Istoria trebuie să fie cunoscută, dar şi ajutată să... rămână în picioare. Consiliul Judeţean Timiş a anunţat că va depune o cere de finanţare, printr-un program european, în valoare de 10 milioane de euro, pentru renovarea Castelului Huniade, aflat în centrul oraşului Timişoara. În trecut, în castel a funcţionat Muzeul Banatului, însă acesta a fost închis pentru lucrări de reabilitare în urmă cu mai mulţi ani. Consiliul Judeţean a anunţat că va depune cererea de finanţare când se vor deschide apelurile: "Comisia Europeană a aprobat zilele trecute Programul Interreg VI-A România-Ungaria 2021-2027. După lansarea ghidurilor şi deschiderea apelului, Consiliul Judeţean va depune spre finanţare un proiect pentru reabilitarea Castelului Huniade din centrul Timişoarei. Instituţia noastră intenţionează să solicite 10 milioane de euro, suma maximă ce se poate accesa prin program, dar cererea de finanţare va fi ajustată în funcţie de specificaţiile ghidurilor.
De asemenea, administraţia judeţeană a mai depus o solicitare, aflată acum în analiză la autoritatea finanţatoare, pentru accesarea unei finanţări de 3.75 milioane euro". Consiliul Judeţean Timiş a pornit încă din vara acestui an proiectarea viitoarelor lucrări de la Castelul Huniade. O firmă din Iaşi a câştigat, la finalul lunii august, licitaţia pentru întocmirea documentaţiei tehnice şi are la dispoziţie 7 luni să o realizeze.
Potrivit expertizei tehnice, construcţia este avariată şi degradată în principal din cauza tasărilor diferenţiate, dar şi din cauza acţiunilor seismice.
Lucrările de consolidare la Castelul Huniade din Timişoara, care ar trebui să găzduiască Muzeul Naţional al Banatului, au început în anul 2006. Primii bani, pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocaţi atunci de Consiliul Judeţean Timiş. Constructorul a găsit, de-a lungul timului, mai multe probleme, inclusiv crăpături mult mai adânci decât estimase proiectantul, astfel încât a fost necesară refacerea unei bucăţi mari de zid. Pentru aceasta a fost nevoie şi de înnoirea documentaţiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judeţean Timiş nu au fost de acord cu această solicitare. Şantierul a fost oprit până în anul 2010, când au fost reluate parţial lucrările. Consiliul Judeţean Timiş a încercat să obţină finanţare din fonduri europene pentru continuarea lucrărilor cu reabilitarea, dar s-a încadrat la o sumă prea mică, astfel că s-a renunţat la această idee. Institutul Naţional al Patrimoniului a estimat la aproape 40 de milioane de euro reabilitarea completă a Castelului Huniade care, atunci când va fi gata, va găzdui unul dintre cele mai moderne muzee naţionale de istorie.
Castelul Huniade este considerată cea mai veche clădire din Timişoara. A fost construit între 1308 şi 1315, în vremea lui Carol Robert de Anjou, şi reconstruit în timpul lui Iancu de Hunedoara, între 1443 şi 1447.
Castelul medieval a fost distrus în asediul Timişoarei din 1849 şi refăcut în forma să actuală în 1856.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 13:11)
Castelul Huniade arata exact ca si Castelul Corvinilor