INVESTIŢIE TRANSGAZ România şi Bulgaria se vor putea ajuta reciproc cu gaze

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 25 noiembrie 2010

România şi Bulgaria se vor putea ajuta reciproc cu gaze

În urma unor lucrări de 7 milioane de euro, "Transgaz" va asigura reversibilitatea conductei Isaccea - Negru Vodă

"Transgaz" va investi 31 milioane lei (peste 7 milioane euro) în asigurarea reversibilităţii gazelor naturale a conductei Isaccea - Negru Vodă, prin care importăm, în prezent, gaze din Federaţia Rusă. Licitaţia pentru desemnarea antreprenorului va avea loc pe 21 decembrie, iar durata lucrărilor este de şase luni.

Surse din piaţa de gaze susţin că aceste lucrări privind asigurarea reversibilităţii "dau liber" exporturilor gazelor din ţara noastră către Bulgaria şi alte state europene care depind covârşitor de importuri pentru siguranţa în alimentare.

Conducerea "Transgaz" a infirmat această ipoteză, precizându-ne că lucrările constau în "realizarea unor interconectări şi facilităţi dedicate în instalaţiile existente ale < Transgaz > pentru compensarea reciprocă a deficitului de gaze naturale al României sau Bulgariei în situaţia sistării livrărilor de gaze naturale de către "Gazprom", situaţie înregistrată în ianuarie 2009".

Potrivit datelor furnizate de biroul de presă al "Transgaz", proiectul are în vedere posibilitatea de suplimentare a gazelor destinate României sau Bulgariei, funcţie de necesităţi ("reverse-flow"). Astfel, pot fi suplimentate gazele destinate României în situaţii de criză, prin preluarea cantităţilor de gaze suplimentare din Sistemul bulgar de transport şi predarea acestora la punctul Negru Vodă, urmată de transportul pe conducta de Tranzit 1 existentă până la punctul Isaccea 1, măsurarea lor şi preluarea acestor cantităţi în sistemul nostru de transport.

De asemenea, mai spun reprezentanţii "Transgaz", pot fi suplimentate cantităţile de gaze naturale destinate Bulgariei în situaţii de criză, prin predarea acestora în conducta de tranzit la Isaccea 1 şi măsurarea lor la Negru Vodă pentru a fi predate în sistemul bulgar de transport.

În ianuarie 2009, ţara noastră a făcut faţă cu brio lipsei gazului rusesc, datorită producţiei interne. În schimb, vecinii de la sud de Dunăre au îngheţat în locuinţe întrucât Bulgaria este complet dependentă de gazul rusesc. La vremea respectivă, autorităţile române şi europene au pus problema acordării unor ajutoare între state dar România nu a avut cum să livreze, din punct de vedere tehnic, gaze către Bulgaria şi Ungaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb