Investitorii de la Bursă au prins gustul instrumentelor short pe indicii europeni

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 august 2010

Investitorii de la Bursă au prins gustul instrumentelor short pe indicii europeni

Scăderile înregistrate de indicele bursier german DAX au stârnit apetitul jucătorilor pentru produse structurate, valoarea tranzacţiilor cu astfel de instrumente pe Bursa de la Bucureşti (BVB) urcând, marţi, la un nivel record.

Astfel, investitorii locali au realizat tranzacţii cu produse structurate în valoare totală de aproape 140.000 de euro, majoritatea fiind înregistrate pe instrumentul DAX Turbo Short, care mizează pe scădere.

Mihai Mureşian, trader la "Intercapital Invest", consideră că principala cauză pentru care investitorii sunt atraşi de certificatele short pe indicii europeni este chiar natura aces­tor instrumente. "Până să fie introduse, inves­titoriii aveau la dispoziţie doar contractele derivate de la Bursa din Sibiu şi cea de la Bucureşti pentru a cumpăra când se aşteptau la o scădere. De asemenea, variaţiile foarte mari pe care le au aceste produse fac parte dintre motivele pentru care investitorii, în special speculatorii, sunt atraşi de aceste produse", a mai completat domnul Mureşian.

Preţul unui certificat turbo short pe DAX a crescut, marţi, cu 13,82%, iar de la listarea pe Bursă şi până în prezent, aprecierile cumulate pe DAX Turbo Short s-au ridicat la 18,5%, variaţiile zilnice fiind însă foarte mari. De exemplu, cea mai mare creştere zilnică a acestui instrument a fost înregistrată la finele săptămânii trecute, când cotaţia unui certificat turbo short pe indicele DAX a crescut cu 23,44%.

Marţi au fost tranzacţionate 12.453 de certificate structurate, de 5 ori mai mult comparativ cu volumul mediu zilnic al pieţei. Valoarea totală tranzacţionată până în prezent în cadrul acestui segment de piaţă se ridică la şase milioane lei (aproximativ 1,4 milioane euro).

Valerian Ionescu, directorul departamentului piaţă de capital din cadrul BCR, a precizat că, deşi numărul investitorilor în aceste produse este destul de redus, acesta este peste aşteptările iniţiale. "Peste câteva luni intenţionăm să aducem certificate turbo şi pe euro/leu, care împreună cu seminariile pe care vrem să le organizăm tot din toamnă, sperăm să ducă la creşterea numărului de investitori", a mai completat domnul Ionescu.

Certificatele turbo listate la Bursa din Bucureşti au ca active suport aurul, petrolul şi principalul indice bursier german, DAX, care cuprinde cele mai mari 30 de companii (blue-chip) tranzacţionate la bursa din Frank­furt.

Câştigul potenţial al investitorilor în astfel de instrumente este nelimitat dacă estimează corect evoluţia activului suport, datorită efectului de levier. Astfel, dacă preţul activului suport creşte, preţul certificatului Turbo Long se va mări în consecinţă, în timp ce preţul Turbo Short va scădea mult mai rapid decât cel al activului suport, ca urmare a efectului de levier.

Produsele structurate au fost lansate la BVB la începutul lunii iulie, în prezent fiind disponibile la tranzacţionare 6 certificate turbo şi 12 certificate index, emise de către Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Centrobank AG. Ambele instituţii bancare acţionează în calitate de furnizori de lichiditate (market maker) pentru propriile produse listate la BVB.

Spre deosebire de certificatele turbo, randamentul obţinut în cazul certificatelor index nu va putea să îl depăşească niciodată pe cel al activului suport, dar, pe de altă parte, nici pierderile nu sunt amplificate, cum e situaţia în cazul certificatelor turbo.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb