Faza acută a crizei financiare internaţionale, din a doua jumătate a anului 2008, a fost marcată de ieşirile masive înregistrate la nivelul fondurilor de investiţii din Statele Unite.
În T4 2008, ieşirile nete totale au fost de aproape 200 de miliarde de dolari, în condiţiile în care ieşirile din fondurile de acţiuni au fost de circa 110 miliarde, conform datelor de la ICI (Investment Company Institute).
După aproape şapte ani de dobânzi zero şi relaxări cantitative, neîncrederea investitorilor pare că a ajuns la un nivel similar acelei perioade.
Ieşirile nete cumulate din fondurile de investiţii urmărite de ICI au fost de 34,8 miliarde de dolari în septembrie 2015, cu circa 3,6 miliarde mai mici decât cele înregistrate în august 2015, de 38,5 miliarde.
Cea mai mare contribuţie asupra ieşirilor nete au avut-o ieşirile din fondurile de investiţii specializate pe obligaţiuni, care au fost de 22,2 miliarde de dolari, după ieşiri nete de 21,5 miliarde în luna precedentă.
Ieşirile nete totale din T3 2015 au fost de 93 de miliarde de dolari, valoare comparabilă cu cea din T3 2008, când ieşirile nete au fost de 97,5 miliarde (vezi graficul).
Structura ieşirilor este, însă, radical diferită. În T3 2008, fondurile de investiţii orientate către acţiuni s-au confruntat cu ieşiri nete de 95,7 miliarde de dolari, în timp ce fondurile de obligaţiuni au înregistrat intrări nete de 8,2 miliarde. Aceeaşi perioadă a anului 2015 a înregistrat ieşiri pentru ambele categorii, însă ieşirile nete din fondurile de obligaţiuni au fost de 54,6 miliarde de dolari, de peste două ori mai mari decât ieşirile din fondurile de acţiuni.
În primele 9 luni ale anului, ieşirile nete din fondurile de investiţii urmărite de ICI au fost de 10,4 miliarde de dolari, în condiţiile unor ieşiri nete de 8,24 miliarde de dolari din fondurile de acţiuni. În aceeaşi perioadă a anului trecut s-au înregistrat intrări nete de 134 de miliarde, pe fondul unor intrări de 46,47 miliarde în fondurile de acţiuni şi de 53,9 miliarde în fondurile de obligaţiuni.
ICI este o asociaţie globală a fondurilor de investiţii reglementate, care include fonduri mutuale, fonduri închise de investiţii (n.a. closed-end funds), ETF (Exchange-Traded Funds) şi UIT (Unit Investment Trusts, fonduri mutuale tranzacţionate, formate pe baza unui portofoliu fix de titluri financiare, cu o durată de funcţionare predefinită). Membrii din SUA ai ICI administrează active cu o valoare de 18,2 trilioane de dolari pentru mai mult de 90 de milioane de clienţi, iar membrii ICI Global administrează un portofoliu de 1,5 trilioane de dolari.
1. Capital autohton
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 11.10.2015, 06:57)
Problema numarul unu a Romaniei este lipsa acuta si cronica de capital autohton!!!Daca pe piata de capital ar fi un milio de investitori locali, cu detineri de peste 20,000 euro si cateva fonduri nationale, puternic capitalizate, alta ar fi soarta!!!