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Documentele respective atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea titularilor şi au rolul de a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei.

Valabilitatea certificatelor digitale diferă în funcţie de tipul acestora:

- certificatele de vaccinare sunt valabile până la 30 iunie 2022;

- certificatele de testare au valabilitate 24 ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul RT-PCR;

- certificatele de vindecare sunt valabile 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică "Corona-forms".

Potrivit actului normativ adoptat în urmă cu două zile de Guvern, în ţara noastră certificatele se eliberează de către Ministerul Sănătăţii, prin Sistemul informatic integrat de emitere şi verificare a certificatelor digitale ale UE privind Covid-19 (SII-CDC), şi pot fi obţinute, începând de astăzi, de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro, unic punct de eliberare al acestora. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări. STS atenţionează că pot apărea probleme la completarea şi verificarea informaţiilor şi că de aceea trebuie ca certificatele de vaccinare să fie solicitate cu cel puţin 5 zile înainte de utilizare, iar cele de testare cu cel puţin 12 sau 48 de ore, în funcţie de tipul de test efectuat - rapid sau PCR.

Menţionăm că certificatul nu este un document obligatoriu, însă cu ajutorul lui persoanele care s-au vaccinat anti Sars-Cov 2, s-au recuperat după Covid-19 sau deţin un rezultat negativ la testarea privind coronavirusul pot dovedi situaţia lor epidemiologică.

Pentru generarea certificatelor, sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări pentru persoanele care s-au vaccinat şi din Aplicaţia Corona-Forms pentru persoanele care au fost testate şi au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat după COVID-19.

Certificatele includ un cod QR care va conţine o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea şi validitatea documentului. Semnătura digitală este pusă la dispoziţie de STS, astfel încât cetăţenii nu au nevoie de o semnătură digitală proprie. Pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatelor, autorităţile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicaţiei mobile CoronaScan.

Pentru verificarea, la intrarea în ţară, a codurilor QR de pe certificatele digitale, STS a distribuit către Poliţia de Frontieră echipamentele necesare: 271 de scannere mobile şi 271 de telefoane mobile smart, care au instalată aplicaţia "CoronaScan".

La intrarea în orice stat membru al Uniunii Europene, certificatul poate fi prezentat atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât şi tipărit pe hârtie.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. & Bă, ce treabă are STS, alte instituții decât cele medicale, Uniunea Europeană ,cu vaccinările personale ale indivizilor din această zonă, ?

    1. Armata și medicina merg mână in mână în noua normalitate a sectanților de Covid

    ma plictiseste birocratia asta. daca o tara imi cere certificat, nu ma duc acolo. daca un voncert, un meci, imi cere certificat, iar nu ma duc. ma duc unde nu se cere. la fel si cu testari, vaccinari etc. am destule pe cap, nu ma intereseaza sa experimentez genul asta de lucruri noi.

    Acest așa-zis "certificat" e un instrument mizerabil, totalitar de control a populației pe planetă.

    Populația planetei, adică oamenii liberi, NU ar trebui sa accepte să fie controlată de guverne. 

    Nu plec nicaieri, stau acasa. Oricum nu mai respecta nimeni nicio masura, cu sau fara certificat. Sanatate maxima!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb