Investitorii Danske Bank au dat în judecată banca solicitând despăgubiri de 475 milioane de dolari

I.M.
Internaţional / 19 martie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Mai mulţi investitori internaţionali au dat în judecată Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca, solicitând despăgubiri în valoare de 475 milioane de dolari pentru pierderile suferite din cauza scandalului de spălare de bani vizând tranzacţii suspecte în valoare de 200 miliarde de euro care au trecut prin banca daneză, informează Reuters şi AFP.

Valoarea acţiunilor Danske Bank s-a redus la jumătate pe parcusul anului 2018 după izbucnirea scandalului privind spălarea de bani, scandal care a dus la înlocuirea directorului general şi a preşedintelui băncii. În prezent, Danske Bank face obiectul mai multor anchete judiciare.

"O coaliţie internaţională de fonduri publice de pensii, agenţii guvernamentale şi manageri de fonduri au depus o plângere împotriva Danske Bank", a informat într-un comunicat cabinetul de avocaţi Grant & Eisenhofer, care îi reprezintă pe reclamanţi, 169 de organizaţii din 19 ţări.

Plângerea formulată de cabinetul de avocatură îi acuză pe directorii Danske Bank că au ascuns situaţia reală a grupului.

În luna septembrie 2018, Danske Bank a recunoscut că o mare parte din cei aproximativ 200 miliarde de euro care au trecut prin subsidiara sa din Estonia între anii 2007 şi 2015 pot fi considerate ca având o origine suspectă. Anchetele derulate între timp au descoperit că o mare parte din aceste sume aveau o provenienţă îndoielnică, în principal rusească.

"Nimeni nu s-ar fi aşteptat ca o bancă europeană de elită, precum Danske Bank, să fie implicată într-o spălare de bani, cu atât mai puţin de o asemenea amploare", a declarat unul din avocaţii investitorilor, Olav Haazen.

Investitorii solicită despăgubiri în valoare de 475 milioane de dolari, a informat cabinetul de avocatură Grant & Eisenhofer.

Danske Bank şi patru dintre foştii săi directori fac deja obiectul unei plângeri depuse în luna ianuarie la New York de un fond de pensii american. Acesta din urmă acuză banca daneză că i-a înşelat pe investitori prin umflarea în mod artificial a preţului acţiunilor sale la bursă şi ascunderea practicilor de spălare de bani. De asemenea, tranzacţiile suspecte ale Danske Bank sunt investigate de autorităţile din Danemarca, Estonia, Franţa, Marea Britanie şi SUA, unde Departamentul american al Justiţiei a demarat o procedură penală împotriva Danske Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb