• Rareş Nilaş: Cât timp ancheta penală este în curs, Fondul de Compensare a Investitorilor nu poate despăgubi investitorii
Cei peste 300 de investitori ale căror acţiuni au fost furate în 2007 şi tranzacţionate apoi pe Bursă de un grup infracţional din Bolintin Vale ar putea aştepta câţiva ani buni până să primească vreo despăgubire pentru prejudiciul suferit. În acelaşi timp, reprezentanţii instituţiilor pieţei de capital autohtone ridică din umeri şi atrag atenţia că faptele în cauză au fost aduse la cunoştinţa poliţiei încă din 2007. Nimeni nu poate explica, însă, de ce, abia la doi ani după sesizarea neregulilor, pe 10 mai, 2009, va avea loc prima înfăţişare în justiţie. Potrivit unor surse, în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Piteşti ar fi implicate şi două case de brokeraj din provincie.
"Am derulat o anchetă şi am aplicat sancţiunile corespunzătoare, sesizând şi organele abilitate", a declarat, ieri, Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), cu ocazia unui seminar privitor la reglementarea pieţei de capital.
Domnia sa a adăugat: "Neregulile nu au fost la nivelul instituţiilor, ci au fost făcute de câteva persoane, împotriva cărora s-au luat, ulterior, măsuri, vinovaţii nemaifiind angajaţi ai Depozitarului Central acum". Domnia sa consideră că, de acum înainte, justiţia trebuie să se ocupe de această situaţie, neexcluzând posibilitatea ca procesul în care sunt judecaţi membrii Grupului de la Bolintin Vale să se întindă pe câţiva ani. Preşedintele arbitrului pieţei de capital a subliniat, de asemenea, că instituţiile pieţei de capital nu au nicio responsabilitate, în acest caz, pentru despăgubirea investitorilor.
"Fondul de Compensare a Investitorilor nu va interveni în această situaţie. Probabil că despăgubirea investitorilor se va face din bunurile celor vinovaţi", a declarat domnia sa.
Rareş Nilaş, de la BT Securities şi membru în Consiliul de Administraţie al Fondului de Compensare a Investitorilor ne-a spus că este prematur pentru a se pronunţa în privinţa rolului FCI în această situaţie.
"Cât timp ancheta penală este în curs, FCI nu poate interveni", a mai precizat domnia sa, explicând că "Fondul" intervine în cazul unui faliment al unei case de brokeraj, când investitorii nu îşi mai pot recupera banii sau acţiunile".
Arbitrul pieţei de capital a aflat de furtul de acţiuni în urma sesizărilor investitorilor păgubiţi, potrivit reprezentanţilor CNVM. Ancheta iniţială a scos la iveală faptul că hoţii de acţiuni au folosit acte false şi au tranzacţionat valorile mobiliare furate pe Bursă prin intermediul mai multor case de brokeraj.
"Am găsit o situaţie în care aceeaşi poză apărea în două buletine diferite, dar şi mai multe procuri false, pe numele păgubiţilor", a declarat Vladimir Cojocaru, director al Comisiei.
Săptămâna trecută, reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au anunţat că 12 învinuiţi în acest caz sunt audiaţi la sediul DIICOT Piteşti.
De asemenea, DIICOT Piteşti a pus sechestru asupra bunurilor învinuiţilor în valoare de circa 1,4 milioane de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de simona în data de 02.06.2009, 07:29)
Dar investitorii din Deva cat au de asteptat???
2. INVESTITORII FURATI......
(mesaj trimis de DAIANA în data de 02.06.2009, 20:43)
De ce in Romania oamenii cinstiti au numai de pierdut?Excrocii,Smekerii,PROS PERA!!!-DIN ORICE PARTID.UNDE AU FOST CEI CE AR FI TREBUIT SA SUPRAVE
GHEZE LEGALITATEA ACTELOR SI TRANZACTIILOR?