Parteneriatul public-privat ca motor de dezvoltare a pieţei construcţiilor noi a fost principala temă de discuţie dintre oamenii de afaceri italieni şi primarul general Sorin Oprescu, în cadrul unui eveniment organizat de Unimpresa. Investitorii italieni şi-au exprimat nemulţumirea că legea parteneriatului public-privat este în dezbatere publică de 4-5 ani, dar parlamentarii nu se grăbesc să o adopte, deşi reprezintă o şansă reală de repornire a construcţiilor noi.
Primarul Oprescu a declarat: "Parteneriatul public-privat este principala ţintă a municipalităţii bucureştene în această perioadă de criză. Sunt un susţinător al parteneriatului cu investitorii privaţi pentru dezvoltarea obiectivelor importante ale oraşului. Avem în curs de realizare, cu investitori privaţi, mai multe proiecte de parcări subterane, cu câteva mii de locuri. Avem şi proiecte ambiţioase în domeniul medical, atât pentru dotări, cât şi pentru construcţii noi de unităţi".
Oamenii de afaceri italieni au apreciat că, în ciuda crizei, Primăria Capitalei are, în acest an, un buget puternic orientat spre inves-tiţii. Stefano Albarosa, preşedintele Unimpresa România, a declarat: "Adoptarea unei legi a parteneriatului public-privat este extrem de importantă pentru investitorii străini şi pentru economia românească în această perioadă de criză. Sperăm ca legea să fie adoptată rapid, în perioada următoare, după ce a fost îndelung dezbătută de parlamentari şi autorităţi. România trebuie să fie foarte atentă la semnalele date de investitorii străini pentru că investiţiile private sunt motorul creşterii economice. Parteneriatul public-privat este un excelent instrument de repornire a construcţiilor noi, în special a locuinţelor, de care românii au atâta nevoie".
Marius Savu, director general al Adminis-traţiei spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei, a spus că municipalitatea a alocat, în 2009, circa 40 de milioane de euro pentru dotarea şi modernizarea a 18 spitale pe care le-a preluat în administrare. Pentru acest an, bugetul alocat este de circa 45 milioane de euro. Primăria doreşte să construiască, în următorii 2-3 ani, patru unităţi noi, respectiv un spital de Pediatrie, un spital pentru adulţi în Colentina, o extindere a spitalului de ortopedie Foişor, dar şi un spital bucomaxilofacial nou.