Investitorii cer mai multe oferte publice de preluare

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iulie 2009

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    CNVM susţine că instrumentele pe care le are la îndemână sunt limitate

    Departe de a fi "mana cerească" sperată de investitori, ofertele publice de preluare (OPP-uri) întârzie să se deruleze la Bursa de Valori Bucureşti, chiar şi după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a clarificat, la finele lunii trecute, situaţiile în care acţionarii direcţi şi indirecţi ai companiilor în cauză sunt obligaţi să le deruleze.

    Potrivit informaţiilor furnizate de Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), ofertele publice de preluare ar fi trebuit să se deruleze, în ultimii trei ani, la aproximativ 41 de societăţi tranzacţionate pe piaţa reglementată şi pe Rasdaq, dintre care "Rompetrol Rafinare", "Rompetrol Well Services" şi "Zentiva" Bucureşti sunt de departe cele mai importante în termeni de capitalizare şi lichiditate. În prezent, doar la 5 din societăţile din lista AIPC au fost lansate oferte publice de preluare, situaţie care sugerează existenţa unui imens gol între lege şi practică.

    "Faptul că nici în al doisprezecelea ceas CNVM nu are grijă ca legea să fie aplicată conduce la distrugerea sentimentului de încredere pe care investitorii îl au cu privire la respectarea legii pe piaţa de capital", a declarat Dumitru Beze, preşedintele AIPC.

    Supraveghetorul pieţei de capital susţine, însă, că instrumentele de care dispune pentru a forţa acţionarii să iniţieze OPP-uri sunt limitate la avertismente şi amenzi, măsuri la care a decurs deja în cazul celor mai multe societăţi nominalizate de AIPC.

    Conducerea Asociaţiei consideră, însă, că CNVM nu utilizează aceste instrumente atât de des pe cât ar trebui, având posibilitatea să pună mai multă presiune pe acţionari ca să res­pecte legea.

    "Amenzile sunt foarte mici şi la o distanţă foarte mare de când CNVM ar fi trebuit să le dea prima dată. Ei pot să dea în fiecare lună sau o dată la două luni câte o amendă de 5% din capitalul social al companiei, însă, în realitate, nu procedează niciodată astfel", a mai spus preşedintele AIPC.

    Peste nouă potenţiale oferte publice de preluare în analiza CNVM, cinci blocate în instanţă, peste zece societăţi sancţionate

    Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a sancţionat cu avertis­mente şi/sau amenzi acţionarii a peste zece societăţi unde ar fi trebuit lansate, potrivit AIPC, oferte publice de preluare obligatorii, se arată într-un răspuns trimis Asociaţiei de reprezentanţii CNVM. Comisia şi-a motivat sancţiunile prin refuzul acestor acţionari de a respecta legea şi lansa, în consecinţă, OPP-uri. Cinci dintre deciziile prin care arbitrul pieţei de capital obligă acţionarii să lanseze OPP-uri au fost contestate de aceştia în instanţă ("Artec" Jilava, "Spit" Bucovina, "Minexfor" Deva, "Transtec" Tecuci şi "Librarul" Oradea). Omul de afaceri Cătălin Chelu este implicat în trei dintre cele cinci litigii, delarându-se de mai multe ori împotriva obligativităţii lansării de OPP-uri, mai ales în condiţiile economice actuale.

    Cel puţin doi dintre acţionarii care ar fi trebuit să lanseze oferte de preluare au preferat, în schimb, să îşi reducă participaţiile sub pragul de 33%, astfel încât să iasă de sub incidenţa legii. Acesta este cazul lui Radu Şerban Cocoş, care şi-a redus participaţia la "Stimet" Sighişoara de la 42,13% la 32,94%, după ce a fost sancţionat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. În mod similar a procedat şi conducerea societăţii "Omega Prodcom", diminuându-şi participaţia de la 91,71% din capitalul social al "Agromec" Târnăveni la 30,99% după ce a fost notificată că trebuie să lanseze OPP.

    Până în prezent, supraveghetorul pieţei de capital nu s-a pronunţat în niciun fel asupra obligativităţii acţionarilor "Rompetrol Rafinare", "Rompetrol Well Services" şi "Zentiva" Bucureşti, deşi acestea erau cap de afiş în lista primită de la AIPC.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    26 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
    Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb