Investiţiile străine directe în ţara noastră s-ar putea diminua semnificativ

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 noiembrie 2007

Investiţiile străine directe în ţara noastră s-ar putea diminua semnificativ

În contextul turbulenţelor pe pieţele financiare internaţionale şi calificativelor slabe date României de agenţiile de rating, investiţiile străine directe în ţara noastră s-ar putea diminua semnificativ, afectându-ne indicatorii macroeconomici.

Înrăutăţirea condiţiilor de pe pieţele financiare internaţionale a determinat volatilitatea capitalurilor, dar şi o sensibilitate a investiţiilor străine directe faţă de calificativele date de agenţiile de rating, a declarat Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu cu ocazia dezbaterilor generale asupra Legii bugetului.

"Anul acesta economia globală s-a confruntat cu o slăbiciune pe plan mondial a inflaţiei, în mare parte datorită majorării preţului petrolului şi alimentelor", a declarat Mugur Isărescu. Guvernatorul a susţinut că, în această perioadă, economia mondială a fost marcată de importuri ieftine de provenienţă asiatică şi demult nu s-a mai înregistrat un nivel mic al ratei inflaţiei, între 1% şi 3%.

Ca urmare, calificativele acordate de agenţiile de rating vor avea o influenţă negativă asupra nivelului investiţiilor străine.

Totuşi, "oamenii de afaceri nu pleacă urechea la agenţiile de rating", este de părere Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România. Domnia sa a amintit de intrarea firmei Renault pe piaţa din ţara noastră, într-o perioadă în care perspectivele economiei noastre şi ratingul de ţară erau la fel de slabe sau poate mai reduse decât acum.

La rândul său, vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan este de părere că agenţiile de rating internaţionale, prin calificativele acordate ţării noastre, vor diminua în mod cert finanţarea de cont curent prin investiţii străine directe. Oricum volumul investiţiilor străine în ţara noastră este în scădere. Aceasta pentru că, alături de perspectivele internaţionale nefavorabile, Cristian Pârvan enumeră şi deficitul forţei de muncă, calitatea scăzută a acesteia, lipsa proiectelor din infrastructură. "Este necesară o abordare mai fină a acestei problematici", a mai spus Cristian Pârvan.

Deficitul comercial afectat de scăderea investiţiilor

72% din totalul exporturilor din ţara noastră au fost realizate de investitori străini şi, prin urmare, retragerea acestora va determina un ritm de creştere inferior al exporturilor faţă de importuri, atrage atenţia Cristian Pârvan.

Reprezentanţii Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România s-au întâlnit luni seara cu Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României. Dezbaterea a avut ca scop o mai bună cunoaştere a rolului politicii monetare în echilibrarea deficitului comercial de către exportatori şi în acelaşi timp o mai bună cunoaştere a problemelor exportatorilor de către reprezentanţii băncii centrale.

"Sperăm ca BNR să ne asculte doleanţele şi să acţioneze, în continuare prin pârghiile de care dispune pentru asigurarea unui trend liniar şi fără salturi semnificative la nivelul cursului de schimb", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România, Mihai Ionescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a declarat ieri: "Dacă România vrea să-şi reducă deficitul de cont curent, utilizarea excesivă a instrumentului monetar devine periculoasă.

În reducerea deficitului extern accentul trebuie pus pe un mix de politici bugetare şi fiscale care să stimuleze creşterea productivităţii muncii".

Astfel, Mugur Isărescu recomandă Guvernului să nu relaxeze politicile fiscal bugetare în perioada următoare. "Dacă deficitul extern este mare înseamnă că se economiseşte mai puţin decât se investeşte", susţine Guvernatorul.

Potrivit lui Mugur Isărescu, ţara noastră trebuie să evite corecţiile brutale asupra deficitului extern, iar mixul de politici trebuie să se orienteze spre creşterea productivităţii muncii şi mai puţin spre consum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb