Investitorii, bancherii şi brokerii vor scurtarea programului de tranzacţionare de la Bursa din Londra

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iunie 2020

Investitorii, bancherii şi brokerii vor scurtarea programului de tranzacţionare de la Bursa din Londra

Majoritatea investitorilor, bancherilor şi brokerilor susţin scurtarea programului de tranzacţionare de la Bursa din Londra (London Stock Exchange - LSE), ca să-şi îmbunătăţească astfel calitatea vieţii, potrivit anunţului făcut recent de piaţa britanică.

Amintim că, în decembrie anul trecut, LSE a lansat o consultare pe marginea scurtării programului său de tranzacţionare în urma apelurilor făcute în acest sens de organismele din industrie, care susţin că o astfel de schimbare va îmbunătăţi cultura şi lichiditatea pieţei.

Operatorul bursier a dorit să afle punctele de vedere ale membrilor săi - în principal bănci şi brokeri - cu privire la opţiunile privind scurtarea programului său de tranzacţionare, care se desfăşoară de la ora locală 08.00 până la 16.30. Programul ar putea fi redus cu cel mult 90 de minute şi au fost luate în calcul următoarele variante: derularea tranzacţiilor de la 08.30 la 15.30, de la 08.30 la 16.00, de la 09.00 la 16.00, ori de la 09.00 la 16.30. Desigur, a fost analizată şi posibilitatea menţinerii programului curent, de la 08.00 la 16.30.

Sondajul realizat de LSE, preluat de BBC, arată că participanţii la piaţă doresc un program de la 09.00-16.00.

Traderii au menţionat că ei trebuie să lucreze atât înainte, cât şi după încheierea programului pieţei, nu doar în intervalul orar în care aceasta este deschisă, ceea ce face ca zilele de muncă să fie extrem de lungi.

În noiembrie anul trecut, înainte să fie lansată consultarea, April Day, şefa departamentului de capital din cadrul Asociaţiei Pieţelor Financiare din Europa (AFME), spunea: "O zi lucrătoare mai scurtă ar îmbunătăţi flexibilitatea angajaţilor şi ar atrage o gamă mai diversă de persoane pe platformele de tranzacţionare".

Galina Dimitrova, director pentru pieţe de capital şi investiţii în cadrul Asociaţiei de Investiţii din Marea Britanie, a declarat după publicarea rezultatului consultării din Londra: "Reducerea orelor de tranzacţionare are potenţialul să îmbunătăţească starea de bine şi diversitatea pe platformele noastre de tranzacţionare şi, în final, să ofere rezultate mai bune pentru clienţii noştri.

Faptul că majoritatea respondenţilor la consultarea LSE cu privire la programul de tranzacţionare pe piaţă sunt de acord cu reducerea acestuia, adaugă o greutate suplimentară argu­mentului că este timpul să micşorăm orarul de derulare a tranzacţiilor".

Consultarea a venit după ce două dintre cele mai mari organisme din industria europeană de profil au cerut LSE şi altor pieţe europene de pe continent să scurteze programul. În opinia celor care au lansat această solicitare, programul mai scurt va fi benefic pentru sănătatea traderilor şi pentru rezolvarea problemei lichidităţii reduse, în condiţiile în care tranzacţiile vor fi mai concentrate.

Conform propunerii traderilor, pe piaţa din Londra tranzacţionarea ar trebui să se desfăşoare timp de şapte ore, faţă de opt şi jumătate în prezent. Pentru comparaţie, programul burselor americane este de şase ore şi jumătate, iar cel al pieţelor asiatice - de şase ore.

Înainte ca propunerea să fie transpusă în realitate, LSE va aştepta rezultatul consultărilor care au loc pe acest subiect al reducerii programului de tranzacţionare, în Europa.

Amintim că bursa rivală Euronext a solicitat, de asemenea, părerea membrilor săi cu privire la programul de tranzacţionare.

În luna februarie din anul curent, piaţa paneuropeană Euronext anunţa că va lansa, în martie, o consultare publică pe marginea scurtării programului său de tranzacţionare. Euronext a precizat la momentul respectiv: "Pe fiecare dintre cele şase pieţe ale noastre, nu vom consulta doar membrii direcţi, ci şi asociaţiile de pe partea de achiziţii şi cea de vânzări, respectiv operatorii post-tranzacţionare, compensare şi decontare. Poziţionarea competitivă a Europei va fi o componentă crucială a deciziei privind eventuala reducere a orelor de tranzacţionare".

Euronext, care operează bursele din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Londra şi Oslo, a informat în luna mai că, în contextul pandemiei de coronavirus, extinde consultările pe tema menţionată, iar traderii au termen până la data de 30 iunie să răspundă. Termenul iniţial fusese stabilit pentru 15 mai.

Potrivit thetradenews.com, Euronext i-a încurajat pe respondenţi să împărtăşească experienţa lor de viaţă în perioada carantinei impuse de pandemie, în special cu privire la schimbarea mediului de lucru şi la obiceiurile care ar putea fi valorificate pentru a îmbunătăţi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb