INVESTIŢII PERSONALE  Care este cel mai bun plasament?

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 februarie 2008

Care este cel mai bun plasament?

Tot mai mulţi se întreabă care este cel mai bun plasament, pe termen mediu şi lung, pentru economiile lor, în actualele condiţii de pe piaţa noastră financiară.

Domnul Bogdan Bilaus, director de Investiţii al Raiffeisen Asset Management, consideră că un factor important în decizie este orizontul de timp în care dorim să realizăm investiţia. Acţiunile şi fondurile de investiţii pot fi rentabile pe o perioadă mai lungă de timp, însă pentru un interval mai scurt, cel mai bun plasament este un depozit bancar.

Apetitul faţă de risc a scăzut la nivel global, influenţând pozitiv preţurile activelor mai puţin riscante de tipul metalelor preţioase, apreciază Bogdan Bilaus. Este posibil ca, pe fondul schimbării sentimentului investitorilor, lucrurile să se schimbe. Depre evoluţia preţurilor imobiliarelor, directorul de investiţii al Raiffeisen Asset Management consideră că trebuie realizată o segmentare a pieţei imobiliare şi o analiză în funcţie de solvabilitatea cererii. Putem observa, la nivel de locuinţe, că cererea este încă la un nivel ridicat, afirmă domnia sa.

Analiza solvabilităţii se realizează ţinând cont de venituri şi de nivelul relaxării normelor de creditare, ne-a mai spus Bogdan Bilaus. În acest moment, Banca Naţională a anunţat o creştere a provizioanelor, pentru creditele în valută acordate persoanelor fizice, şi a majorat dobânda de politică monetară, ceea ce va determina o scumpire a creditelor acordate de bănci. Pe de altă parte, majorarea gradului de impozitare va afecta veniturile disponibile.

Este posibil ca preţul în piaţa de "real estate" să crească, dar nu cu aceeaşi rapiditate, a mai spus Bogdan Bilaus.

Un plasament la o bancă comercială ar trebui realizat în moneda în care cetăţeanul realizează cea mai mare parte a cheltuielilor, consideră Bogdan Bilaus.

Fondurile mutuale sunt mai puţin riscante decât acţiunile datorită diversificării lor. Pentru a compara un plasament la o bancă comercială cu o inves­tiţie într-un fond mutual monetar trebuie să analizăm cos­turile cu comisioanele şi dobânzile oferite şi trebuie verificat care dintre acestea este mai rentabil. În acelaşi timp, trebuie ţinut cont şi de avantajul fiscal pe care îl oferă un plasament într-un fond mutual. Impozitul în cazul unei inves­tiţii în fonduri mutuale pe o perioadă mai lungă de un an este de numai 1%, în timp ce câştigul obţinut dintr-un depozit bancar se impozitează cu 16%.

"Nu există un răspuns magic la întrebarea care ar fi cel mai bun plasament", apreciază domnul Dorin Boboc, director de investiţii al Allianz Ţiriac Pensii Private. Există investitori care nu sunt dispuşi să îşi asume riscuri prea mari şi astfel realizează depozite la bănci comerciale, chiar în condiţiile în care piaţa de capital ar putea oferi randamente mai ridicate.

Actualele scăderi de pe piaţa de capital pot reprezenta o oportunitate foarte bună pentru a cumpăra, în cazul unei investiţii pe termen mediu şi lung, consideră Dorin Boboc. Investitorii speculativi vând şi cumpără în momentul în care piaţa este volatilă.

Metalele preţioase reprezintă investiţii speculative şi preţul lor nu poate fi previzionat foarte uşor, apreciază Dorin Boboc. Domnia sa este de părere că aurul poate fi un activ de refugiu pentru perioadele când au loc scăderi la Bursele de Valori.

Nu putem spune că piaţa imobiliară este mai puţin riscantă decât piaţa de capital, consideră Dorin Boboc. Domnia sa susţine că majorările succesive ale preţurilor apartamentelor au dat impresia că nu este posibil ca acestea să se înscrie pe un trend descendent. "Cererea este mare, dar lucrurile s-ar putea schimba în cazul în care condiţiile macroeconomice se înrăutăţesc", ne-a mai spus directorul de Investiţii al Allianz. Trebuie ţinut cont că majorarea dobânzii de politică monetară va determina o creştere a costurilor pentru creditele acordate de băncile comerciale. În acelaşi timp, trebuie luată în considerare şi lichiditatea redusă a unui activ imobiliar. Vânzarea unui teren sau a unui apartament poate dura un an, astfel că investitorul nu poate să realizeze o estimare a profitului obţinut.

O investiţie în fonduri mutale poate oferi un randament mai bun, dar trebuie realiză o analiză a costurilor cu comisioanele pe care le implică.

Prin prisma criteriului randament - lichiditate, putem spune că un depozit bancar este cel mai bun plasament, consideră domnul Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost. Anul trecut, acţiunile la Bursă creşteau şi o investiţie de acest fel era foarte rentabilă.

"Cine a crezut că Bursa nu va merge decât în sus s-a înşelat", atrage atenţia Mihai Bogza. Lucrurile s-au schimbat, demonstrând că acţiunile au fost supraevaluate; este posibil ca şi activele imobiliare să fie supraevaluate în acest moment, suspectează domnia sa cu prudenţă.

Vânt rece la Bursă

Piaţa de capital a cunoscut o cădere impresionantă de la începutul anului, reflectată de pierderile înregistrate de indicii Bursei de Valori Bucureşti. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate, a ajuns la 7.641,88 puncte, după o depreciere de -20,12% de la 3 ianuarie. BET-FI, indicele acţiunilor emise de cele cinci societăţi de investiţii financiare, a fost cotat ieri la 61.650,3 puncte, în scădere cu -19,53% faţă de începutul anului, în timp ce BET-C, indicele compozit al Bursei, a ajuns la 5.348,28, cu -17,98% sub cotaţia din prima şedinţă a anului.

Contactaţi de cotidianul Bursa, brokerii nu sunt foarte optimişti cu privire la evoluţia viitoare a pieţei de capital. Nici chiar venirea "Erste" la BVB, a "Transgaz" sau anunţul listării "Fondului Proprietatea" nu îi mai impresionează. Potrivit declaraţiilor lor, bursa poate să mai scadă "şi până la zero". Cu toate acestea, unii brokeri nu şi-au pierdut încrederea, recomandând investitorilor, în continuare, acţiunile româneşti.

Mircea Botta, acţionarul majoritar al "Romcapital" Timişoara, consideră că investitorii în piaţa de capital trebuie să aibă în vedere un orizont mai lung de timp, orizont în care câştigurile vor fi net superioare randamentelor bancare. Potrivit domniei sale, unele acţiuni vor înregistra astfel de randamente până la finalul anului.

"Acţiunile unor societăţi cu rezultate foarte bune în momentul acesta se tranzacţionează la niveluri subevaluate", ne-a declarat domnul Botta. În ceea ce priveşte plasamentele în aur, domnul Botta este de părere că preţul va continua să crească, după evoluţia spectaculoasă pe care a avut-o până acum.

Cristian Sima, preşedintele "WBS România", recomandă să ne schimbăm economiile în dolari şi să le depunem la bancă, precizând că această sugestie este numai pentru cei care vor să cumpere. Domnia sa spune, însă, că bursele vor continua să scadă, recomandând vânzările "short" (n.r. în lipsă) de acţiuni.

Adina Ardeleanu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb