Atragerea unor investitori la societatea mineră Cupru Min Abrud se află pe ultima sută de metri, urmând ca, la începutul săptămânii viitoare, plicurile cu ofertele finale să fie deschise de către comisia însărcinată cu acest proces, potrivit unor surse din companie.
Cele două companii care au rămas în cursa finală pentru achiziţia producţiei de cupru pe 7 ani, Yaldirim Group şi Trafigura, vor participa, săptămâna aceasta, la discuţii atât cu membri din Ministerul Economiei cât şi din companie, cu privire la prevederile din caietul de sarcini, ne-a mai relatat sursa citată, existând unele aspecte care necesită clarificări.
Astfel, în rândul angajaţilor de la Cupru Min, umblă zvonul că cele două firme care au rămas în competiţia pentru Cupru Min au solicitat deschiderea contului escrow (unde să fie depusă garanţia) la o bancă din Turcia, motivând că depunerea garanţiei la o bancă din afara ţării prezintă mai multă încredere.
Compania care va câştiga licitaţia va trebui să achite un avans de 40.000.000 de euro, în schimbul căruia va primi cel mult 45.460 de tone de concentrat de cupru, cantitate ajustabilă în funcţie de preţul de vânzare.
Procedurile care vizează vânzarea producţiei companiei pe următorii 7 ani vor fi finalizate pe data de patru decembrie.
Recent, consiliul de administraţie al companiei Cupru Min a fost schimbat, noii membri care se vor ocupa de procesul care vizează vânzarea producţiei, Nicolae Luca, consilier al ministrului Economiei, Mihai Nicuşor (director comercial la Romarm) Nicolae Turdean (consilier al ministrului Economiei), Felix Branişte (şef de cabinet al secretarului de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Badea).
Cupru Min are aproximativ 500 de angajaţi şi gestionează cea mai mare exploatare de cupru din ţară, de la Roşia Poieni, un zăcământ evaluat la 900 de milioane de tone. Societatea a trecut printr-o procedură eşuată de privatizare, anul trecut, când compania Roman Copper Corp din Canada a fost declarată câştigătoare a licitaţiei care ulterior a fost anulată. Din cauza litigiului cu Roman Copper şi a procesului cu o fostă parteneră de afaceri, compania Energo Mineral, Ministerul Economiei a luat decizia să vândă producţia de cupru, în detrimentul privatizării.