Învăţământul, pregătit să livreze peste 200.000 de şomeri

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 18 martie 2014

Învăţământul, pregătit să livreze peste 200.000 de şomeri

Absolvenţii de liceu sunt pregătiţi foarte bine pentru ... şomaj. Datele ultimilor patru ani demonstrează că aproximativ 45% dintre tinerii care au terminat un liceu nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă şi nici nu au posibilitatea să-şi continue studiile ajungând în cele din urmă la sediile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă de unde aşteaptă ajutorul de şomaj.

Ministerul Educaţiei Naţonale a centralizat datele privind rezultatele probelor susţinute în cadrul simulării naţionale pentru examenul de Bacalaureat 2014, susţinută de elevii clasei a XI-a şi elevii clasei a XII-a. Cifrele pentru următorii doi ani sunt dezolante. Există o undă de speranţă că în următoarele luni aceşti elevi se vor dedica mai tare studiului, dar realitatea a dovedit că lucrurile nu stau deloc aşa. La simularea naţională a examenului de Bacalaureat, 36% dintre elevii clasei a XI-a au avut medii de peste 6, în timp ce la clasa a XII-a, 42% au reuşit să promoveze.

Aproximativ 200.000 de elevi termină anual liceul, 10% dintre aceştia nu se înscriu la examen din diferite motive, iar conform simulărilor jumătate dintre cei care susţin probele de Bacalaureat nu reuşesc să promoveze, astfel că în final între 100.000 şi 120.000 de tineri nu au nicio diplomă şi teoretic nu pot presta decât munci necalificate. Experienţa ultimilor ani a demonstrat că prima tentaţie a acestora este să devină oficial şomeri, sub pretextul că se pregătesc pentru următoarea sesiune de Bacalaureat. Astfel, dacă nu este găsită rapid o soluţie, în următorii doi ani sistemul de învăţământ va produce între 200.000 -250.000 de şomeri, care cu greu vor putea să fie încadraţi în câmpul muncii în condiţiile în care nu au nicio calificare, nicio diplomă şi niciun pic de experienţă. Conform legii 76/2002, absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni (în cuantum de 255 lei), dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile de la data absolvirii. Promovabilitatea în prima sesiune a Bacalaureatului 2013 a fost de 55,4% înaintea contestaţiilor şi de 56,4% după soluţionarea acestora. Astfel, în urma acestei sesiuni, au promovat examenul 99.000 de candidaţi, la care se mai adaugă încă 16.000 din sesiunea a doua. Trebuie precizat că în 2013 rezultatele au fost mai bune decât în 2012, iar prognozele pentru 2014 indică o promovabilitate la acelaşi nivel cu aceea din urmă cu doi ani.

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a stagnat în ianuarie faţă de ultima lună a anului trecut, la 7,3%, dar comparativ cu ianuarie 2013 este mai mare cu 0,2 puncte, numărul şomerilor ajungând la 730.000 de persoane, a anunţat la sfârşitul lunii trecute Institutul Naţional de Statistică. Datele se referă la şomajul definit de Biroul Internaţional al Muncii (BIM). Potrivit acestuia, şomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, respectiv au căutat activ un loc de muncă în decursul ultimelor patru săptămâni.

În programul de guvernare al noului cabinet Ponta există şi o măsură menită să combată şomajul în rândul tinerilor. Documentul prevede scutirea (suportarea de la bugetul de stat), pentru o perioadă de un an, a contribuţiilor sociale datorate de angajatori în cazul angajării cu contract de muncă pentru o durată cel puţin egală cu 2 ani a tinerilor cu vârsta sub 25 de ani şi a persoanelor cu vârsta mai mare de 45 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb