Între economie şi ecologie

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 1 noiembrie 2021

Cristian Pîrvulescu

Poate fi economia reconciliată cu ecologia? Astăzi, când efectele încălzirii globale sunt vizibile şi recunoscute de cea mai mare parte a opiniei publice, întrebarea aceasta are o semnificaţie specială: este modelul economic bazat pe dezvoltare cauza crizei ecologice? La Roma, la summitul G20, liderii celor mai dezvoltate state din lume nu doar au aprobat reforma fiscalităţii internaţionale, deja acceptată din vara acestui an de miniştrii de finanţe din statele membre şi care include crearea unui impozit global minim de cel puţin 15% pentru marile companii multinaţionale ci au discutat, în anticiparea reuniunii COP26 de la Glasgow care a început, despre climat. În acest cadru prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic, a spus că summitul Naţiunilor Unite de la Glasgow "este literalmente ultima şansă pentru a salva Pământul". Cum am ajuns aici?

Dacă în urmă cu aproape o jumătate de scol semnalele de alarmă erau deja trase - în acelaşi an, 1972, era publicat atât Raportul Meadows privind limitele creşterii şi era organizată şi conferinţa de la Stockholm (Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului uman), iar statele din Europa de Vest înfiinţau primele instituţii specializate pentru implementarea unor politici publice de mediu şi se puneau deja bazele diplomaţiei de mediu - situaţia nu a făcut decât să înrăutăţească.

Dacă după conferinţa de la Stockholm a fost creat Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUM - UNEP), în schimb problema securităţii ecologice nu a fost văzută ca o prioritate internaţională, mai ales pentru statele din partea de sud a planetei. Statele în curs de dezvoltare au fost favorabile creării PNUM nu pentru că erau conştiente de gravitatea situaţiei, ci pentru că era prima agenţie a ONU care avea sediul într-o ţară în curs de dezvoltare, la Nairobi, în Kenya.

După aceea, "revoluţia neo-liberală", ajunsă la putere cu Reagan şi Thatcher, transformând mecanismul cerere-ofertă într-un panaceu universal, a lăsat pe seama pieţei reglarea problemelor ecologice. Iar situaţia s-a înrăutăţit continuu. Consumul nostru continuă să crească, iar planeta rămâne fără resurse. Conflictul dintre economie şi ecologie pare ineluctabil!

După ce COP 24 de la Paris părea să marcheze un moment de cotitură, odată cu mandatul lui Donald Trump, politicile de mediu al nivel global s-au blocat. Iar eşecul politicilor bazate pe instrumente legate de mecanisme economice de prevenire sau chiar de reducere a degradării mediului, fie că este vorba de biodiversitate sau de climă se datorează atât lipsei voinţei politice, cât şi absenţei schimbării sistemice, mai ales în zona financiarizării politicii climatice - aşa-numitele produse financiare virtuoase, cum ar fi "obligaţiunile verzi" , sunt evaluate cu aceleaşi criterii ca şi cele utilizate pentru produsele financiare convenţionale - unde funcţionează corelaţia dintre rentabilitate şi risc, ceea ce nu încurajează deloc inovaţia. De fapt, nu există produse financiare noi, ci produse convenţionale care sunt calificate drept "verzi" şi care dezvăluie o adevărată tehnică de diversiune pentru a distrage atenţia de la continuarea activităţii as usual.

Aflată între economie şi ecologie, politica trebuie să taie nodul gordian. Chiar dacă pare a fi o parte a problemei, stabilirea unor politici şi instituţii dedicate mediului, atât la nivel european, cât şi internaţional a fost deja un pas important în pregătirea schimbărilor. Încet, dar sigur, în cei 50 de ani de la conferinţa de la Stockholm prin rapoarte, conferinţe, simpozioane, programe de cercetare şi proiecte de politici publice, problematica de mediu a fost pusă pe agenda negocierilor politice. În acest timp mii de oameni de ştiinţă, funcţionari naţionali, europeni şi internaţionali, membri ai unor ONG-uri consacrate şi think tank-uri, au contribuit la negocierile şi deciziile care au condus la globalizarea politicilor de mediu. Odată cu schimbarea atitudinii opiniei publice, modelul economic bazat pe creştere infinită este din ce în ce mai mult pus în discuţie. În aceste circumstanţe din ce în ce mai mulţi politicieni - nu şi în România - se eliberează de economicism neabandonând economia, ci încercând să o pregătească pentru a face faţă noilor sfidări.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Se pare ca nodul gordian a fost taiat deja. Printr-o tranzitie irationala, in care distrugem inainte de a avea cu ce sa inlocuim, am trecut deja de la ”modelul de crestere infinita” la modelul cu ”inflatie energetica infinita”. Spectaculos este si modul in care Germania ecologista a transformat EU in vasalul energetic al Rusiei.

    De la o simpla relatie bazata pe comert am devenit practic sclavii lui Putin, iar tarile puternice din UE au trecut de nevoie la real-politik, adica trebuie sa inchida ochii la crimele din UE cu Noviciock si la crimele din Donbas.

    Cea mai socanta este insa trecerea la real-politik a domnului Biden care isi imagineaza absolut naiv si copilaresc ca prin apropierea de Putin poate izola China. Summit-ul lui Biden cu Putin a fost un spectacol grotesc mai ales ca venea dupa o serie de atacuri cibernetice masive impotriva SUA. 

    fereastra de timp a crizei induse covid (asa-zisa pLandemie) (perioada 2020-2022) este folosita in sensul decarbonatarii accelerate a economiilor (in sensul noii religii neo-marxiste a "salvarii Planetei" printr-un nou comunism, pe aripile valului 4 ale revolutiei economice bazate pe IT).....

     

    ghiciti ce?  

    nebunii planetei NU vor reusi sa schingiuiasca oamenii in sensul "ecologizarii" acestora, in cazul eugeniei mondiale aplicate pentru a salva planeta (adica sa mai omoare vreo jumatate dintre noi cu vaccinul anti-covid... de dragul .... salvarii planetei)  

    atat am avut de zis. 

    stiu adevarul si il zic aici in acest mic comentariu. 

    ma pish cu multa forta pe propaganda media si a televiziunilor platita cu bani guvernamentali. 

    EU STIU ADEVARUL.  

    L-AM VAZUT.  

    Si dictatorii sanitari ai Planetei (cu ratiuni neo-marxiste in spate , totul mascat in ideologii ecologiste de salvare a Planetei) NU VOR REUSI.  

    Demersurile lor nebune poarta in san propria ratare.  

    Klaus Schwab, Bill Gates si restul idiotilor in viitor au ratat. Si au fost si ucisi de oamenii furiosi.  

    REZISTENTA ANTI-DICTATURA SANITARA LA NIVEL MONDIAL CAPATA MASA CRITICA SI INVING INCEPAND CU MARTIE 2022 SI MAI APOI!  

    Mai aveti putina rabdare.  

    VOM REUSI.

    IN VIITOR AM REUSIT SA SCAPAM SI DE VACCINUL ANTI-COVID OBLIGATORIU (in fapt sars-cov-2 fiind un amarat de virus modificat nitel in laborator sa para mai periculos... dar de fapt nefiind deloc periculos...media prezinta si hiperbolizeaza doar pe aia 0.5-1% cazuri periculoase care oricum decedau de orice altceva, inclusiv de gripa) SI DE CERTIFICATUL VERDE (instrumentul efectiv al satanei) SI DE TOATE ACESTE URATE INSTRUMENTE DICTATORIALE CARE NE SCHINGIUIESC VIETILE.  

    1. Ar mai fi o posibilitate, sa fie in mesaj de la prietenii din est.

      Daca nu e caterinca, cred serious ca ar trebui sa existe o decizie prind Facebook, mie mi s-a acrit de ce poate sa produca acest ecosistem. Ar fi prima decizie in care ne curatam mediul de mizerii. 

      Cu România ce vezi că se va întâmpla?

      Tot mai mulți dintre noi aleg calea eutanasierii: astăzi a făcut-o o rudă prin alianță. Alții au făcut-o recent, ca să fie ,,în rând cu lumea" și astfel a făcut-o ,,toată strada S..ești". Sunt foarte trist că o să-i găsim decedați în casă, ca pe o studentă la psihologie de 20 de ani din ,,metropola viitoare a nordului".

      În ritmul ăsta despre ce masă critică putem vorbi că s-ar atinge în primăvară? Câți vor mai rezista tăvălugului? 

      Absolut nimica nu este adevărat din ce se spune aici și mai ales din ceea ce nu se spune cu subînțeles. Subiectul de articol este prost gândit. oNGeurile astea nu fac decât sa consume. Criza a venit și ele nu au făcut nimica. Nici autorul nu înțelege nimica pentru ca altfel ar fi spus ce contează dar nu ai cu cine sa se înțelegi. Poate mai încearcă și alta data ca poate atuncea iese ceva decât nimica.

      nu e nici o caterinca.

      si nu e nici un mesaj de la est cum zici tu.  

      si eu si tu si oricine .... cu totii avem piesele de puzzle in fata ochilor.  

      dar doar unii vad pattern-urile pieselor de puzzle.  

      gandeste in scenarii alternative, dincolo de ce iti livreaza media, tv sau internetul !  

      nu iti cer sa ma crezi... nici nu am nevoie.  

      dar iti cer sa amplifici cat poti de mult gandirea critica si sa vezi cum universul situational asociat covid e conectat si rezoneaza cu universul situational al ecologismului agresiv si cu universul neo-marxismului anti-individ care se manifesta agresiv in toata lumea.  

      uneste punctele.  

      ce forma da?  

      mie imi da o forma de dictatura globala in constructie.  

      p.s. si mai lasa-ma cu fixismele gen vest-est , RUsia- SUA, etc... ce creionez eu e dincolo de aceste sabloane. Ni se pregateste o mama de cyber-dictatura globala de o sa ne falfaie urechile.  

      Analizeaza datele.  

      Vezi adevarul, ca ai toate piesele de puzzle sub nas!

      Da drumul capacitatilor gandirii critice!  

      Draga Campanella,

      Deja situational suntem ca Iona in burta balenei.  

      Stii ce inseamna asta? 

      Nu mai pot da detalii fara sa nu influentez un proces in plina desfasurare.  

      Deci nu pot sa iti zic nimic, din pacate (desi am date cat sa scriu 10 comentarii kilometrice).  

      E ca fenomenul de interactiune intre lumina unui microscop electronic care studiaza ceva si modul in care se comporta acel ceva studiat. Il poti vedea fara lumina microscopului electronic? Nu. Dar ii influentezi comportamentul , atributele chiar prin procesul studierii ? Da, evident.  

      Pastreaza increderea! Romania paseste pe un drum glorios acum - caci doar in timpuri grele se sculpteaza caracterele mari, istorice! Nu in timpuri dulci, gingase.  

      Pastreaza inima puternica, am inceput urcarea Romaniei peste intreaga Lume.  

      Ai rabdare si nu iti pierde niciodata increderea. Ea alimenteaza viitorul proxim.  

      INCREDEREA SI CREDINTA!  

      p.s. mesajul de la 2.4 imi apartine tot mie, dar am uitat sa ma semnez.  

      Campanella,

      Iti zic cu exactitate un termen.  

      Desi nu trebuia sa il zic.  

      Dar sper ca ajut la intarirea credintei tale.  

      INcepand de azi mai sunt 142 de zile calendaristice pana la un eveniment in urma caruia normalitatea recapata masa critica si incepe sa lupte cu succes impotriva satanismelor asociate obligativitatii certificatului verde, a obligativitatii vaccinarii anti-covid si impotriva tuturor relelor ce ne-au distrus viata normala de pana in ianuarie 2020.  

      Vom reveni la viata de dinainte de Ianuarie 2020.  

      Dar sa ai rabdare, e un proces , nu e un eveniment exceptional in urma caruia d ea doua zi ca prin magie totul va fi reversat.  

      Normalitatea asa cum o stiam noi cei mai batrani nitel de dinainte va reveni vizibil, in plina lumina, din primavara-vara 2023.  

      Dar masa critica de lupta impotriva satanelor inrobitoare cu certificat verde si vaccin anti-covid obligatoriu e atinsa la 142 de zile incepand de azi, 1 Noiembrie 2021.  

      Campanella : "În ritmul ăsta despre ce masă critică putem vorbi că s-ar atinge în primăvară? Câți vor mai rezista tăvălugului? "

      stiu cazul fetei studente la psihologie de 20 de ani. E un caz trist. Era diabetica si se vaccinase de frica sa nu moara. Si ...culmea! a murit post-vaccin din cauze... necunoscute :) !  

      cati vor mai rezista tavalugului ?  

      Cei cu credinta vor rezista. 

      Eu nu sunt vaccinat si nu ma voi vaccina nici daca am cutitul pus la gat. Pentru ca am credinta. Si tocmai de aceea si am putere de intuitie si vad. Pentru ca am credinta in Dumnezeu puternica de tot. Gresesc si voi muri nevaccinat fiind? Poate voi deceda. Dar stii ce? Nu am nici o frica caci si dupa moarte (ca si inainte de moarte) tot credinta puternica voi avea, nici o urma de frica - caci la Dumnezeu ma voi duce.  

      Dar stii ce?  

      Eu asa cum stiu ce urmeaza in vietile altora, stiu ce urmeaza si pentru mine. Si nu o sa mor.

      O stiu.  

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb