ÎNTRUCÂT ALŢI FURNIZORI SE TEM DE FALIMENTUL STATULUI ELEN, Grecia importă petrol din Iran

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 noiembrie 2011

Grecia importă petrol din Iran

Grecia se bazează pe Iran pentru cea mai mare parte a necesarului de petrol, deoarece traderii au renunţat să mai aprovizioneze ţara, iar băncile refuză să asigure finanţare, ca urmare a temerilor că statul elen va intra în faliment, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Potrivit traderilor, Grecia a apelat la Iran pe post de furnizor de ultimă instanţă, în pofida presiunilor tot mai mari din partea SUA şi UE pentru reducerea comerţului cu Iranul, parte a campaniei împotriva programului nuclear al Teheranului.

Oprirea aproape totală a tranzacţiilor petroliere cu Grecia, care are patru rafinării, arată cum ar putea fi afectat comerţul în Europa din cauza deficitului de încredere cauzat de criza dzatoriilor suverane.

"Companii ca a noastră nu pot face afaceri cu ei. Există prea mult risc. Poate traderii independenţi sunt dispuşi", a spus un trader de la o mare companie petrolieră internaţională.

Un al doilea trader a declarat că, deşi nu au avut probleme cu plăţile din partea grecilor, riscul este prea mare.

"Departamentul nostru de finanţe tocmai a refuzat o tranzacţie cu ei. Nu este vorba că nu ar fi plătit. Este doar o măsură de precauţie", a spus un trader de la o companie implicată în tranzacţii cu materii prime.

La reticenţa traderilor se adaugă şi precauţia băncilor de a finanţa tranzacţii în Grecia.

"Nu am găsit nicio bancă disponibilă să ne finanţeze. Nicio bancă nu vrea să finanţeze o tranzacţie cu grecii. Am ratat nişte oportunităţi bune", a spus un al treilea trader.

Peste două treimi din traderii europeni contactaţi de Reuters au afirmat că lipsa finanţărilor bancare a forţat Grecia să oprească achiziţiile de petrol din Rusia, Azerbaidjan şi Kazahstan în ultimele luni.

Grecia, care nu extrage petrol, depinde de importuri, iar anul trecut a cumpărat 46% din necesarul de petrol din Rusia şi 16% din Iran. Arabia Suadită şi Kazahstanul au furnizat câte 10% fiecare, Libia 9% şi Irak 7%, potivit datelor UE.

Compania petrolieră Hellenic Petroleum, cea mai mare din Grecia, a negat că ar avea dificultăţi în achiziţia de petrol şi a refuzat să comenteze asupra surselor de aprovizionare. Compania Motor Oil, pe locul al doilea în Grecia după capacitatea de rafinare, a refuzat să comenteze.

Date obţinute de Reuters arată că patru cargouri au transportat petrol provenind din Orientul Mijlociu către Grecia în septembrie, iar în octombrie trei. Traderii afirmă că toate transportau petrol iranian, iar în noiembrie urmează altele.

"Iranul este singurul care ar putea lucra < pe credit > în acest moment, având în vedere dificultăţile ţării în a vinde petrol", a declarat un trader.

Importurile de petrol iranian în Statele Unite este supus sancţiunilor, dar este încă legal în Europa şi Asia. UE a anunţat, în această săptămână, că analizează introducerea de sancţiuni împotriva Iranului în câteva săptămâni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb